BEZ ZADRŠKE

Litva bez dlake na jeziku: ‘Nemamo što skrivati, za brutalni napad vjerojatno je odgovorna Rusija‘

Volkova su više puta izudarali čekićem ispred njegova doma u litavskoj prijestolnici Vilniusu

Leonid Volkov

 AFP

Litavske obavještajne službe u srijedu su priopćile da je napad na ruskog oporbenjaka Leonida Volkova, bliskog suradnika pokojnog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, vjerojatno "organizirala Rusija", prenosi portal Moscow Times.

Predsjednik baltičke države rekao je da potencijalna umiješanost Moskve ne bi trebala biti iznenađenje, a potom je uputio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prkosnu poruku: "Nitko vas se ovdje ne boji."

Volkov (43) je nakratko primljen u bolnicu nakon što su ga više puta izudarali čekićem ispred njegova doma u litavskoj prijestolnici Vilniusu u utorak navečer. Do napada je došlo gotovo mjesec dana nakon smrti Alekseja Navaljnog, koji je preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima u sibirskoj kaznionici, te samo nekoliko dana prije predsjedničkih izbora.

image

Automobil Volkova

Petras Malukas/Afp
image

Leonid Volkov

-/Afp

Policija je odbila komentirati kakve su sigurnosne mjere poduzete za Volkova prije i poslije napada u Litvi, u kojoj živi veliki broj ruskih i bjeloruskih oporbenjaka.

Članica NATO-a i EU-a pruža čvrstu podršku Ukrajini od početka ruske agresije.

Odjel državne sigurnosti navodi u priopćenju da je napad vjerojatno organizirala Rusija, a svrha je zaustaviti provedbu oporbenih aktivnosti. Počinitelji napada nisu identificirani, no čelnik Litve Gitanas Nauseda rekao je da policija istražuje napad i nada se da će krivci ubrzo biti pronađeni.

Nauseda je iz Pariza poručio da se u Litvi bilježi porast incidenata vezanih za spomenike iz doba SSSR-a te se događa učestalo oskvrnuće litavske zastave.

- Jasno je da se takve stvari planiraju. Ne bismo se trebali čuditi. Što se tiče Putina, mogu reći samo jedno: nitko vas se ne boji ovdje, rekao je. Na upit novinara da pojasni na koga je mislio kada je rekao ‘ovdje‘, rekao je da se referirao i na Litvu i na Europu.

image

Policija u blizini kuće Leonida Volkova

Petras Malukas/Afp

Zamjenik šefa policije Saulius Tamulevicius ranije je izvijestio da istražitelji provjeravaju razne teorije, ne navodeći detalje.

- Poduzimamo sve korake da se razjasne motivi i uzroci napada. Provjeravamo nekoliko tragova, rekao je za radio LRT.

Leonid Volkov zadobio je teške ozljede - slomljena mu je ruka, primio je više teških udaraca u lice, a i vid mu je oštećen jer su mu napadači prvo suzavcem poprskali oči. "Htjeli su me isjeckati. Čekićem me je napao muškarac u dvorištu kuće, udarivši me 15 puta u nogu. Iz nekog razloga, noga je ostala netaknuta. Boli me dok hodam. No glavno je da ćemo nastaviti raditi i nećemo odustati", rekao je Volkov u videu objavljenom u noći 13. ožujka na njegovom Telegram kanalu.

Supruga Anna Birjukova na društvenim mrežama je objavila fotografije ozlijeđenog Leonida, koji je u međuvremenu napustio bolnicu.

image
-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:12