‘ŽELIMO MIR‘

Macron: ‘Ako mislite da će se Rusija zaustaviti na Donbasu i Krimu, gadno se varate‘

‘Kremlj je izdao Ruse tako što je skrivao činjenice i negirao da je Rusija u ratu‘

Emmanuel Macron

 Sameer Al-doumy/Afp

Varaju se svi koji misle da će se Rusija zaustaviti na Donbasu i na Krimu, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na kraju samita Europske unije u petak u Bruxellesu, nakon što je Rusija rekla da se nalazi u ratu zbog intervencije Zapada na strani Ukrajine.

"Korištenjem ovog izraza, stvara se i nesigurnost oko vojnih ciljeva Rusije", dodao je Macron.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je u petak da najnovije ruske tvrdnje o ratu pokazuju "važnost izgradnje vlastite obrambene industrije Europske unije".

"Moramo biti lucidni i moramo reći našim građanima diljem EU-a da ako želimo mir, ako želimo sigurnost i stabilnost, izuzetno je važno poboljšati naše obrambene sposobnosti i izgraditi pravu europsku obrambenu uniju", rekao je Michel na kraju samita u Bruxellesu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da komentari pokazuju da je Kremlj izdao rusko stanovništvo tako što je posljednje dvije godine skrivao činjenice i negirao da je Rusija u ratu.

Kremlj je objavio u petak da Rusija sada smatra da je u ratu zbog intervencije Zapada na strani Ukrajine. Izgleda da Moskva promjenom retorike želi pripremiti Ruse na dulju i težu borbu.

Do sada je invaziju na Ukrajinu Moskva opisivala kao specijalnu vojnu operaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 17:27