TEŠKE RIJEČI

Lavrov bez kočnice: ‘Zaboravite pregovore, samo jedna riječ danas budi nadu!‘

Najbliži Putinov suradnik hvalio Milanovića, progovorio o Kini, napao Amerikance, Japan, Njemačku...

Sergej Lavrov

 Vitaliy Belousov/Sputnik/Profimedia

Najbliži Putinov suradnik i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obratio se javnosti iznoseći svoje mišljenje o mnogim međunarodnim temama. U svojoj rekapitulaciji 2022. godine nahvalio je i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji mu je prirastao srcu i postao njegov mezimac, a ruski političari i mediji često ga i rado citiraju. Lavrov je pohvalio Milanovića: "Bio je potpuno u pravu kada je rekao da NATO ratuje protiv Rusije u Ukrajini. Rekao je to otvoreno i iskreno", kaže Lavrov, dodavši da "to pokazuje kako Zapad koristi Ukrajinu u ratu protiv Rusije". "Kada se naši zapadni partneri zadriglo pjene i tvrde da nisu u ratu s Rusijom, da samo pomažu Ukrajini da se suoči s agresijom i obnovi svoju teritorijalnu cjelovitost, očito da se prave pametni", istaknuo je Lavrov.

Rekao je kako "nema ni govora" da se pregovara s predsjednikom Zelenskim koji pregovore, prema Lavrovu, "niti ne želi". "Najtragičnija riječ 2022. bila je ‘rat‘, a specijalna vojna operacija je odgovor na hibridni rat protiv Rusije. No, riječ koja budi nadu je ‘pobjeda‘. Svijet mora čuti riječ ‘pobjeda‘. Oni koji žele čuti riječ ‘pregovori‘ manipuliraju time jer žele produljiti sukob", smatra Lavrov. Putinov prvi diplomat rekao je da "specijalna vojna operacija ima svoje ciljeve koji odgovaraju korjenitim ruskim interesima sigurnosti" te da "niti jedna država koja graniči s Rusijom ne može posjedovati i imati vojnu infrastrukturu koja ugrožava Rusiju".

U tom kontekstu upozorio je Finsku, koja ulazi u NATO, da se prisjeti "povijesnog iskustva", očito misleći na sovjetsko-finski rat od 1939. do 1940., kada je Rusija anektirala dijelove finskog teritorija. Osim što se u svom klasičnom stilu obrušio na SAD koji pokorava i podčinjava Europu, Lavrov se prisjetio i Jugoslavije. "SAD je rasturio Jugoslaviju i Balkan, i to da ugodi Njemačkoj", rekao je Lavrov. "Njemačka je priznala Hrvatsku i Sloveniju te je time onemogućila da se stvori neki drugi format zajedništva među balkanskim državama", istaknuo je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova osvrnuo se i na sankcije uvedene Rusiji, rekavši da je stvoren mehanizam po kojem se sankcije mogu uvesti protiv bilo koje države ako ne bude poslušna, smatra Lavrov. Prema njegovu mišljenju, sankcije protiv Rusije su "uvedene s ciljem da se Rusi pobune i dignu revoluciju". Istodobno se obrušio na Japan koji se, kako kaže, "militarizira" te zatvara za suradnju s Rusijom. "Naoružavanje Japana usmjereno je protiv Rusije i Kine, premda se opravdava opasnošću koja im prijeti iz Sjeverne Koreje", kaže Lavrov. "U Indo-pacifičkoj regiji Zapad želi stvoriti blok protiv Rusije i Kine", uvjeren je Putinov ministar vanjskih poslova.

"Mi shvaćamo da je Kina puno dublje integrirana u globalističke procese nego Rusija. Njihova ekonomija je veća i rezerve su im veće. Kini je teže otarasiti se ovisnosti o Zapadu nego Rusiji", ističe Lavov, koji smatra da su rusko-kineski odnosi "više od savezništva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:21