OSUDIO AGRESIJU

Macron: ‘Putin je izabrao rat s Ukrajinom, pogazio je sva međunarodna načela i obećanja‘

NATO nema vojne baze u Ukrajini, to su laži. Rusija nije ugrožena, ona je agresor. Ovo nije ni rat protiv nacizma. To je laž, dodao je

Emmanuel Macron 

 Ludovic MARIN/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je demantirao ''laži'' koje širi ruska vlada kako bi opravdala rat u Ukrajini, ali će i dalje ostati u kontaktu s ruskim kolegom Vladimirom Putinom ne bi li osigurao prekid vatre.

Macron je predvodio diplomatske napore Europske unije koji su trebali spriječiti izbijanje rata. Prošloga mjeseca posjetio je Putina u Moskvi te je telefonskim putem posredovao između ruskog lidera i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Otvoreno je prozvao Kremlj za vođenje neprijateljske politike.

''Predsjednik Putin je taj koji je izazvao rat tako što je pogazio sva međunarodna načela i obećanja'', rekao je Macron u obraćanju naciji. Zelenskog je pohvalio kao oličenje ''časti, slobode i hrabrosti''.

''Ovo nije samo rat između Zapada i Rusije, kao što neki vjeruju. NATO nema vojne baze u Ukrajini, to su laži. Rusija nije ugrožena, ona je agresor. Ovo nije ni rat protiv nacizma… To je laž'', dodao je Macron.

Rusija tvrdi da je pokrenula ''posebnu vojnu misiju'' kojom želi razoružati Ukrajinu i osloboditi je od ''neonacista'' koji, prema Putinovim riječima, upravljaju zemljom.

Macron poručuje da će se zauzeti za francuske vrijednosti, u govoru održanome manje od dva mjeseca uoči predsjedničkih izbora na kojima će se natjecati za drugi mandat, no službenu kandidaturu još nije objavio.

Rast cijena energenata sigurno će utjecati na francusko gospodarstvo, upozorio je.

''Sutra će biti još skuplje napuniti rezervoar, platiti račune za grijanje ili kupiti određene proizvode'', rekao je Macron.

Ali rast cijena neće biti kratkoga vijeka, izjavio je francuski predsjednik, dodajući da je rat u Ukrajini početak nove ere, u kojoj je rat u Europi stvarnost.

''Rat u Europi više ne pripada udžbenicima povijesti, on je sad među nama. Demokracija više nije nešto u što ljudi bez zadrške vjeruju, ona se svakodnevno propitkuje pred našim očima'', izjavio je Macron.

On planira izgraditi nove nuklearne elektrane u Francuskoj kako bi država na čijem je čelu bila manje ovisna o inozemnim izvorima energije. No tu ne misli stati, stoga će se i na europskoj razini zalagati za uklanjanje ovisnosti o ruskom plinu.

''Rat u Ukrajini označava prekid opskrbe ruskim plinom za naš kontinent i našu generaciju'', zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:40