VOLODIMIR ZELENSKI

‘Ma kakav Petar Veliki i Lav Tolstoj, ova će fotografija ostati trajna slika Rusije u svijetu‘

Rusi su zauzeli veći dio grada, ali ukrajinske snage i dalje kontroliraju industrijsku zonu i kemijsku tvornicu Azot

Volodimir Zelenski

 Ukrainian Presidency/Handout/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Ukrajinski branitelji žestoko se bore za "svaki metar" Sjeverodonecka, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski, dok su ruske snage uništile most na cesti do drugog grada ostavljajući civile sa samo jednim izlazom.

Ruske snage zauzele su veći dio Sjeverodonecka, uništivši dijelove grada u jednom od najkrvavijih napada otkako su 24. veljače napale Ukrajinu, a pobjeda bi im tamo mogla dati zamah u široj borbi za kontrolu nad istočnom ukrajinskom regijom Donbas.

"Ključni taktički cilj okupatora nije se promijenio: nastavljaju pritiskati Sjeverodoneck, tamo se vode žestoke borbe - doslovno za svaki metar", rekao je ukrajinski predsjednik u noćnom videoobraćanju u nedjelju, dodajući da ruska vojska pokušava dovesti nove snage u Donbas.

Zelenski je izjavio da je slika 12-godišnjaka ranjenog u ruskom napadu sad trajno lice Rusije u cijelom svijetu.

"Samo te činjenice će odrediti kako svijet vidi Rusiju", rekao je.

"Ni Petar Veliki, ni Lav Tolstoj, već djeca ranjena i ubijena u ruskim napadima", rekao je očito smjerajući na prošlotjedne izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je usporedio vojnu kampanju Moskve s osvajačkim pohodom ruskog cara Petra Velikog u 18. stoljeću na švedske teritorije.

Ukrajinske i ruske snage u nedjelju su se i dalje borile ulicu po ulicu u Sjeverodonecku, rekao je guverner pokrajine Luhansk Serhij Gajdaj.

Ruske snage zauzele su veći dio grada, ali ukrajinske snage i dalje kontroliraju industrijsku zonu i kemijsku tvornicu Azot u kojoj su sklonjene stotine civila.

"Oko 500 civila ostalo je na području tvornice Azot, od kojih su 40 djeca. Ponekad vojska uspije nekoga evakuirati", rekao je Gajdaj.

No Rusi su uništili most preko rijeke Sjeverni Donec koji povezuje Sjeverodoneck s gradom Lisičanskom, rekao je Gajdaj. Tako je ostao samo jedan od tri mosta iz grada.

"Ako se most nakon novog granatiranja sruši, grad će uistinu biti odsječen. Neće biti načina da se vozilom napusti Sjeverodoneck", rekao je Gajdaj, ističući nedostatak sporazuma o prekidu vatre i dogovorenih koridora za evakuaciju.

Gajdaj je dodao kako je Lisičansk također granatiran te da je tamo ubijeno šestogodišnje dijete. Reuters nije mogao potvrditi te tvrdnje.

U Pokrovsku, jugozapadno od Sjeverodonecka, žene, djeca i starci, neki u invalidskim kolicima, ukrcali su se u subotu na jedini vlak koji je evakuirao ljude, na početku dugog putovanja od zone sukoba do sigurnosti u Lavovu blizu granice s Poljskom.

"Ostali smo do posljednjeg trenutka, nismo htjeli otići, ali život nas je natjerao da preživimo", rekla je Ljuba, žena iz Lisičanska za Reuters dok je čekala da vlak krene.

"Odlazimo, ne znamo kamo i kome, ali odlazimo".

Pad Sjeverodonecka, u posljednjem džepu u rukama ukrajinskih snaga u strateškoj regiji Luhansk, predstavljao bi za Rusiju veliki korak prema jednom od Putinovih ciljeva "posebne vojne operacije".

image

Sjeverodoneck

Viktor Antonyuk/Sputnik/Sputnik via AFP

Prema ukrajinskom glavnom stožeru, ruske snage pucale su iz minobacača i topništva prema jugu i jugozapadu od Sjeverodonecka. No navodi se da su ukrajinske snage odbile ruske pokušaje napredovanja prema nekim mjestima. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća s bojišta.

Nakon što je bila prisiljena smanjiti svoje početne ciljeve invazije na Ukrajinu započete 24. veljače, Moskva je svoju pozornost usmjerila na proširenje kontrole u Donbasu, gdje proruski separatisti drže teritorij od 2014. godine.

Ruske snage neprestano bombardiraju gradove na jugu i istoku, ostavljajući mnoge u ruševinama i tisuće civila mrtvih, prema Ujedinjenim narodima.

Drugdje su ruske krstareće rakete uništile veliko skladište u kojem se nalazilo američko i europsko oružje u zapadnoukrajinskoj regiji Ternopil, izvijestila je ruska agencija Interfax.

Guverner Ternopila rekao je da su rakete ispaljene iz Crnog mora na grad Čortkiv djelomično uništile vojni objekt i ranile 22 osobe.

Lokalni dužnosnik izjavio je da tamo nema pohranjenog oružja. Reuters nije mogao neovisno potvrditi te izvještaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 21:02