‘ČISTA GLUPOST‘

Macron uoči francuskog preuzimanja predsjedanja EU upozorio Bruxelles: Prestanite petljati s ‘woke‘ besmislicama!

Francuski predsjednik pozvao je EU da se usredotoči na oporavak i jačanje umjesto na smjernice koje zabranjuju neke riječi i izraze

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

 Thomas Samson/AFP

Emmanuel Macron upozorio je Europsku komisiju da prestane petljati s "woke" besmislicama, tjedan dana nakon što je ukinula kontroverzni pravilnik koji zabranjuje riječi i izraze koji, između ostaloga, uključuju rodne oznake ili neke reference na Božić. Francuski predsjednik izjavio je to dok je iznosio svoje prioritete za nadolazeće francusko predsjedanje Europskom unijom, a komentatori navode i kako je najavio neslužbeni početak svoje kampanje za reizbor za tjedan dana, prenosi The Telegraph.

Izraz "woke" (budan, osviješten, slob. prev.) u suvremenim "kulturnim ratovima" često se u engleskom jeziku koristi za one koji vole signalizirati svoje vrline, tj. isticati svoju osjetljivost za teme poput rasne ili spolne nejednakosti, raznih percipiranih društvenih nepravdi i sl. Ovisno s koje strane društvene debate netko dolazi, izraz može biti shvaćen pohvalno ili pogrdno.

U govoru koji je održao na Institutu Jacques Delors u Parizu, Macron je rekao da će se francusko predsjedanje EU-om usredotočiti na "oporavak, jačanje i osjećaj pripadnosti EU-u".

Ovi komentari smatraju se njegovim posljednjim pokušajem da se obrati desničarskom biračkom tijelu dok se suočava sa snažnim izbornim izazovom Erica Zemmoura.

Dok je veličao ono što on vidi kao vrline pripadanja Europskoj uniji, poput koordiniranja cijepljenja, tehnologije i planova gospodarskog oporavka od koronakrize, upozorio je da europski blok riskira masovno isključivanje građana ako se bude miješao u jezik političke korektnosti.

"Europa koja ljudima objašnjava koje riječi trebaju, a koje ne trebaju koristiti, nije Europa kojoj se ja u potpunosti priklanjam", rekao je centristički francuski čelnik. "U osnovi, to je glupost", dodao je.

Neutralne fraze

Macronovo upozorenje uslijedilo je tjedan dana nakon što je Europska komisija bila prisiljena odustati od pokušaja da stane na kraj uporabi riječi i izraza koji uključuju rodne oznake kao što su ‘dame i gospodo‘ i zamijeni ih neutralnim frazama poput ‘drage kolege‘.

"Smjernice za inkluzivnu komunikaciju" osmišljene su kako bi prisilile službenike EU institucija da ‘ažuriraju svoj jezik‘ i izbjegnu izraze koji se smatraju stigmatizirajućim prema spolu, seksualnom identitetu, etničkom porijeklu i kulturi.

Prema ukinutim smjernicama, službenicima je naloženo da izbjegavaju rodno specifičan jezik i da koriste izraze poput, primjerice, "kolege" umjesto "dame i gospodo".

Reference na Božić i ‘kršćanska imena‘ u pravilniku se smatraju neprikladnim jer se to, kako je objašnjeno, može smatrati "netolerancijom ili osudom, raspirivanjem stereotipa ili izdvajanjem jedne vjerske skupine".

Službenici su pozvani da umjesto izraza "božićni praznici" koriste izraz "sezona praznika".

Helena Dalli, europska povjerenica odgovorna za ravnopravnost, priznala je da na vodiču "očito treba više poraditi", nakon što je dokument od 32 stranice povučen.

Macron se do sada držao podalje od sve žešće francuske rasprave o ‘wokeismu‘, inače meti desnih i krajnje desnih rivala u predsjedničkoj utrci pet mjeseci prije izbora.

Pod pritiskom

Kritike je prepustio uglavnom svome ministru obrazovanja Jean-Michelu Blanqueru, koji je u listopadu pokrenuo think-tank pod nazivom "The Laboratory of the Republic", posvećen borbi protiv kulture otkazivanja (cancel culture).

Taj se think-tank nastoji uhvatiti u koštac s kulturom otkazivanja, posebice među mladima.

U svom govoru Macron je upozorio kako je osjećaj europskog identiteta "odumro" u Francuskoj i drugim zemljama EU i da "kada situacija postane teška, ljudi kažu da je kriva Europa".

Rekao je i kako postoji potreba da se "za ovu Europu tvrdi da je još uvijek naša".

Okomio se na "nacionaliste" u nekim zemljama, uključujući Mađarsku, Poljsku i svoju Francusku, podsjećajući ih da bez EU "ne biste bili cijepljeni ili bi barem to bilo nesavršeno izvedeno" ruskim cjepivima koje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije odobrila. "Sretno!", dodao je.

Macron je pod sve većim pritiskom da uđe u utrku za ponovni izbor nakon vikenda u kojem je konzervativna republikanska stranka izabrala svoju kandidatkinju Valérie Pécresse, a krajnji desničar Eric Zemmour održao svoj prvi predizborni skup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:29