JEAN CASTEX

Macronov novi premijer nepopustljivo o poštivanju zakona i sekularizmu

U obraćanju parlamentarcima je najavio da nakon ljeta biti donesen novi zakon za borbu protiv "separatizma"
Jean Castex
 Martin Bureau/AFP

Novi francuski premijer Jean Castex u srijedu je iznio tvrda stajališta o pitanjima francuskog nacionalnog identiteta i poštivanju zakona.

Iznoseći pojedinosti svojih politika za posljednje dvije godine mandata centrističkog predsjednika Emmanuela Macrona, novoimenovani premijer je obećao biti "nepopustljiv" u obrani službenog francuskog sekularizma.

"Republika znači sekularizam kao glavnu vrijednost, predvodnicu nacionalne kohezije", rekao je Castex Nacionalnoj skupštini i obećao da će se boriti protiv "radikalnog islamizma u svim njegovim oblicima".

Castex je bio gradonačelnik desnog centra grada Pradesa na jugu Francuske a završio je elitnu Nacionalnu školu uprave (ENA).

U obraćanju parlamentarcima je najavio da nakon ljeta biti donesen novi zakon za borbu protiv "separatizma".

Francusku republiku je "uzdrmala do temelja koalicija njenih neprijatelja - terorista, teoretičara zavjera, separatista i antiliberalista", upozorio je.

I Macron je nedavno, nakon prosvjeda protiv navodnog policijskog nasilja i rasizma u Parizu, upozorio da su proturasističke pokrete preuzeli "separatisti", no nije rekao što podrazumijeva pod tim pojmom.

Neki članovi francuske muslimanske manjine smatraju da se francuski službeni sekularizam uglavnom koristi protiv njih, no i sam je Macron osudio nejednak pristup sekularizmu.

Castex je najavio strog odnos spram nasilja na prosvjedima i sitnog kriminala, rekavši da će policija dobiti sredstva koja su joj potrebna.

Bit će imenovani lokalni suci koji će imati zadaću brzo kažnjavati "svakodnevno protudruštveno ponašanje".

Novi premijer je obećao i ponovno otvoriti pregovore o Macronovom planu zamjene više francuskih mirovinskih programa jedinstvenim nacionalnim sustavom.

Castex je rekao da preuzima dužnost u "vrlo posebnom trenutku" u francuskoj povijesti nakon što je epidemija covida-19 u zemlji "izazvala jednu od najozbiljnijih kriza s kojom se suočila" Francuska.

Rekao je da će se u petak sastati sa sindikatima i poslodavcima radi dogovora kako pristupiti "svim pitanjima koja su na stolu za iduće tjedne i mjesece, počevši od plana ponovno pokretanja gospodarstva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:24