IZBORI

Kuvajtska oporba osvojila gotovo polovicu mjesta u parlamentu, među zastupnicima nema žena

Promatrači smatraju da izbor 30 kandidata mlađih od 45 godina šalje obećavajuću poruku mladima koji se nadaju promjenama
Izbori u Kuvajtu
 Yasser Al-zayyat/AFP

Kuvajtska oporba osvojila je gotovo polovicu mjesta u parlamentu na izborima održanim tijekom vikenda, usred sveopćih poziva na provedbu reformi zbog korupcije i velikoga državnog duga, a jedina zastupnica u parlamentu izgubila je dosadašnje mjesto.

Po rezultatima koje je u nedjelju objavilo izborno povjerenstvo u programu državne televizije, 24 od 50 mjesta u Narodnoj skupštini osvojili su kandidati koji pripadaju ili su skloniji oporbi, u odnosu na 16 u prošlome sazivu parlamenta.

I premda se u subotnjoj utrci za zastupnička mjesta kandidiralo 29 žena, ovaj put nije izabrana nijedna, što je udarac za status žena koje se posljednjih godina žestoko bore za veću zastupljenost u državotvornim tijelima ovoga naftom bogatog emirata. Treba podsjetiti da su se za pravo glasa u ovoj zemlji žene izborile prije 15 godina.

Promatrači smatraju da izbor 30 kandidata mlađih od 45 godina šalje obećavajuću poruku mladima koji se nadaju promjenama i reformama u Kuvajtu.

Izbore, koji se održavaju svake četiri godine i u ovoj je zemlji zasjenila pandemija covida-19 i skromnija predizborna kampanja.

Pet biračkih mjesta, po jedno u svakome izbornom okrugu, bilo je određeno za osobe zaražene koronavirusom.

Rezultati pokazuju da će u novi parlament ući trideset i jedan novi zastupnik. Islamski ustavni pokret (ICM) povezan s Muslimanskom braćom osvojio je tri zastupnička mjesta, a kandidati iz šijitske manjine osvojili su ih šest.

Kuvajtski analitičar Ajed al-Mana za AFP je rekao da se zamjećuje "velika promjena u sastavu nove Nacionalne skupštine, dodavši kako je to pokazatelj gnjeva birača zbog načina na koji je odluke donosio prethodni saziv parlamenta, kao i pokazatelj želje stanovnika za promjenama u gospodarstvu, zdravstvu, obrazovanju" i raznim uslugama.

Poput većine zemalja u Zaljevu, i kuvajtsko je gospodarstvo teško pogođeno dvostrukim nedaćama - pandemijom i smanjenom cijenom nafte.

U Kuvajtu, kojim već dva i pol stoljeća vlada obitelj Al-Sabah, političke su stranke zabranjene. Zemlja je usvojila parlamentarni sustav 1962. godine, moć je koncentrirana unutar kraljevske obitelji, a premijera i 15 od 16 mjesta u vladi bira emir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:13