KRAJ JUPITERSKOG DOBA

Macron na ‘laganoj vatri‘, odbio ga i najpoželjniji saveznik: ‘Na njemu je da napravi prvi korak‘

Šef Republikanaca kaže da ostaju u opoziciji, ali da bi mogli biti otvoreni za suradnju s Macronom od prijedloga do prijedloga

Christian Jacob i Emmanuel Macron

 Mohammed Badra/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastao se danas s Christianom Jacobom, čelnikom Republikanaca, stranke desnog centra koja bi Macronu potencijalno mogla osigurati prijeko potrebnu većinu u Nacionalnoj skupštini (Assemblée nationale).

Republikanci, koji su na europskoj razini članovi EPP-a poput njemačkih demokršćana i Hrvatske demokratske zajednice, bili su jedna od dvije stožerne stranke francuske politike do izbora 2017., kada ih je potopio skandal predsjedničkog kandidata Françoisa Fillona koji je fiktivno zapošljavao svoju ženu.

Nakon Macronove pobjede na tadašnjim izborima mnogi su članovi stranke prebjegli u Macronov centristički tabor. Politička skupina koja je dosad dala dva predsjednika - Jacquesa Chiraca i Nicolasa Sarkozyja - na aktualnim je izborima ostvarila svoj najgori rezultat u povijesti, sa samo 61 zastupnikom u parlamentu, no zato se neočekivano našla u situaciji iz koje će ponovno moći diktirati poziciju vlade.

Republikanci sada raspolažu s dovoljno ruku u parlamentu da mogu bez drugih stranaka osigurati Macronu većinu za željene reforme - reforme koje se, igrom slučaja, upravo poklapaju i s njihovim gospodarskim programom.

Republikanci: 'Ostajemo u opoziciji'

No, prema izjavama s prvog sastanka Macrona i Jacoba, Republikancima se ne žuri pohrliti u Macronovo naručje. "U predizbornu kampanju ušli smo kao opozicija... i ostat ćemo u opoziciji", izjavio je Jacob nakon susreta. Dodao je kako bi sklapanje koalicije s Macronovom skupinom Ensemble! (Zajedno!) bila "izdaja" glasača Republikanaca.

Jacob ipak nije zatvorio vrata moguće suradnje, natuknuvši kako bi Republikanci mogli biti otvoreni za suradnju od prijedloga do prijedloga te naglasivši kako je "na Macronu" da učini prvi korak u njihovu smjeru i prihvati njihove prijedloge. "Republikanci će biti odgovorni i nećemo blokirati institucije", rekao je Jacob.

Macron se danas i sutra planira susresti i s pripadnicima drugih manjih stranaka, poput Socijalista, nekad najveće stranke lijevog centra, a danas manjeg partnera u ekstremno lijevoj koaliciji NUPES Jean-Luca Mélenchona. Macron, koji je dvije godine bio ministar financija u socijalističkoj vladi predsjednika Françoisa Hollandea, i dalje održava dodirne točke sa Socijalistima, iako je ta stranka danas potpuno devastirana katastrofalnim mandatom Hollandea i masovnim prelaskom članova u Macronovu stranku nakon izbora 2017. godine.

Iako je Mélenchon pozvao članove svoje lijeve koalicije - i Socijaliste i Komuniste i Zelene - da oforme trajni lijevi blok nakon izbornog uspjeha, sve tri manje stranke su ga odbile, a Socijalisti bi prvi mogli napustiti ili barem ignorirati koaliciju. Ideološki bliži proeuropskom Macronu nego euroskeptičnom Mélenchonu, Socijalisti su više nego voljni razgovarati s predsjednikom o mogućoj suradnji.

'Završilo jupitersko razdoblje'

Čelnik stranke Olivier Faure danas je, poput Jacoba, dao do znanja da bi Socijalisti mogli podržati pojedine Macronove prijedloge, kao što je podizanje minimalne plaće. Faure je istaknuo i kako su rezultati izbora pozitivni po francusku politiku jer će sada parlament poprimiti veći značaj.

"Imali smo takozvano jupitersko razdoblje kada je predsjednik odlučivao sam i nije odgovarao nikome", rekao je Faure. "Odsad, jer više nema većinu, prisiljen je prihvatiti veću ulogu parlamenta, i to je zdravo da će morati odgovarati, pregovarati, tražiti kompromisna rješenja."

U kratkom roku ni dalje se ne nazire rješenje za postizanje parlamentarne većine u Francuskoj, a Macron će, prema svemu sudeći, morati raditi na postizanju konsenzusa s pojedinim strankama centra oko zakona koje namjerava provesti. Na dulji rok, čak i opozicija vjeruje da će doći do prijevremenih izbora.

Zastupnik Mélenchonove stranke La France Insoumise (Nepokorena Francuska), Manuel Bompard, smatra da će se taj scenarij dogoditi prije ili poslije. "Ne postoji većina za (premijerku) Élisabeth Borne, ne postoji većina za predsjednika Republike", rekao je Bompard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:41