REMEK-DJELO

‘Ležeća Magdalena‘ vraća se kući: Nakon 20 godina bračni par shvatio da u vrtu imaju milijunski vrijednu skulpturu

Stručnjaci su provjerili porijeklo skulpture nakon što su čuli glasine da bi to mogla biti skulptura Antonija Canove

”Ležeća Magdalena”

 Justin Tallis/AFP

Kad su je prije dva desetljeća kupili za 5.170 funti (oko 46 tisuća kuna), novi vlasnici smatrali su da prljava vrtna skulptura ima više potencijala nego se moglo zaključiti na prvu.

Sada se pokazalo da je njihova slutnja bila istinita, s obzirom na to da je djelo identificirano kao nestalo 200 godina staro remek-djelo Antonija Canove – i čija je vrijednost procijenjena na gotovo 8 milijuna funti, piše Daily Mail.

"Ležeću Magdalenu" naručio je 1819. tadašnji premijer Lord Liverpool za 1.200 gvineja (1.260 funti, a danas vrijedi oko 110.000 funti). Bilo je to jedno od posljednjih djela talijanskog majstora.

image

"Ležeća Magdalena"

Wiktor Szymanowicz/AFP

Mramornu skulpturu dugu gotovo dva metra prodala je obitelj lorda Liverpoola više od 20 godina nakon njegove smrti, a zatim je stajala u velebnoj kući do katastrofalnog požara, te je naposljetku završila u vrtu ekscentrične poduzetnice u Kensingtonu, u zapadnom Londonu.

Prodana je 1960-ih, a zatim preprodana sadašnjim vlasnicima, koji žele ostati anonimni.

Stručnjaci su provjerili porijeklo skulpture nakon što su čuli glasine da bi to mogla biti skulptura Antonija Canove, a zatim joj je nakon osam mjeseci restauracije vraćena stara slava.

Stručnjak za Canovina djela, dr. Mario Guderzo, rekao je da je "čudo" što je skulptura pronađena nakon što su je znanstvenici desetljećima tražili.

"Ovo dovodi do zaključka da je riječ o vrlo specifičnoj priči dostojne romana, gdje je glavni lik skulptura od mramora značajne povijesne vrijednosti i velike estetske ljepote koju je Canova proizveo u posljednjim godinama svog umjetničkog djelovanja", rekao umjetnički stručnjak.

"Ležeća Magdalena" prodat će se muzeju u Londonu 7. srpnja, a zatim kreće na turneju u New York i Hong Kong.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:49