MJERE ZBOG PLINA

Litva se oglušila na oštra upozorenja iz Rusije, proširuje trgovinska ograničenja Kalinjingradu

Na popisu zabranjene robe se od ponedjeljka nalaze i cement, drvo, alkohol i industrijske kemikalije bazirane na alkoholu

Kalinjingrad

 Mikhail Golenkov/Sputnik Via AFP

Litva je u ponedjeljak proširila ograničenja na trgovinu ruskoj baltičkoj enklavi Kalinjingradu preko svog teritorija, u skladu sa sankcijama Europske unije protiv Moskve.

Na popisu zabranjene robe se od ponedjeljka nalaze i cement, drvo, alkohol i industrijske kemikalije bazirane na alkoholu, izvijestio je glasnogovornik carinske službe Litve.

Rusija je u petak upozorila Litvu i EU da bi protiv njih mogla poduzeti "oštre mjere" ukoliko se unutar nekoliko dana ponovo ne uspostavi tranzit roba i dobara iz i prema Kalinjingradu.

Trgovinska ograničenja su pooštrena jer se vlade, tržišta i tvrtke brinu da bi Rusija mogla produljiti zatvaranje najvećeg cjevovoda kojim ruski plin stiže u Njemačku na više od 10 dana koliko je bilo predviđeno za radove na njegovom održavanju.

Kalinjingradska oblast koja graniči s Litvom i Poljskom, članicama i EU-a i NATO-a, i ovisi o cestovnom i željezničkom prijevozu većine roba kroz Litvu, odsječena je od matične Rusije od 17. lipnja zbog sankcija koje je uveo Bruxelles.

Zbog sankcija EU-a je također onemogućen i teretni brodski promet iz Rusije.

Roba koja potpada pod humanitarnu kategoriju i robu od vitalne važnosti, poput hrane, izuzeta je iz sankcija EU-a.

Europski dužnosnoci, uz podršku Njemačke, su krajem lipnja nastojali postići kompromis o pitanju Kalinjgrada, no prema izvorima Reutersa, Litva je imala ozbiljne rezerve prema bilo kojem rješenju koje bi se moglo protumačiti kao popuštanje Moskvi.

"Moramo se suočiti s realnošću, (Putin) ima veću prednost od nas. U našem je interesu pronaći kompromis", rekao je zadnjeg dana lipnja jedan od izvora, dodavši da je Kalinjingrad "svetinja" za Moskvu i da će se ishod dogovora vjerojatno doimati nepoštenim.

Jedno od rješenja koje se spominjalo je bilo da se promet između Rusije i Kalinjingrada ne smatra međunarodnom trgovinom jer je riječ o ruskom teritoriju te da se na temelju toga izuzme iz sankcija, no tada se roba ne bi smjela izvoziti, već koristiti isključivo u enklavi.

Rusiji je, prema trenutnim sankcijama, zabranjen prijevoz željeza, čelika i metala do Kalinjingrada kroz članice Unije, a tom su se popisu danas dodali cement i alkohol, ugljen će se zabraniti u kolovozu i naftni proizvodi u prosincu. Stoga će u konačnoj fazi otprilike pola tereta namijenjenog za Kalinjingrad biti na popisu sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:38