KAMI RITA

Legendarni Šerpa na pola puta odustao od rekordnog 26. pokušaja uspona na Mt. Everest: ‘Usnuo sam ružan san...‘

‘Bogovi su mi govorili da ne idem i zato što zaista vjerujem, odlučio sam se vratiti‘, rekao je, no nije detaljnije opisao san
Šerpa Kami Rita
 Rojan Shrestha/AFP

Penjač Šerpa koji drži rekord u broju uspona, odustao je od svog najnovijeg, 26. pokušaja osvajanja Mount Everesta zbog ružnog sna, ali planira ponovno pokušati sljedeće godine, piše Associated Press.

Kami Rita već je početkom ovog mjeseca rekordni 25. put stigao na vrh najviše planine na svijetu, ali odustao je od najnovijeg pokušaja nakon prijeđenih više od pola puta.

'Pokušavao sam 26. put i stigao do Kampa Tri, ali vrijeme se pokvarilo i usnuo sam stvarno loš san', rekao je Rita nakon što se u utorak helikopterom vratio u Katmandu.

'Bogovi su mi govorili da ne idem i zato što zaista vjerujem u Boga, odlučio sam se vratiti', rekao je, ali nije želio detaljnije objasniti san.

Šerpe vjeruju da je Everest božica i imaju vjersku ceremoniju prije nego što zakorače na planinu zbog uspona.

Rita je rekao da će se sigurno vratiti sljedeće godine kako bi pokušao doseći vrh i 26. put.

image
Šerpa Kami Rita
Prakash Mathema/AFP

Njegova supruga, nekoliko njegovih prijatelja i vladinih dužnosnika dočekali su ga u zračnoj luci u Katmanduu, ali nije bilo slavljeničke parade kao u prošlosti, jer je glavni grad pod blokadom zbog velikog broja slučajeva koronavirusa.

Rita i još 11 vodiča Šerpi stigli su na vrh 7. svibnja i fiksirali užad koja je stotinama penjača omogućila da koriste ledeni put do vrha.

Rita nije komentirao trenutnu virusnu situaciju na Everestu nakon što je istaknuti austrijski penjač tijekom vikenda rekao da je zaraženo najmanje 100 penjača i pomoćnog osoblja na planini.

Nepalski planinski službenici porekli su da je bilo aktivnih slučajeva u baznim logorima na Himalaji.

Strani vodič Lukas Furtenbach zaustavio je ekspediciju na Everest zbog straha od virusa i rekao da je izbijanje bolesti bilo očito jer je mogao vidjeti bolesne ljude u baznom logoru i čuti ih kako kašlju u svojim šatorima.

Ukupno 408 stranih penjača dobilo je dozvole za uspon na Everest ove sezone, uz pomoć nekoliko stotina Šerpi i pomoćnog osoblja koji su bili smješteni u baznom kampu od travnja.

Rita (51) prvi se put popeo na Everest 1994. i od tada se penje gotovo svake godine. Jedan je od mnogih vodiča Šerpi čija su stručnost i vještine presudni za sigurnost i uspjeh stranih penjača koji se svake godine upućuju u Nepal nastojeći osvojiti vrh planine od 8.849 metara.

Njegov otac bio je među prvim vodičima Šerpama, a Rita je krenuo njegovim stopama. Osim što se 25 puta popeo na vrh Everesta, Rita je ispenjao i nekoliko drugih vrhova koji su među najvišim na svijetu, uključujući K-2, Cho-Oyu, Manaslu i Lhotse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:18