NOVI PROBLEMI

Logistička noćna mora Ukrajine - svi doniraju oružje, ali po njega treba u Poljsku: ‘Ostat ćemo bez streljiva‘

Samo zato što je netko profesionalni vojnik, ne znači da će znati koristiti opremu. Mora postojati obuka, upozoravaju stručnjaci

Pošiljka protutenkovskih sustava Javelin

 Sergei Supinsky/AFP

Zbog zastoja u isporuci naoružanja koje im je donirao Zapad, ukrajinske vojne snage za nekoliko dana mogle bi ostati bez streljiva.

Dr. Jack Watling, istraživač kopnenog ratovanja na Royal United Services Institutu, rekao je za The Telegraph kako je sad najveći problem u tome što se u Poljskoj oružje namijenjeno Ukrajini "prikuplja i gomila u velikim zalihama".

- Svi doniraju, uključujući Nijemce, Fince... Ali NATO trupe ništa ne mogu dostaviti u zemlju. Ukrajinci moraju doći u konvojima kako bi pokupili streljivo (s poljske granice) i transportirali ga na prvu crtu bojišnice - upozorio je.

Naoružanje stiže u istočnu Europu, ali njegovo raspoređivanje u Ukrajinu opasno kasni, rekao je, a prenosi The Telegraph.

Stoga raste zabrinutost da bi ukrajinske jedinice u Harkovu, gradu na sjeveroistoku, i Donbasu, regiji na istoku, mogle ostati bez streljiva već za nekoliko dana.

Transport vojne opreme cestom i željeznicom do ratom zahvaćenih područja otežava sve veća zračna nadmoć Moskve i kopneno napredovanje ruskih snaga koje sve češće prekidaju ukrajinske opskrbne linije.

image

ukrajinska vojska

Aris Messinis/AFP

Zapad je Ukrajini donirao protutenkovske raketne sustave NLAW iz Velike Britanije, protutenkovske rakete Javelin iz SAD-a i Estonije, protutenkovsko oružje Panzerfaust 3 iz Nizozemske i Stingerov protuzračni raketni sustav iz Njemačke. Međutim, članice NATO-a odbile su ponuditi logističku potporu za isporuku oružja Ukrajini jer im to predstavlja rizik da njihove trupe budu ozlijeđene ili ubijene tijekom transporta koji bi, na kraju krajeva, i sam savez mogao uvući u rat.

Dr. Watling također upozorava kako će Moskva vjerojatno pojačati napade na ukrajinske konvoje koji prevoze oružje. Takvi potezi Rusiju bi potencijalno mogli dovesti vrlo blizu granice NATO-a, što bi, u najgorem scenariju, moglo uzrokovati i nove vojne eskalacije sa Zapadom.

Dodatnu komplikaciju za Kijev predstavlja i usklađivanje naoružanja te opreme doniranih od strane Zapada s ukrajinskim jedinicama.

- Donirani materijal prvo morate dovesti do prve crte bojišnice, ali i pronaći nekoga tko će ga znati koristiti. Njemački sustavi raketnih granata, finsko, švedsko i nizozemsko protutenkovsko oružje... Nijedna od ove opreme nije ista, tako da je proces punjenja i pucanja drugačiji - objašnjava Jack Watling.

S njim se slaže i bivši britanski vojni obavještajni časnik, Philip Ingram.

- Svaki sustav oružja je drugačiji. Samo zato što je netko profesionalni vojnik, ne znači da će znati koristiti bilo koju opremu. Mora postojati element obuke. Važno je da je Ukrajincima sustav oružja poznat, inače će im sve donirano biti beskorisno. To će biti izazov za njih na terenu - smatra Ingram.

U istočnoj Poljskoj mogu se vidjeti vojna vozila i oprema kako se kreću prema granici s Ukrajinom. Grad Przemyśl, koji se nalazi blizu graničnog prijelaza Medyka s Ukrajinom, mogao bi biti ulazna točka za vojnu opremu koja se šalje sa Zapada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:04