TEROR U PARIZU

LOV NA NAJTRAŽENIJU ŽENU U FRANCUSKOJ Supruga ubojice iz košer trgovine nalazi se u Siriji?

Prema najnovijim informacijama, Hayat Boumeddiene uopće nije bila sa suprugom za vrijeme talačke krize

Supruga napadača iz pariškog košer supermarketa možda se nalazi u Siriji, kazali su danas policijski izvori, piše DailyMail.

Hayat Boumeddiene (26), je partnerica ubijenog Amedyja Coulibalyja, koji je ubio policajku, a idućeg dana uzeo taoce u košer supermarketu u Parizu, pritom likvidiravši njih četvero.

Prema policijskom izvoru ona je odletila za Tursku preko Madrida 2. siječnja, unatoč dosadašnjim informacijama da se nalazila u supermarketu za vrijeme talačke situacije, te zatim usred kaosa nastalog policijskim upadom u trgovinu, uspjela pobjeći.

Turske vlasti u Istanbulu navodno su vidjele žensku osobu koja odgovara njezinom opisu kako prelazi tursku granicu sa Sirijom u četvrtak, dan nakon što je Coulibaly ubio policajku Clarissu Jean-Phillipe.

Izvori tvrde da je imala povratnu kartu za jučerašnji let natrag u Madrid, ali na njemu se nije pojavila.

Policija je danas ispitivala supruge braće Kouachi, odgovornih za brutalan napad na redakciju satiričkog tjednika Charlie Hebdo.

Otkrivene su stotine telefonskih poziva između Boumeddiene i Izzane Hamyd, supruge Cherifa Kouachija. Samo prošle godine njih dvije su telefonski razgovarale 500 puta.

Supruga ili djevojka drugog brata, Saida, također se nalazi na ispitivanju u policiji.

Prema najnovijem razvoju situacije, čini se da Francuskinja alžirskog podrijetla, Hayat Boumeddiene, uopće nije bila sa suprugom u vrijeme napada na košer supermarket.

Foto: Hayat Boumeddiene i Amedy Coulibaly

Hayat nije oduvijek imala radikalne stavove. Ektremističkim idejama približila se nakon što je upoznala Amedyja, muškarca za kojeg će se kasnije udati. Iako prema francuskom zakonu nikad službeno nisu bili vjenčani, jer brak nije sklopljen na civilnoj ceremoniji, Hayat je odlučila nositi burku, dala otkaz u dućanu u kojem je radila te se u potpunosti posvetila suprugu.

Ova 26-godišnjakinja bila je u jednom trenutku pozvana i na ispitivanje u policijsku postaju koje je bilo povezano s islamskim ekstremizmom 2010. godine.

Tad je policiji rekla kako su je upravo suprug i radikali inspirirali da 'pročita mnogo knjiga o religiji' i zato je i sama počela postavljati pitanja o vjeri 'Kada kad su Amerikanci ubijali nevine, to su nazvali pravom muškaraca da brane svoje žene i djecu, pa pitam se tko su ovdje zapravo teroristi?', upitala je tad istražitelje.

Foto: Hayat Boumeddiene

Tijekom ispitivanja istražitelji su joj dali do znanja kako im je poznato da su ona i Coulbaly posjetili Djamela Beghala, Ahmeda Laidounija te Farida Melouka, osuđene teroriste, i to u isto vrijeme kad i Cherif Kouachi, a on im je hladno odgovorila: 'Išli smo vježbati gađanje iz samostrela', otkrivaju izvori iz istražiteljstva.

Iako su nju i Amedyja susjedi iz predgrađa Pariza u kojem su živjeli, poznavali samo kao mirne i povučene, kako su rekli, normalne ljude, par je prije mjesec dana nestao iz svog doma. Njihova lica susjedi su idući put vidjeli tek na televizijskim ekranima.

No, nitko od njih zapravo nije ni znao da je Amedy bio često u sukobu sa zakonom, a iza rešetaka je proveo i četiri godine dok ga je Hayat čekala da izađe na slobodu. U istoj ćeliji s njim su bila i braća Kouachi koja su imala iste radikalne poglede. Vjeruje se da je bio dio al Kaidine terorističke ćelije koju vodi Djamel Beghal, vođa radikala koji se trenutačno nalazi u Velikoj Britaniji.

Facebook

Foto: Hayat Boumeddiene i Amedy Coulibaly

Hayat, koja se nekad na društvenim mrežama hvalila fotografijama u bikiniju, kasnije je s oduševljenjem objavljivala fotografije sa samostrelom u rukama. A kako je zajedno sa suprugom bila povezana sa svim navedenim opasnim teroristima, trenutačno je najtraženija žena u Francuskoj.

Francuska je policija priopćila i da je Coulibaly ubio četiri taoca prije nego što je ubijen u pucnjavi.

Pet osoba ostaje u pritvoru u svezi s ovotjednim događajima, piše dnevnik Le Monde. Njihov identitet nije otkriven.

U međuvremenu je Al Qaida na Arapskom poluotoku (AQAP) sa sjedištem u Jemenu zaprijetila Francuskoj novim napadima ako se ne prestane boriti protiv islama i njegovih simbola.

'Nećete biti sigurni dok se borite protiv Alaha i njegova poslanika, kao i protiv vjernika', izjavio je vjerski vođa AQAP-a Harith al-Nadhari prema transkriptu audio poruke.

'Vojnici koji štuju Alaha i njegova poslanika došli su među vas. Oni se ne boje smrti, nego traže mučeništvo u ime Alaha', rekao je on govoreći o braći Cherifu i Saidu Kuachiju, koji su izvršili napad na tjednik Charlie Hebdo ubivši 12 ljudi. Ovaj satirički tjednik poznat je po karikaturama proroka Muhameda, koje su se našle uz bok drugim vjerskim i institucionalnim metama novinske karikature.

'Francuski narod treba zaustaviti agresiju protiv muslimana ako želi živjeti sigurno. Želite li rat, tada uz pomoć Alaha nećete uživati sigurnost', kazao je čelnik al Kaide u Jemenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 08:57