ZBOG 7 KILA KOKAINA

Majci petero djece prijeti smrtna kazna, priča je postala još luđa kada se javio suprug: ‘Znam tu ekipu 16 godina...‘

Bivši suprug Australke tvrdi da je ona nevina i da su joj smjestili trgovci drogom

Debbie Voulgaris

 Change.org

Bivši suprug Australke, kojoj prijeti smrtna kazna na Tajvanu nakon što joj je u prtljagi pronađen kokain, tvrdi da je ona nevina i da su joj smjestili trgovci drogom, piše Daily Mail.

Debbie Voulgaris (57) uhićena je u međunarodnoj zračnoj luci Taoyuan u prosincu nakon što je droga navodno pronađena u crnim plastičnim vrećicama u koferima.

Tajvanska policija tvrdi da je nosila 6,8 kilograma droge, ali da je žestoko poricala da je to njezino. Policija također tvrdi da je Debbie kasnije govorila da joj je paketiće droge dao bivši suprug.

No, John Voulgaris je za australski Daily Mail oštro odbacio optužbe, rekavši da je njegova supruga nevina i da im je cijela priča ‘namještena‘.

- Ona je doista nevina. Smjestili su nam, Nemamo veze s prokletom drogom, nikada ju u životu nismo vidjeli ni dirali, rekao je.

John Voulgaris, koji vodi tvrtku za stambene kredite, rekao je da su njega i bivšu suprugu prevarili kriminalci koji su se predstavljali kao inozemni investitori.

Rekao je da se prvi put susreo sa skupinom prije 16 godina i čak je bio s njima u banci na Tajvanu 2007. godine. Ostali su u kontaktu. Nedavno je, kako tvrdi, njihov odvjetnik stupio u kontakt s njim vezano za novi poslovni prijedlog.

- Pripremali smo inozemnu investiciju. Željeli su investirati, poslao sam im tri milijuna dolara vlastitog novca. Kad sam saznao za uhićenje, pokušao sam stupiti u kontakt s njima, ali su isključili telefone, rekao je pa poručio:

- Ona nije ništa kriva.

Odvjetnik Australke Leon Huang rekao je da je od ključne važnosti da John Voulgaris zauzme stav jer je on jedina osoba koja može potkrijepiti njezine tvrdnje.

Voulgaris je navodno droga prve kategorije uručena u Maleziji oko 10. prosinca prije nego što je odletjela za Tajvan, izvijestio je ABC.

Australki Debbie je navodno plaćeno 1800 američkih dolara da preuzme drogu uz troškove smještaja i prijevoza.

Chen Po-chuan, šef tajvanske Brigade za kriminalističke istrage, tvrdi da je ulična vrijednost zaplijenjene droge oko 1,25 milijuna dolara.

Prema tajvanskom strogom pravnom sustavu, smrtna kazna ostaje legalna – unatoč pokušajima ukidanja. Smrtna kazna može se izreći za dugačak popis zločina, uključujući ubojstvo, izdaju, terorizam, ekstremne slučajeve silovanja i pljačke te trgovinu drogom.

Iako je Tajvan proučavao druge metode pogubljenja, poput smrtonosne injekcije, pogubljenja se danas provode strijeljanjem. Čak i ako joj ne bude izrečena smrtna kazna, Australki prijeti najmanje pet godina iza rešetaka, ali i doživotna robija.

Po-chaun je rekao da je Voulgaris policiji rekao da je Debbie otišla na Tajvan na godišnji odmor. Policajci su navodno u hotel poslali nekoga da provjeri hoće li netko doći po drogu, ali nije bilo nikoga.

Odvjetnik Leon Huang rekao je da je njegova klijentica bila ‘dobrodušna osoba‘ koja je ‘vjerovala ljudima‘ te da je korištena kao ‘mula‘ za drogu.

- Rekao bih da Debbie nije bila svjesna prirode svog putovanja. I da nije imala pojma što se nalazi u njezinim koferima, jer postoji skriveni pretinac za koji uopće nije znala da postoji.

Okružni tužitelji Taoyuana smatraju da je Debbie Voulgaris dio ‘sindikata transporta droge‘.

- Iako je okrivljenica u pripremnom postupku pred sudom priznala počinjenje kaznenog djela, ističe se da je prethodno u istrazi i pritvoru pred ovim sudom oštro negirala počinjenje kaznenog djela, te su njeni iskazi bili proturječni, stoji u dokumentima.

- Indikativno je da je Voulgaris izjavila da je njezin suradnik John, koji joj je naredio da na Tajvan donese drogu prve kategorije, njezin bivši suprug što ukazuje na bliski odnos. Optužena i njezin odvjetnik tražili su da John bude svjedok, implicirajući da ostaje rizik od dosluha s Johnom prije njegova svjedočenja, navode.

Nije poznato gdje se nalazi John Voulgaris, ali pravni tim njezina odvjetnika tražit će da se pozove na sud.

Debbie Voulgaris u zatvoru nitko ne smije posjećivati, osim pravnog tima i osoblja konzulata u Taipeiju. Zahtjev za njezinim puštanjem na slobodu je odbijen u ožujku.

Njezini odvjetnici tvrdili su da ona nije razgovarala s obitelji tri mjeseca, da se teško prilagođava kineskoj hrani i da ne govori kineski.

Međutim, suci su zaključili da to ‘nisu faktori koje treba uzeti u obzir pri određivanju nužnosti pritvora‘.

Voulgaris će se sljedeći put pojaviti pred sudom u kolovozu.

Ipak, malo je vjerojatno da će dobiti smrtnu kaznu nakon što je tajvanski Ustavni sud prošlog kolovoza presudio da je izricanje doživotne ili smrtne kazne za kaznena djela vezana uz drogu djelomično neustavnim, tvrdi Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 09:11