EKSPRESNO UKLONJEN

Lažni napad i beauty blogerica u bolnici u Mariupolju... Je li ovo najsramotniji tvit u povijesti?

Glasnogovornik Twittera rekao je da su mjere poduzete ‘jer su prekršili pravila Twittera‘

Uklonjena slika ruske ambasade u Ujedinjenom Kraljevstvu

 Twitter/screenshot

Twitter je uklonio objavu ruskog veleposlanstva u Velikoj Britaniji koje je tvrdilo da su Ukrajinci lažirali fotografije bombardiranja bolnice u Mariupolju, piše The Guardian.

Rusko veleposlanstvo optuženo je za širenje dezinformacija na Twitteru nakon što je objavili fotografije bombaškog napada i preko njih stavili natpis "lažno". Niz naknadnih tvitova, među kojima je bila i tvrdnja da je žrtvu bombaškog napada "glumila" beauty blogerica, također su uklonjeni s Twittera nakon što je kompanija zaključila da su prekršili njihova pravila.

“Jasno je da je ovo dezinformacija. Vidjeli ste slike ljudi koji su ranjeni tijekom tog napada, a vidjeli ste i što je premijer rekao u svom jučerašnjem tvitu", rekao je ranije glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona.

Glasnogovornik je rekao kako ne zna je li se u ministarstvu vanjskih poslova razgovaralo o eventualnoj kazni za veleposlanstvo zbog njihove objave na društvenoj mreži.

Upitan bi li Johnson želio da se ruskom veleposlanstvu ugase računi na društvenim mrežama, glasnogovornik je rekao: “To je očito pitanje za Twitter, ali jasno nam je da je to dezinformacija. Vidjeli ste porast broja civila koji su napadnuti, a od kojih su neki ranjeni ili nažalost ubijeni.”

Nadine Dorries, britanska tajnica za kulturu, optužila je veleposlanstvo za objavljivanje lažnih vijesti i rekla je da je to prijavljeno Twitteru.

Glasnogovornik Twittera rekao je da su protiv ruske ambasade poduzete mjere "jer su prekršili pravila Twittera".

Ruska ambasada u Ujedinjenom Kraljevstvu od početka podržava istupe Kremlja pa su tako stali i iza njihove neutemeljene tvrdnje o navodnim američkim laboratorijima za biološko oružje u Ukrajini.

image
Mariupol City Council/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia

Britanski premijer Boris Johnson kazao je u četvrtak kako strahuje da će Rusija te navode iskoristiti kako bi rasporedili kemijsko oružje u Ukrajinu, dok je zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u poručio da SAD vidi povećani rizik od ruskog korištenja biološkog ili kemijskog oružja u Ukrajini.

Eliot Higgins, osnivač web-stranice za istraživačko novinarstvo Bellingcat, pozvao je Twitter da ukloni sve račune koji "promoviraju rusku propagandu", poput ove u kojoj su bombaški napad na bolnicu Mariupolju proglasili lažnim.

Twitter se, inače, priključio društvenim mrežama koje na području Europske unije blokiraju sadržaj ruskih državnih medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:20