MUČAN SLUČAJ

Macronov kabinet trese ozbiljna afera, otvorena i istraga: ‘Silovala me njegova ministrica razvoja‘

Prva prijava podnesena je 25. svibnja, a istraga je otvorena dva dana kasnije kako bi se utvrdilo je li riječ o kaznenom djelu.

Chrysoula Zacharopoulou

 Xose Bouzas/Hans Lucas Via AFP

Ministrica u vladi koju je imenovao francuski predsjednik Emmanuel Macron već se našla u središtu seks skandala, a tek prije mjesec dana preuzela je resor razvoja i međunarodnih partnerstava.

Protiv Chrysoule Zacharopoulou (46) vodi se istraga zbog navodnog silovanja. Jedna žena podnijela je dvije tužbe protiv ministrice, no njezin identitet nije otkriven, prenosi Daily Mail.

Izvor iz ureda javnog tužitelja u Parizu u srijedu je otkrio da se optužba odnosi na razdoblje kada je Zacharopoulou radila kao ginekolog.

- Pokrenuta je istraga vezano za navodna dva silovanja počinjena tijekom liječničke karijere osumnjičene, rekao je izvor.

Prva prijava podnesena je 25. svibnja, a istraga je otvorena dva dana kasnije kako bi se utvrdilo je li riječ o kaznenom djelu. Druga prijava je podnesena 16. lipnja.

Istražni suci provode istragu u suradnji s posebnom policijskom brigadom, što znači da je Chrysoula Zacharopoulou već detaljno ispitana.

Bivša eurozastupnica, rođena u Grčkoj, pridružila se francuskoj vladi 20. svibnja, prije nedjeljnih izbora na kojima je Macron izgubio apsolutnu parlamentarnu većinu.

image

Chrysoula Zacharopoulou

Ludovic Marin/AFP

Smatra se da je Zacharopoulou, pokraj premijerke Elisabeth Borne, jedna od najmoćnijih političarki u Macronovoj vladi.

Naklonost šire javnosti stekla je 2015. godine kada se u velikoj kampanji zalagala za podizanje svijesti o endometriozi zajedno s glumicom Julie Gayet, dugogodišnjom partnericom, a sada i suprugom bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Unatoč optužbama, zadržala je svoju ulogu u vladi. Zasad nitko iz vlade nije komentirao optužbe protiv ministrice Zacharopoulou.

Ovo je tek zadnji u nizu seksualnih skandala u Macronovoj vladi, zbog čega ga mnogi optužuju da se previše ležerno ponaša po pitanju ozbiljnih kriminalnih optužbi na račun njegovih ministara jer ih odbija smijeniti.

Primjerice, Damien Abad, Macronov ministar za solidarnost i osobe s invaliditetom, također je pod istragom zbog dviju optužbi za silovanje. Naime, dvije žene optužuju 42-godišnjeg ministra da ih je prisilio na neželjene seksualne odnose s njim krajem 2010. godine, odnosno početkom 2011. godine. Jedna od navodnih žrtvi podnijela je dvije prijave policiji 2012. i 2017. godine, ali su kasnije zaključene bez pokretanja istrage.

Abad je kategorički odbacio optužbe objasnivši da boluje od artrogripoze, prirođene bolesti mišića lokomotornog sustava, koja mu, kako je objasnio, fizički onemogućuje počinjenje kaznenog djela silovanja.

image

Damien Abad

Thomas Coex/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:07