ŽELE MIR, ALI...

Mađarska sprema ‘ratni scenarij‘: ‘Spremni smo stati u obranu 150 tisuća Mađara koji žive na zapadu Ukrajine‘

Kijev je dugo tvrdio da Budimpešta potiče secesionizam među mađarskom dijasporom te da je u tajnosti etničkim Mađarima davala državljanstvo

Péter Szijjártó

 Goran Mehkek/Cropix

Ministar vanjskih poslova Mađarske Péter Szijjártó rekao je u petak za mađarske medije da je Budimpešta spremna stati u obranu 150 tisuća etničkih Mađara koji žive u Zakarpatskoj oblasti na zapadu Ukrajine.

- Naša je zemlja pripremila hitne ratne scenarije u slučaju rata na Zakarpatju - rekao je Szijjártó i dodao da su spremni poduzeti potrebne mjere.

Napomenuo je kako će njegova zemlja nastaviti politiku maksimalnog distanciranja od rata i kako Mađarska želi minimizirati vjerojatnost uvlačenja u neprijateljstva.

- Kao i svaka zemlja u čijem susjedstvu se vodi rat, moramo biti spremni braniti se ako bude potrebno - napomenuo je i pritom izrazio sumnju da će rat završiti u kratkom roku.

Prema dužnosniku, zapadne su zemlje već uvele dovoljno sankcija te se sada moraju fokusirati na prekid vatre i postizanje mira.

Podsjetimo, početkom srpnja Szijjártó je izvijestio da Mađarska ne šalje oružje Ukrajini jer se boji osvete Ruske Federacije i kasnijeg granatiranja Mađara u Zakarpatju. Zbog takve izjave našao se pod kritikama ukrajinskih Mađara.

Mađarska je jučer, 14. srpnja, povećala borbenu spremnost svojih oružanih snaga i najavila vojne vježbe.

Szijjártó je rekao da nemaju prijepora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, nego da ‘Mađarska i Ukrajina imaju različite ciljeve‘.

- On je Ukrajinac, a mi zastupamo mađarske interese. A što je u interesu Ukrajine? Uvući što je više moguće zemalja u ovaj sukob, barem kroz pošiljke oružja. S druge strane, naš je interes kloniti se tog sukoba i smanjiti šanse da nas se uvuče u rat - rekao je mađarski ministar i dodao kako nema sumnje da su mađarsko-ukrajinske odnose karakterizirali napeti odnosi i prije izbijanja rata, no da su, otkako je izbio rat, zatvorena sva pitanja koja izazivaju napetost između Budimpešte i Kijeva.

Kijev je dugo tvrdio da Budimpešta potiče secesionizam među mađarskom dijasporom te da je u tajnosti davala mađarsko državljanstvo etničkim Mađarima. Kijev je 2018. zbog toga iz grada Beregova protjerao mađarskog konzula. Osoblje mađarskog konzulata u tom gradu prethodno je snimljeno kako naočigled ukrajinskim Mađarima daje službene isprave i govori im da o tome nikome ništa ne govore.

Odnosi između Mađarske i Ukrajine pogoršali su se 2017. nakon što je u Ukrajini izglasan zakon koji je stvorio uvjete za uklanjanje jezika manjina iz ukrajinskih škola. Mađarska je rekla da se tim zakonom diskriminiraju etnički Mađari te obećala da će blokirati ulazak Ukrajine u Sjevernoatlantski savez i Europsku uniju dok se taj zakon ne ukine.

Unatoč tvrdnjama Szijjárta da su tenzije na relaciji Budimpešta-Kijev stvar prošlosti, Kijev je unatrag nekoliko mjeseci Budimpešti uputio kritiku. Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk optužila je Budimpeštu da za dodvoravanje Rusiji zbog "jeftinog plina" i vrebanje prilike da si prisvoji dijelove Ukrajine u kojima Mađari čine većinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 16:42