TAJNI UZORCI

Mađari priložili nove dokaze da je korona procurila iz laboratorija: ‘Sve je krenulo s Južnog pola...‘

Mađarski znanstvenici kažu da su, kada su prvi put ukazali na neslaganje u podacima sekvenciranja, Kinezi odmah uklonili uzorke iz genetske baze podataka

Institut za virusologiju u Wuhanu

 Hector Retamal/AFP

Rana verzija covida-19, za koju se čini da je nastala u laboratoriju, otkrivena je u uzorcima kineske biotehnološke tvrtke, piše Sarah Knapton, Telegraphova urednica znanstvene rubrike.

Ovo otkriće daje za pravo tvrdnjama da je virus možda nastao kao laboratorijski eksperiment koji je slučajno procurio.

Stručnjaci za bioinformatiku s Veterinarskog sveučilišta i Sveučilišta Lorand u Budimpešti došli su do otkrića slučajno dok su ispitivali genetske podatke iz uzoraka tla prikupljenih s Antarktike krajem 2018. i početkom 2019. godine.

Uzorci su poslani u Sangon Biotech u Šangaju na sekvencioniranje u prosincu 2019., gdje su kontaminirani dosad nepoznatom varijantom covida-19.

Varijanta ima mutacije koje premošćuju jaz između koronavirusa šišmiša i najranijeg soja iz Wuhana, tako da može biti verzija virusa predaka, piše Telegraph.

Jedinstvene mutacije

Uzorci također sadrže DNK hrčaka i majmuna, što sugerira da je rani virus možda bio uzgajan u životinjskim staničnim linijama.

- Jedinstvene mutacije upućuju na to da je to varijanta predaka. Dakle, ako je sekvencioniran recimo sredinom prosinca, prije nego što je itko identificirao virus kod ljudi i počeo ga pokušavati uzgajati u laboratorijima, onda to ukazuje na tajne uzorke u laboratorijima 2019. - rekao je Vikont Ridley, autor knjige 'Viral: The Search for the Origin of Covid-19'.

- Oni nisu od tuljana ili pingvina, već od afričkih zelenih majmuna i kineskih hrčaka. Obje vrste su izvor najčešće korištenih laboratorijskih staničnih linija - komentirao je Ridley otkriveni životinjski DNK.

image

Kampus Instituta za virusologiju u Wuhanu

Hector Retamal/AFP

Kineski znanstvenici često koriste Sangon Biotech za sekvenciranje, uključujući i Institut za virusologiju u Wuhanu, za koji neki stručnjaci smatraju da je najvjerojatnije bio mjesto curenja virusa.

Točan datum kada je izvršena ekstrakcija DNK nije siguran. Međutim, istraživači kažu da bi, ako se to dogodilo u prosincu 2019., virus mogao biti predak izvornog ljudskog soja iz Wuhana.

Ako je pak sekvencioniran početkom 2020., možda je bio kontaminiran eksperimentima koje su proveli istraživači koji su pokušavali saznati više o virusu u nastajanju.

Antarktički uzorci

Dr. Jesse Bloom, virolog iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu, ponovno je pregledao podatke i potvrdio da antarktički uzorci sadrže covid-19 koji je imao tri ključne mutacije koje su približile koronaviruse šišmiša prvom ljudskom soju iz Wuhana, Wuhan-Hu-1.

Trenutno su kod šišmiša pronađeni najbliži prirodni srodnici covida-19. Jedan takav koronavirus šišmiša, pod nazivom RaTG13, pronađen je u špiljama u provinciji Yunnan, u jugozapadnoj Kini, dok je nekoliko drugih, nazvanih Banal 20- 52, otkriveno u Laosu, koji dijeli granicu s provincijom Yunnan.

Oba područja proučavali su 'lovci na viruse' s uzorcima koje su poslali istraživačima na Institutu za virusologiju u Wuhanu.

- Te tri mutacije su intrigantne jer su sve mutacije predaka koje pomiču sekvencu 'bliže' srodnicima s koronavirusom šišmiša RaTG13 i Banal 20-52 u odnosu na prvi prijavljeni Wuhan-Hu-1 slijed s tržnice morskih plodova u Huananu - komentirao je značaj otkrića dr. Bloom.

Iste mutacije

U svibnju 2021. tim američkih evolucijskih biologa objavio je istraživanje o tome kako bi predak covida-19 trebao izgledati te je došao do dvije opcije. Jedna je imala iste tri mutacije pronađene u uzorcima.

image

P4 laboratorij Instituta za virusologiju u Wuhanu

Hector Retamal/AFP

- Virus sa te tri mutacije u odnosu na Wuhan-Hu-1 jedan je od dva vjerojatna progenitora (predak op.a) za sve trenutno poznate ljudske SarsCov2 viruse - dodao je dr. Bloom.

- Vremenska linija je ovdje jako bitna. Ako su sekvencionirani u prosincu 2019., onda je to iznimno važno, jer Kina drži SarsCov2 viruse neotkrivenima sve do 31. prosinca.

- Sve što možemo reći jest da su ovi uzorci kontaminirani u Sangon Biotechu s nekim ranijim virusima SarsCov2, od kojih su neki izgleda bili iz uzoraka uzgojenih u laboratoriju - kazao je dr. Bloom.

Mađarski tim kaže da su, kada su prvi put ukazali na neslaganje u podacima sekvenciranja, Kinezi odmah uklonili uzorke iz genetske baze podataka, iako su oni u međuvremenu obnovljeni, zaključuje svoj tekst Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:12