UBOJSTVO U PRIJEDORU

Likvidacija s mafijaškim potpisom potresla Republiku Srpsku: ‘Ovo je bila poruka policiji...‘

Ovaj napad je napad na cijelu Policiju Republike Srpske, rečeno je nakon likvidacije načelnika kriminalističke policije Radenka Bašića

ilustrativna fotografija policije

 ELVIS BARUKCIC/AFP

Ubojstvo načelnika kriminalističke policije Radenka Bašića u Prijedoru u ponedjeljak je prodrmalo javnost u Republici Srpskoj, ali i vrh tamošnje policije koji poručuje kako su odlučni privesti odgovorne.

- Ovo je udar na policiju RS-a i državu. Svi kapaciteti su stavljeni na raspolaganje. Uprava za organizirani kriminal radi maksimalno na rasvjetljavanju ovog djela. Pored policije RS-a, sve agencije u BiH, ali i regiji su alarmirane, stavljeni su na raspolaganje svi resursi. Prevrnut ćemo svaki kamen, ali ovaj događaj neće ostati neriješen - izjavio je direktor policije RS-a Siniša Kostrešević, navodeći da je već uhićen veći broj osoba u Prijedoru, Banja Luci i široj regiji.

Stravični napad na, kako je rekao, cijelu policiju RS-a osudio je i ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač. "Izgubili smo velikog profesionalca i velikog čovjeka. Ovaj napad je napad na cijelu Policiju Republike Srpske i učinit ćemo sve da izvršitelj ovog kaznenog djela bude pronađen", poručio je Lukač iz Izraela, gdje boravi u službenom posjetu, prenosi Deutsche Welle.

Iscrpljivanje sustava

Radi se o klasičnim mafijaškim metodama iscrpljivanja sustava, kaže Slobodan Župljanin, dekan na Fakultetu za sigurnost u Banja Luci. Podsjeća da, kad god postoji opredjeljenje da se sustav bori s mafijom, njihova aktivnost postaje izražajnija.

- Oni žele tad pokazati državi da imaju resurse i kapacitet, da se mogu suprotstaviti na određeni način. Ubojstvo u Prijedoru je poruka državi i policiji da će svatko tko se bude bavio mafijom biti potencijalna meta - kaže Župljanin, ne sumnjajući ni trenutka da će policija provesti istragu do kraja i privesti odgovorne za ovaj monstruozan zločin.

- Ne može ovakav jedan događaj obeshrabriti policiju da se prestane boriti protiv mafije. Mora se pojačati aktivnost na zaštiti sigurnosti pripadnika policije koji se bore protiv kriminalnih grupa. Tako da pored zaštite stanovništva policija mora zaštititi i one koji se svakodnevno u svom poslu susreću sa prijetnjama - rekao je Župljanin.

Iz Agencije za istrage i zaštitu BiH potvrđen je angažman njezinih pripadnika kako bi se rasvijetlilo, po kvalifikaciji Republičkog javnog tužiteljstva, teško ubojstvo Radenka Bašića. On je, prema izjavama mještana, bio čovjek koji je pošteno obavljao svoj posao i bio primjer svakom policijskom službeniku. Bio je u policiji više od 25 godina, a zadnje dvije godine i načelnik sektora kriminalističke policije u Prijedoru. Ubijen je hicem u potiljak, samo godinu dana pred odlazak u mirovinu.

Poruka policiji?

Član Predsjedništva BIH i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je izmjenu propisa kako bi se osigurala i ojačala pozicija policajaca i predvidjele rigorozne mjere za akcije poput ove, gdje je nepoznati počinitelj prišao i pucao policajcu u glavu.

Župljanin podsjeća da je Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a u posljednjih nekoliko godina provelo nekoliko velikih akcija koje se odnose na organizirani kriminal, piše DW.

- Samo u zadnjoj godini je provedeno nekoliko akcija u suradnji s drugim policijskim agencijama koje su se odnosile na trgovinu drogom, ljudima i nekim drugim djelima. To je sasvim sigurno nanijelo ozbiljan udarac mafiji, koja se sad opredijelila da odgovori na jedan ovako brutalan način, pokušavajući stvoriti percepciju straha u javnosti i poslati poruku policiji kako, eto, nisu sigurni u izvršavanju svojih poslova - zaključuje Župljanin, koji još jednom naglašava da je ovo ubojstvo napad na cijeli sustav.

Ubojstva Leutera i Mauzera

Godine 1999. u sarajevskom naselju Ciglane eksplozivom je raznesen automobil Joze Leutara, tadašnjeg zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije BiH. Ni izvršitelj niti nalogodavac 23 godine kasnije nisu poznati, a Ustavni sud BiH je prošle godine zaključio da je opravdanje Tužiteljstva BiH o dužini trajanja istrage da je ona "još u tijeku" apsolutno neprihvatljivo i nedovoljno kao opravdanje.

Godinu dana nakon likvidacije Leutara, u Bijeljinji je ubijen Ljubiša Savić Mauzer, nekadašnji načelnik Uprave policije RS-a. Mauzerovo ubojstvo povezuje se s ubojstvom Srđana Kneževića, tadašnjeg zamjenika načelnika CЈB, tad Srpskog Sarajeva, koji je ubijen 1998. u Palama. Istragu o ubojstvu Kneževića vodio je Mauzer, piše DW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:57