IZRAEL ŠIRI RAT

Lome Hamas i istovremeno otvaraju novu frontu: ‘Njih moramo riješiti u najkraćem roku!‘

Situacija na Bliskom istoku opet se potpuno užarila. Osim Izraelaca, nova prijetnja stiže i s Crvenog mora...
 Menahem Kahana/Afp

Situacija na Bliskom istoku ponovno se dodatno užarila. Prvo je pobunjenička skupina Hutija sa sjedištem u Jemenu, gdje već godinama traje građanski rat, a koja uživa podršku Irana, upozorila da će "svi brodovi u Crvenom moru koji idu prema Izraelu biti napadnuti", i to bez obzira na to pod čijom zastavom plove, javljaju strane agencije.

- Ako Gaza ne dobije hranu i lijekove koji su joj potrebni, svi brodovi u Crvenom moru koji idu prema izraelskim lukama, bez obzira na njihovu nacionalnost, postat će meta naših oružanih snaga - rekao je glasnogovornik hutskih vojnih snaga Jahja Sari.

A sada je i Tzachi Hanegbi, izraelski političar i savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao da Izrael namjerava potisnuti šijitsku skupinu Hezbollah s libanonsko-izraelske granice u najkraćem mogućem roku. Član Vrhovnog političkog vijeća Hutija, Mohammed Ali al-Houthi, rekao je da vlasništvo nad brodom i njegov teret neće biti važni, a mete će biti svi brodovi kojima su odredište luke u Izraelu.

- U interesu pomorske sigurnosti, upozoravamo sve brodove i tvrtke da ne surađuju s izraelskim lukama - objavio je al-Houthi, napomenuvši da neće dopustiti da ratni brodovi drugih država budu u pratnji izraelskih trgovačkih brodova ili onih koji plove u Izrael. Naime, napadi na brodove u Crvenom moru učestali su nakon izbijanja rata između Izraela i palestinskog pokreta Hamas, koji podržavaju jemenski Huti. Podsjetimo da su u studenome zarobili britanski trgovački brod Galaxy Leader.

Pretpostavlja se da bi Huti također mogli biti umiješani u pokušaj otmice broda Zodiac u Adenskom zaljevu. SAD je prošli tjedan također izvijestio da su odbili napade bespilotnih letjelica u Crvenom moru. Huti su navodno napali tri trgovačka broda, a razarač USS Carney odgovorio je na pozive upomoć i oborio tri drona. S obzirom na to da su Huti izravno povezani s Iranom, smatra se da je Teheran umiješan u ove napade i prijetnje. Naime, špekulira se da je Iranu u interesu, odnosno da mu je cilj proširenje sukoba na Bliskom istoku kako bi potpuno antagonizirao arapske i islamske zemlje na tom području protiv Izraela, ali i SAD-a.

image

Hezbolah u Libanonu

Anwar Amro/Afp/Profimedia

Podsjetimo da su Huti iz Jemena već nekoliko puta gađali područje Izraela nakon što je došlo do eskalacije sukoba, nakon Hamasova napada na Izrael 7. listopada. I čini se da su Huti odmah počeli primjenjivati to svoje upozorenje jer je fregata Languedoc francuske mornarice uništila dvije bespilotne letjelice iznad Crvenog mora, prenosi AFP priopćenje Glavnog stožera francuske vojske. Bespilotne letjelice doletjele su prema brodu s teritorija Jemena i pretpostavlja se da su ih "lansirali" Huti.

Na početku sukoba stalno se nagađalo da bi na južnoj izraelskoj granici, prema Libanonu, proiranski šijitski pokret Hezbollah, kao stariji brat Hamasa i Huta, mogao "otvoriti drugi front" i napasti Izrael. No, do toga ipak, za sada, nije došlo jer su u Libanonu ostale političko-vojne grupacije upozorile Hezbollah da njihov angažman ne bi ugrozio samo sigurnost, nego i opstanak Libanona, a istodobno se sirijski diktator Bašar al-Asad uplašio da bi širenje sukoba na tom dijelu ugrozilo i Siriju, odnosno nanovo potaknulo unutarnje sukobe.

Za izraelsku televiziju 12 kanal Tzachi Hanegbi je istaknuo da se stanovnici izraelskih područja koja graniče s Libanonom neće vratiti u svoje domove sve dok izraelsko vodstvo ne poduzme korake protiv Hezbollaha, koji ugrožava izraelsku sigurnost. Izrael, po njemu, više na svojoj granici ne može tolerirati snage al-Hajj Radwana (postrojba Hezbollaha za specijalne operacije) i nepoštivanje Rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a iz 2006., kojom se zabranjuje prisutnost Hezbollaha u zoni 30 kilometara od granice s Izraelom.

Na pitanje može li doći do širenja sukoba na libanonsko-izraelskoj granici, Hanegbi je odgovorio da je Izrael spreman za razgovore s Hezbollahom u potrazi za mirnim i diplomatskim rješenjem, ali je izrazio i sumnju da će se oni odlučiti na pregovore.

"Ali, situacija na sjeveru Izraela mora se promijeniti i ona će se promijeniti", rekao je Hanegbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:13