NOVI UDARAC

London je nakon ‘nezakonitih‘ referenduma u Ukrajini pooštrio sankcije Moskvi

Sankcije ciljaju sve koji stoje iza ovih izbornih farsa i pojedince koji podupiru rat koji je počela ruska vlast, kaže James Cleverly

James Cleverly, britanski ministar vanjskih poslova

 Wiktor Szymanowicz/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

London je u ponedjeljak objavio da uvodi nove sankcije Rusiji kao odgovor na "nezakonite" referendume o pripojenju organizirane u četirima ukrajinskim oblastima pod potpunom ili djelomičnom kontrolom Moskve.

"Sankcije koje danas uvodimo ciljaju sve koji stoje iza ovih izbornih farsa te pojedince koji i dalje podupiru rat koji je počela ruska vlast", rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly, prenosi se u priopćenju.

Među 92 pravna subjekta na meti sankcija su "ruski visoki dužnosnici koji su organizirali nezakonite referendume u četirima ukrajinskim oblastima te Putinova najomiljenija agencija za odnose s javnošću", navodi se u priopćenju.

Riječ je o 33 osobe upućene na područja na kojima su se održali referendumi iz agencija IMA Consulting koja je "organizirala javne kampanje za ove farse od referenduma", napose kako bi "branili svoj lažni legitimitet u Rusiji", dodaje ministarstvo.

Četvorica oligarha dodana su uz to na popis osoba pod britanskim sankcijama. To su God Nisanov i Zarah Ilijev, dvojica direktora građevinskih tvrtki, Iskander Mahmudov, izvršni direktor dviju metalurških tvrtki i Igor Makarov, predsjednik grupacije Areti koja posluje u sektoru plina i nafte.

Velika Britanija je dosad sankcionirala više od 1200 fizičkih i 120 pravnih osoba, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu krajem veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 03:21