LEDENI POSJET MOSKVI

Lavrov se usred presice narugao britanskoj ministrici: ‘Nema potrebe za prijevodom. Kao da pričam s gluhom osobom‘

Imao sam dojam da naši kolege ili nemaju pojma o pojašnjenjima o nepostojanju ruskih planova za napad, rekao je Lavrov

Liz Truss i Sergej Lavrov

 Handout/AFP

Sergej Lavrov, dugogodišnji ruski ministar vanjskih poslova, ozbiljno se narugao kolegici iz Velike Britanije Liz Truss rekavši da je imao osjećaj "kao da priča s gluhom osobom", prenosi Telegraph.

Liz Truss pozvala je danas Rusiju da povuče svoje postrojbe smještene u blizini ukrajinske granice kako bi se omogućilo smanjenje napetosti između Moskve i zapadnih zemalja koje strahuju od potencijalne ruske invazije na Ukrajinu. Poručila je da joj je Lavrov rekao da Rusija ne planira napasti Ukrajinu.

Prva visoka britanska dužnosnica koja je posjetila Rusiju nakon 2018. rekla je da te riječi moraju pratiti i djela te da Zapad želi da se postrojbe i oprema stacionirani na ukrajinskoj granici premjeste.

Na neugodnoj konferenciji za novinare u Moskvi Lavrov je poručio da britanska strana ne razumije stajalište Kremlja.

image

Liz Truss i Sergej Lavrov

AFP

- Prilično sam razočaran, kao da sam razgovarao s gluhom osobom. Čini se da nas slušaju, ali nas ne čuju. Imao sam dojam da naši britanski kolege ili nemaju pojma o pojašnjenjima o nepostojanju ruskih planova za napad koje je nedavno iznio ruski predsjednik Vladimir Putin, ili ih potpuno zanemaruju, pojasnio je Lavrov.

Telegraph prenosi da Truss nije bila pogođena riječima Lavrova koji je optužio "indoktrinirane i sebične političare" sa Zapada da ignoriraju sigurnosne zahtjeve Moskve, koji uključuju obećanje da se Ukrajina nikada neće moći pridružiti NATO-u.

Novinar ruske državne televizije u međuvremenu je optužio Ujedinjeno Kraljevstvo za licemjerje zbog stava prema separatistima u istočnoj Ukrajini.

Lavrov je istaknuo da Truss igra po pravilima Zapada i odbacio navode da Rusija planira invaziju na Ukrajinu,

- Ne vidim nikakav drugi razlog zašto se 100.000 ruskih vojnika stacioniralo na ukrajinskoj granici osim da se zaprijeti Ukrajini i ako je Rusija ozbiljna po pitanju diplomacije, mora premjestiti trupe i odustati od prijetnji. Rat u Ukrajini bit će katastrofalan za ruski i ukrajinski narod te europsku sigurnost, rekla je Truss u Moskvi.

image

Liz Truss u Moskvi

Sergei Savostyanov/Tass/Profimedia

Truss nije spominjala potencijalne ekonomske sankcije Kremlju, ali je poručila da je došla u Moskvu ponuditi diplomatsko rješenje za sprečavanje sukoba i krvoprolića.

Jedan od najiskusnijih diplomata u svijetu i odličan govornik engleskoj jezika dvaput je svom prevoditelju rekao da nema potrebe prevoditi primjedbe Liz Truss, napominje Telegraph.

Britanski list podsjetio je na strepnje Zapada uoči odlaska Liz Truss u Moskvi. Mnogi su strahovali da bi posjet mogao završiti kao prošlogodišnji odlazak u Rusiju visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borella kojega su u zasjedi dočekali novinari ruske državne televizije, a Lavrov je tada Bruxelles nazvao nepouzdanim partnerom.

Na ruskoj televiziji narugali su se Liz Truss koja je tijekom posjeta Moskvi na glavi nosila krzneni šešir poručivši da ona prodaje stereotipe o Rusiji umjesto da se zaštiti od hladnoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:43