IMPRESIONIRAO

Macron stigao u Bundestag, stao za govornicu pa frapirao Nijemce: ‘On je prvi od 1962. godine koji je ovo učinio...‘

Macron je govor održao pred okupljenima u njemačkom parlamentu na komemoraciji za Wolfganga Schäublea

Emmanuel Macron

 Michele Tantussi/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron impresionirao je u ponedjeljak okupljene u njemačkom parlamentu na komemoraciji za Wolfganga Schäublea, govoreći pretežno na njemačkom jeziku. Njegov učitelj njemačkog rekao je kako je Macronu za to trebalo nekoliko sati vježbe.

Francuski predsjednik pozvan je u Bundestag na komemoraciju Schäubleu, bivšem njemačkom ministru financija koji je preminuo krajem prosinca u 81. godini života. Schäuble, koji je često bio u kontaktu s Macronom, želio je da francuski čelnik govori na komemoraciji.

Tako je Macron iskoristio priliku da učini nešto što francuski predsjednici čine izuzetno rijetko: obrati se njemačkoj publici na njemačkom (zadnji put je to učinio Charles de Gaulle u Ludwigsburgu 1962.).

‘Njemačka je izgubila državnika. Europa je izgubila stup. Francuska je izgubila prijatelja‘, rekao je Macron tijekom svog 15-minutnog govora, što je vidno dirnulo Schäubleovu udovicu Ingeborg, koja ga je slušala suznih očiju.

Macron, koji je prije toga javno izgovorio samo nekoliko riječi njemačkog, tekst je, doduše, čitao, ali njegov je izgovor bio prilično dobar. Štoviše, predsjednik je samo kratko vježbao, rekao je Frank Groninger, učitelj njemačkog jezika i kulture u francuskom ministarstvu vanjskih poslova koji je podučavao Macrona.

‘Vježbali smo oko sat i pol jučer i onda opet jutros oko sat vremena prije leta za Berlin. Zatim smo ponovno prošli kroz neke pojedinosti govora u zrakoplovu‘, rekao je Groninger.

Groninger je rekao da Macron ima ‘neko prethodno znanje‘ o njemačkom jeziku, jer ga je učio u školi i na fakultetu.

‘Cilj je bio iznenaditi ljude. Možda ste primijetili da postoji emotivni dio govora i tehnički dio. A ideja je bila da onaj emotivni dio bude na njemačkom te da se pokaže da se predsjednik doista trudi održati govor na njemačkom‘, rekao je Groninger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:59