ŠEFOVI DIPLOMACIJA

Lavrov razgovarao s Blinkenom i Wang Yijem o Afganistanu, rusko veleposlanstvo nastavlja s radom

Predstavnici vanjskih politika tri ponajveće svjetske supersile razgovarali su o stanju u Afganistanu
Sergej Lavrov
 Tomislav Kristo/Cropix

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik Antony Blinken telefonski su razgovarali o situaciji u Afganistanu te su se dogovorili da će nastaviti razgovore s Kinom, Pakistanom i Ujedinjenim narodima, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da je Blinken informirao Lavrova o trenutnom djelovanju SAD-a u Afganistanu, pogotovo po pitanju evakuacije djelatnika američkog veleposlanstva i rješavanja teških humanitarnih pitanja.

Lavrov je pak obavijestio Blinkena o ruskom pogledu na situaciju u Afganistanu i o kontaktima Rusije s političkim akterima u zemlji kako bi se osigurali stabilnost, zakon i red.

"Ministri vanjskih poslova dogovorili su nastavak konzultacija s predstavnicima Kine, Pakistana i drugih zemalja koje se to tiče te UN-a kako bi se potaknulo stvaranje temelja za uključiv međuafganistanski dijalog u novim uvjetima", navelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Talibani su u nedjelju zauzeli glavni grad Afganistana Kabul, što je navelo SAD i druge zemlje da evakuiraju svoje građane i diplomate, ali je Rusija istaknula da ima jamstvo od talibana da rusko veleposlanstvo sigurno može nastaviti s radom.

Dok je tisuće civila očajnički pokušavalo napustiti Afganistan putem zračne luke u Kabulu, ruski je veleposlanik Dmitrij Žirnov poručio da je situacija u Kabulu sigurna i mirna, objavila je ruska novinska agencija RIA.

Lavrov je telefonski također razgovarao s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem o političkoj koordinaciji u Afganistanu te o implikacijama trenutne situacije za regiju, navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:02