OPSKRBA PLINOM

Mađarska zbog ‘pokušaja blokiranja ugovora s Rusijom‘ pozvala ukrajinskog veleposlanika na razgovor

Mađarska je optužila Ukrajinu da se miješa u njezine unutarnje poslove u ponedjeljak nakon što ju je Kijev kritizirao
Gazpromovo postrojenje za preradu plina/Ilustracija
 Pavel Lvov

Mađarski ministar vanjskih poslova pozvao je ukrajinskog veleposlanika u utorak na razgovor radi, kako je rekao, ukrajinskih pokušaja blokiranja novog ugovora Mađarske s Rusijom o opskrbi plinom.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto priopćio je da to predstavlja "povredu mađarskog suvereniteta".

Mađarska je optužila Ukrajinu da se miješa u njezine unutarnje poslove u ponedjeljak nakon što ju je Kijev kritizirao zbog potpisivanja novog 15-godišnjeg ugovora s ruskim Gazpromom o opskrbi prirodnim plinom.

"Smatramo povredom našeg suvereniteta to što Ukrajina želi blokirati sigurnu opskrbu Mađarske plinom", navodi Szijjarto u priopćenju.

Ukrajina, koja će izgubiti novac od tranzitnih plaćanja, priopćila je u ponedjeljak da je mađarski ugovor o opskrbi plinom "čista politička, ekonomski nerazumna odluka" i da će naštetiti ukrajinsko-mađarskim odnosima.

Kijev je također najavio da će zatražiti od Europske komisije da procijeni je li sporazum u skladu s europskim energetskim zakonom na što je Szijjarto u utorak rekao da je "šokiran".

Prema sporazumu koji je s Mađarskom finaliziran krajem kolovoza, potpisan u ponedjeljak, a stupa na snagu 1. listopada, Gazprom će Mađarskoj godišnje isporučivati ​​4,5 milijardi kubičnih metara plina, kroz dvije rute: 3,5 milijardi kubičnih metara preko Srbije i milijardu kubičnih metara preko Austrije.

Odnosi između Mađarske i susjedne Ukrajine godinama su poljuljani zbog jezičnih prava oko 150.000 etničkih Mađara koji žive u zapadnoj ukrajinskoj regiji Zakarpatskoj.

Kijev je razbjesnio Budimpeštu 2017. godine uvođenjem zakona kojim se u školama zabranjuje uporaba manjinskih jezika, uključujući mađarskog.

Nacionalistička vlada premijera Viktora Orbana odgovorila je blokiranjem ukrajinskih napora za uspostavu bližih veza s NATO-om i Europskom unijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:27