ZONA KATASTROFE

Lava ipak uništila kuću koja je čudom odolijevala, vlasnici ne gube nadu: ‘Žele izgraditi novu‘

‘Moja majka stalno promatra stare fotografije i nada se da bi se imanje moglo obnoviti‘
Kuća na otoku La Palma
 Equipo I Love The World/Zuma Press/Profimedia

Ipak nije bilo sreće. Danski par umirovljenika Inge Bergedorf i Ranier Cocq bili su veseli što je erupcija vulkana na otoku La Palma na Kanarima poštedjela njihovu kuću, no lava ju je sada ipak progutala.

- Sve je uništeno - rekao je Cocq novinarima, javlja BBC.

Imanje je u medijima postalo poznato kao "kuća čuda" nakon što je izbjeglo destrukciju od erupcije vulkana Cumbre Vieja. Lava je sa zemljom sravnila stotine domova i uzrokovala evakuaciju više od šest tisuća ljudi nakon 19. rujna. U utorak navečer lava je dospjela i do obale Atlantskog oceana na zapadu otoka, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućnosti eksplozija i istjecanja otrovnih plinova.

Kuća je prije nekoliko desetljeća izgrađena na zemljištu od 3.000 kvadrata s okućnicom. Njezini vlasnici upravo su se spremali doći na to imanje, kao što to čine svake jeseni, kako bi se brinuli o vinogradu. Sada je sve nestalo. Jedna od kćeri, Yenny Cocq, ispričala je kako se njen otac pribojava da će zemljište o kojem su se pomno brinuli sada postati pustopoljina.

- Moja majka stalno promatra stare fotografije i nada se da bi se imanje moglo obnoviti. Otac također inzistira da se nova kuća izgradi na istom području, no Yenny im pokušava objasniti da je taj dio otoka naprosto otišao u povijest.

Prizori kuće koja je čudom ostala pošteđena u strašnoj katastrofi postali su slika nade na otoku koja se prošlog tjedna proširila internetom. Fotografiju je iz zraka, dronom, snimio Alfonso Excalero. Objavio ju je na Instagramu, napisavši "Tragat ćemo za još nekim znakom koji će nam ovih dana poručiti da ne gubimo nadu".

Otok je, naime, pogodila nepogoda u kojoj je prema prvim procjenama izgubljeno najmanje 656 domova, a španjolske vlasti cijelo su područje proglasili zonom katastrofe, javlja BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:37