VELIKA OČEKIVANJA

Macron u Pekingu kumio Xija: ‘Urazumite Ruse! Vi to možete...‘

Francuski je predsjednik kineskom kolegi poručio da je rat u Ukrajini udar na globalnu stabilnost

Xi Jinping i Emmanuel Macron

 Ludovic Marin/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron započeo je u četvrtak u Pekingu s nizom sastanaka tijekom zajedničkog posjeta Kini sa šeficom Europske komisije Ursulom von der Leyen u cilju zacrtavanja pravca budućih odnosa europskog bloka s tom svjetskom silom, nakon višegodišnjih zategnutih odnosa.

Novoimenovani kineski premijer Li Qiang pozdravio je Macrona u Velikoj dvorani naroda koja se uobičajeno koristi za svečana događanja, uoči sastanka s predsjednikom Xi Jinpingom kasnije u danu.

Po svom dolasku u srijedu, Macron je rekao da se Europa ne smije "odvajati" od Kine na ekonomskom planu te da također ne smije oslabiti diplomatske veze s Pekingom.

Kasnije tijekom posjeta Macron se susreo i s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom s kojim je popričao i o ratu u Ukrajini. Francuski je predsjednik tako kineskom kolegi poručio da je rat u Ukrajini udar na globalnu stabilnost te da je okončao dugo razdoblje mira, piše Sky News.

- Ruska agresija na Ukrajinu velik je udar na međunarodnu stabilnost. Znam da mogu računati na tebe, ti možeš vratiti Ruse k pameti i vratiti sve za pregovarački stol, rekao je francuski predsjednik i dodao da će nastojati usmjeriti Kinu prema zajedničkoj odgovornosti za mir i stabilnost po pitanu međunarodnih pitanja, kao što su Ukrajina, Iran i Sjeverna Koreja.

Podsjetimo, Xi je prošlog mjeseca posjetio Moskvu, a još je prije ruske invazije u veljači 2022. godine zajedno s Putinom proglasio "prijateljstvo bez granica". Također, kasnije tijekom rata Xi nije otvoreno kritizirao Kremlj, a Kina je čak i predložila svoj mirovni plan za Ukrajinu koji nije naišao na suviše oduševljeni prijem niti na Zapadu, ali ni u Moskvi.

Istovremeno, od početka ruske invazije Kina je postala najveći kupac ruske nafte i plina, čime je pomogla održati Putinov budžet iznad vode u razdoblju kad je Zapad udario na Rusiju nizom oštrih sankcija. Mnogi spekuliraju, čak i u Moskvi, da se time promijenio odnos Rusije i Kine - naime, nekad moćniji Kremlj sve je više ovisan o dobroj volji Pekinga koji je sasvim sigurno postao znatno moćnija strana u odnosu dviju nuklearnih sila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:06