DESTABILIZACIJSKI SUKOB

Macron i Modi dogovorili su se da će surađivati kako bi se zaustavio rat u Ukrajini

Indija nije otvoreno osudila rusku invaziju na Ukrajinu i nije se pridružila glasovima u UN-u u tom smislu

Emmanuel Macron je primajući u svibnju u Parizu indijskog premijera istaknuo ”odlučnost Francuske da nastavi pružati potporu Ukrajini”

 Ludovic MARIN/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i indijski premijer Narendra Modi dogovorili su se u utorak da će "surađivati kako bi se zaustavio" rat u Ukrajini, priopćila je Elizejska palača.

Dvojica čelnika su telefonom razgovarali o "ratu koji Rusija vodi u Ukrajini i o njezinim destabilizacijskim posljedicama na ostatak svijeta", navodi se u priopćenju ureda francuskog predsjednika.

Emmanuel Macron je primajući u svibnju u Parizu indijskog premijera istaknuo "odlučnost Francuske da nastavi pružati potporu Ukrajini".

Indija nije otvoreno osudila rusku invaziju na Ukrajinu i nije se pridružila glasovima u UN-u u tom smislu.

U lipnju je ipak supotpisala izjavu G7 u kojoj se ta skupina obvezuje da će "poštovati teritorijalnu cjelovitost i suverenitet drugih zemalja".

U prilikama prehrambene krize prouzročene ukrajinskim sukobom, francuski predsjednik je opetovao "važnost koordiniranog djelovanja međunarodne zajednice".

Dvojica čelnika su se uz to osvrnuli na "izazove u indopacifičkom prostoru i na stanje u Šri Lanki".

Kineski istraživački brod pristao je u utorak u luku Hambantotu, na Šri Lanki, koja je pod kineskom upravom, unatoč zabrinutosti Indije i Sjedinjenih Država koje strahuju od kineske špijunaže.

Indija je zabrinuta zbog sve većeg utjecaja Kine na Šri Lanki koja se tijekom godina silno zadužila kod Pekinga radi razvoja velikih infrastrukturnih projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:16