HTIO UVJETNI OTPUST

Lennonov ubojica nakon 40 godina se ispričao Yoko Ono: ‘Nemam opravdanja, bio sam željan slave‘

Transkript saslušanja ubojice neprežaljenog Beatlea otkriva da je njegov zahtjev odbijen jer bi to bilo ‘nespojivo s dobrobiti društva‘
Mark David Chapman, John Lennon, Yoko Ono
 Farabola/leemage Leemage Via Afp

Marku Davidu Chapmanu (65), ubojici Johna Lennona, odbijen je zahtjev za uvjetni otpust 19. kolovoza ove godine, a Press Association je došao do transkripta sa saslušanja na kojem se ubojica ispričava Yoko Ono i priznaje da je popularnog glazbenika ubio iz sebičnih razloga.

Transkript saslušanja ubojice neprežaljenog Beatlea otkriva da je njegov zahtjev odbijen jer bi to bilo 'nespojivo s dobrobiti društva' te da je Chapman svojim 'sebičnim činom milijune ljudi uskratio za buduće inspirativne riječi' slavnog glazbenika.

Chapman je imao tek 25 godina kada je u prosincu 1980. godine u Lennona ispalio četiri metka.

- Samo želim ponoviti da mi je žao zbog zločina koji sam počinio. Nemam opravdanja. To je bilo zbog slave. Mislim da je najgori zločin učiniti takvo što nekome tko je nevin, rekao je Chapman.

- Bio je iznimno popularan. Nisam ga ubio zbog karaktera ili zbog toga kakav je čovjek bio. Bio je obiteljski čovjek. Ikona. Ubio sam ga...jer je bio jako, jako, jako, jako slavan i to je bio jedini razlog. A ja sam bio jako, jako, jako, jako željan slave i jako sebičan, stoji u transkriptu sa saslušanja.

Ponovio je da je to bio izuzetno sebičan čin pa se potom ispričao Yoko Ono.

- Žao mi je zbog boli koju sam joj nanio. Cijelo vrijeme razmišljam o tome, poručio je Lennonov ubojica.

image
David Mark Chapman

Chapman je oženjen, a njegova 69-godišnja supruga živi u blizini zatvora u New Yorku gdje je ubojica proveo zadnjih osam godina.

Idući zahtjev za uvjetnim otpustom Chapman će moći podnijeti za dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:21