RASTUĆA INFLACIJA

Mađarska vlada produžila ograničenje cijena goriva i hrane do 1. listopada

Inflacija u srednjoj i istočnoj Europi dodatno je porasla nakon ruske invazije na Ukrajinu, pogoršavši time već postojeći rast cijena

Viktor Orban

 Miguel Medina/Afp

Mađarska vlada produžila je ograničenje cijena hrane i goriva do 1. listopada, dok će ograničenje kamatnih stopa na maloprodajne hipoteke ostati na snazi do kraja godine, objavio je premijer Viktor Orban u četvrtak.

Inflacija u srednjoj i istočnoj Europi dodatno je porasla nakon ruske invazije na Ukrajinu, pogoršavši time već postojeći rast cijena nakon pandemije koronavirusa, zbog čega su središnje banke diljem regije povećale kamatne stope.

Orbanova ograničenja cijena glavni su alat njegove vlade u zaštiti kućanstava od viših troškova života, no čak i s tim mjerama inflacija je prošli mjesec postala dvoznamenkasta.

Kratka objava na Orbanovoj Facebook stranici nije dala dodatne detalje, što vjerojatno znači da će nastaviti u današnjem obliku.

Nacionalna banka Mađarske bila je primorana u četvrtak dodatno povisiti svoju jednotjednu kamatnu stopu kako bi ojačala forintu, koja je ove godine pala na rekordno nisku razinu u odnosu na euro.

Zasad nema dokaza da je to smanjilo inflaciju, prenosi Reuters.

Orbanova vlada je sredinom studenog odredila ograničenje od 480 forinti (oko 1,20 eura) za litru goriva, a u veljači je ograničila i cijene nekih prehrambenih proizvoda.

Nedavno su se jeftinije cijene goriva ograničile samo na automobile s mađarskim registracijama, što je potaknulo sukob s Europskom unijom. Mađarska energetska tvrtka MOL pozvala je na postepeno napuštanje te mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:16