DIKTATOR OD MALIH NOGU

Lukašenko je već odredio koji će ga sin naslijediti: Mali Kolja nosi zlatni pištolj i salutiraju mu svi generali

Najmlađi sin bjeloruskoga predsjednika zajedno s ocem ide na vojne parade i posjećuje državnike

Za svog nedavnog boravka u Venezueli kod Huga Chaveza bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko , “zadnji europski diktator”, kako mu “tepaju” na Starom kontinentu, na službene razgovore poveo je svog malodobnog izvanbračnog sina Nikolaja. Malog osmogodišnjeg Kolju, rođenog u vezi s osobnom Lukašenkovom liječnicom Irinom Abeljskom (koja na sina ne polaže nikakva prava), veseli tata, kojeg u Bjelorusiji ionako zovu Batko (Tatica), priprema za svog nasljednika.

Odbio govoriti

Dječak u sivom odijelcu prošetao je crvenim tepihom s Chavezovom rukom na ramenu, no odbio je ponudu venezuelanskog predsjednika da održi govor. Zato je njegov otac bio jasan.

- Prvi sin neće u političare, a ni drugi. Eto, treći bi mogao biti moj nasljednik! Kolja je unikatan dječak! - rekao je davno istočnoeuropski kabadahija, a i Hugu Chavezu se pohvalio “da će (pokazavši na Kolju) za 20-25 godina on preuzeti štafetu naših dobrih međudržavnih odnosa”. Time je Lukašenko poslao poruku bjeloruskom narodu koliko misli vladati.

Malom Kolji to nije prvi put da sudjeluje u očevim (rijetkim) inozemnim putovanjima. Dječak je već sjedio s predsjednicima na pregovorima u Armeniji i Ukrajini, a s ocem je posjetio i papu Benedikta XVI. Kolja, učenik prestižne škole u Minsku, poglavaru Katoličke crkve osobno je poklonio svoj “bjeloruski bukvar”.

Tri sina

Dječak je nadgledao vojne parade, a govori se da su mu generali dužni salutirati i spominje se dječakov zlatni pištolj koji mu je prije par godina poklonio ruski predsjednik Dmitrij Medvedev. Otac ga odijeva u ista odijela kao sebe, primjerice u istu svečanu vojnu odoru za parade ili tamnoplavu kombinaciju za dan izbora, kad je ubacio očev glasački listić. Lukašenko ga naziva svojim talismanom. Bjeloruski predsjednik, koji priznaje da ima “autoritaran stil vladanja”, no smatra da je to prihvatljivo ako se “vlada na dobro naroda”, sve manje krije da odgaja novog vladara na svoju sliku i priliku.

Formalno Lukašenko služi treći mandat na mjestu bjeloruskog predsjednika. Ostanak na vlasti omogućio mu je referendum iz 2004., na kojem je srušeno ustavno ograničenje od dva predsjednička mandata. Njegov privatni život obavijen je velom tajne. Bivšoj supruzi zabranjeni su javni istupi, kao i štošta drugo, dok se i na drugu, ljubavnicu i Koljinu majku, nesumnjivo budno pazi.

Bjeloruski satrap ima tri sina - najstarijeg Viktora, koji je visoki dužnosnik obavještajne službe i harni očev pomoćnik za nacionalnu sigurnost (najbolje je da tako osjetljiv sektor bude unutar obitelji), srednji sin Dmitrij visoki je dužnosnik Bjeloruskog olimpijskog odbora.

Nježni otac

Prva dva sina rođena su u braku s Galinom Žolnerovič, ubogom kolhoznicom koja živi u zlatnom kavezu u selu Rižkoviči pod stalnim nadzorom zaštitnika režima. Lukašenko se riješio i Koljine mame koja danas radi, podalje od muževnog ljubavnika, u nekoj elitnoj bolnici u Minsku. U javnosti se voli prikazivati kao nježni, samozatajni otac, razapet između posla i brige za sina ljubimca. Jedini trenuci koje uhvati za sebe, tvrdi, posvećeni su sportu, od kojih su mu omiljeni nogomet i hokej na ledu. Jednom je prilikom izjavio da za njega “ne postoje obitelj i prijatelji”, nego “samo sinovi i posao”. On sam odrastao je bez oca u skromnim uvjetima.

Lukašenko na finalu Eura 2012.

Aleksandar Lukašenko nazočit će finalu Eura 2102. koje će se sutra igrati u Kijevu između Španjolske i Italije, objavljeno je jučer.

Lukašenko, koji je kažnjen sankcijama SAD-a i EU-a susrest će se s ukrajinskim predsjednikom Vikotorom Janukovičem.

Isti dan kada je objavljeno da će Lukašenko nazočiti finalnoj utakmici, šefica vanjske politike Europske Unije, Catherine Ashton, pozvala je bjeloruske vlasti da obustave represiju oporbe, medija i civilnog društva nakon incidenata koji su zaredali posljednjih tjedana u toj zemlji.

Među uznemirujućim vijestima koje su stigle ovih tjedana iz Bjelorusije je i presuda na šest mjeseci zatvora aktivistu i prosvjedniku Vasilu Parfiankovu te uhićenje novinara Andreja Poczobuta. ( A. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 22:01