NOVI DRONOVI?

Mađarski ministar: ‘Danas smo dvaput dizali Gripene zbog sumnjivih radarskih kontakata‘

Mađarska protuzračna obrana drugi je sumnjivi radarski signal detektirala u petak oko podneva, a treći slučaj dogodio se tijekom popodneva

ilustrativna fotografija mađarskog Gripena

 ATTILA KISBENEDEK/AFP

Mađarska je u petak dvaput dizala svoje borbene zrakoplove Gripene kako bi istražila sumnjive radarske kontakte, ali leteći objekti nisu pronađeni, objavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Mađarska protuzračna obrana prvo je u četvrtak navečer detektirala i pratila letjelicu koja je prošla njezin zračni prostor, objavio je Szijjarto. Ispostavilo se da je to bio dron koji se srušio u Zagrebu, dodao je.

U taj incident uključeno je više članica NATO-a, Hrvatska, Mađarska i Rumunjska, rekao je Szijjarto, dodavši da zemlje međusobno surađuju u istrazi.

Mađarska protuzračna obrana drugi je sumnjivi radarski signal detektirala u petak oko podneva. Mađarski lovci poletjeli su iz zračne baze u Kecskemetu, ali nisu pronašli nikakav sumnjivi leteći objekt, izjavio je Szijjarto. Treći slučaj dogodio se tijekom popodneva s istom reakcijom i istim ishodom.

Szijjarto je rekao da je o radarskim signalima obavijestio svoje rumunjske, hrvatske i slovenske kolege.

"Pošto nam se u susjedstvu zbiva rat, iznimno je važno da zračne snage i protuzračna obrana budu mirni i da imaju odmjerenu reakciju", Szijjarto.

"Moramo zaštititi Mađarsku i mađarski narod, ali ne smijemo biti uvučeni u rat u susjedstvu ni na koji način", naglasio je.

U međuvremenu se oglasilo i rumunjsko ministarstvo obrane koje je priopćilo da je dron koji se srušio u Zagrebu u rumunjskom zračnom prostoru proveo samo tri minute.

"Letjelica je u rumunjski zračni prostor stigla iz Ukrajine u 22.23 sata i napustila ga u 22.26 sati. Objekt je letio brzo i nisko, iznad grubog terena i po lošim vremenskim uvjetima što nam je onemogućilo da ga identificiramo", kaže se u priopćenju.

Identificirala ga je, međutim, mađarska protuzračna obrana i potvrdila da se radi o dronu sovjetske proizvodnje Tupoljev Tu-141.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:03