BLIŽE SE IZBORI

Macron se ulaguje desnici povratkom uniformi i himne u škole, Marine Le Pen: ‘Još jedno beskrajno brbljanje‘

Suočen s izazovom koji predstavlja krajnje desna stranka Marine Le Pen, Macron nastoji vratiti autoritet

French President Emmanuel Macron waits to welcome Cambodia‘s Prime Minister ahead of a meeting at the Elysee Presidential Palace, in Paris, on January 18, 2024. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT/AFP)

 Anne-christine Poujoulat/Afp

Uoči europskih izbora i jačanja ekstremne desnice u Francuskoj Emmanuel Macron odlučio je skrenuti udesno, što se odražava u njegovim posljednjim prijedlozima. Naime, na opsežnoj konferenciji za novinare u utorak francuski je predsjednik pozvao Francuze da povećaju natalitet, zagovarao je i ponovno uvođenje školske uniforme te obvezni vojni rok za tinejdžere. Očito je da je, između ostalog, želio osvojiti naklon tradicionalne desničarske frakcije.

Suočen s izazovom koji predstavlja krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (bivši Front National) Marine Le Pen, Macron nastoji vratiti svoj autoritet. Predviđa se da će njezina stranka biti prva na europskim izborima u lipnju. U utorak je Macron izjavio da "zemlja mora ponovno naučiti dijeliti vrijednosti, zajedničku kulturu i uljudnost, u školama i javnosti".

"Svaka generacija mora naučiti što Republika znači - povijest, dužnosti, prava, jezik i poštovanje, i to moraju učiti od djetinjstva."

Konferencija za oko 100 novinara održana u Elizejskoj palači navedena je kao prilika da Macron postavi teme za svoje posljednje tri godine na dužnosti.

Macron je predstavio planove za reguliranje vremena koje djeca provode pred ekranom, uvođenje obvezne nastave povijesti umjetnosti i drame te uvođenje maturalnih svečanosti u srednjim školama. Izrazio je potporu učenju nacionalne himne u osnovnim školama i istaknuo hitnost rješavanja problema niske stope nataliteta reformom politike roditeljskog dopusta. U 2023. rođeno je manje od 700.000 beba prvi put nakon Drugoga svjetskog rata.

Osim toga, Macron je potvrdio dvije predviđene mjere: obvezni vojni rok za tinejdžere i probno razdoblje za nošenje školske uniforme do 2026. godine. Odgovarajući na optužbe novinare da slijedi "staromodnu" agendu, Macron je odbacio tu etiketu, ali je naglasio važnost "reda" i "simbola" za obnovu zajedničkih vrijednosti u "fluidnom društvu".

Kritičari tvrde da ove predložene mjere neće značajno poboljšati društvenu harmoniju i prvenstveno su usmjerene na privlačenje konzervativnih glasača. Macron je nedavno rasformirao parlament, imenujući najmlađeg premijera u povijesti francuske Gabriela Attala. Taj potez kritiziran je kao jedan u nizu Macronovih pokušaja poboljšanja imidža.

Povjesničar Claude Lelièvre izjavio je za Politico da je ideja o školskim uniformama postala posebno popularna u glavnoj francuskoj desnici kao nostalgičan pokušaj simuliranja povratka tradiciji.

Louis Aliot, potpredsjednik Nacionalnog okupljanja, pohvalio je Macronovu najavu o uniformama kao "prvi korak prema povratku autoriteta u škole". Neki kritičari sugeriraju da su Macronovi prijedlozi, uključujući državnu službu, više usmjereni na privlačenje nostalgičnih birača nego na angažiranje mladih ljudi.

Unatoč tome što je najmlađi predsjednik u francuskoj povijesti, Macron je najpopularniji među umirovljenicima i starijima od 65 godina. Njegov naglasak na poretku i simbolima odražava želju za vraćanjem zajedničkih vrijednosti, ali predložene mjere nailaze na protivljenje s raznih strana, uključujući ljevičarski pokret France insoumise i Zelene. Marine Le Pen rekla je da je konferencija za novinare bila "još jedno beskrajno brbljanje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:54