‘MI SMO NOINA ARKA‘

Kurz cijeli Tirol stavlja u karantenu, lokalci bijesni: ‘Ako nas zaključa, sve ćemo otvoriti!‘

Treba učiniti sve da se spriječi ili barem uspori širenje južnoafričkog soja, poručio je austrijski kancelar Sebastian Kurz
Prizori iz Tirola i Sebastian Kurz
 Afp

Od sutra će svi koji napuštaju austrijsku pokrajinu Tirol morati imati negativan test na koronavirus, koji nije stariji od 72 sata. Tko se ogriješi o naredbu, prijeti mu kazna od 1450 eura, poručio je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer. Još u nedjelju je austrijska vlada izdala preporuku da se ne putuje u taj dio Austrije. Cilj je zaustaviti širenje južnoafričkog soja koronavirusa za koji se smatra da je zarazniji i od britanskog soja i od klasičnog virusa koji uzrokuje covid-19.

Tirol je europski "hotspot" za južnoafrički soj koronavirusa, upozorio je virolog Andreas Bergthaler. Jedino mjesto gdje trenutačno ima više zabilježenih slučajeva zaraze tim sojem je u samoj Južnoj Africi, piše njemački Der Spiegel.

Prošli je tjedan virologinja Dorothee von Laer iz Innsbrucka upozorila da se novi soj jako brzo širi i pozvala da se Tirol zatvori i izolira na mjesec dana. Situaciju posebno pozorno prate u Njemačkoj jer im je Tirol preko granice, a pred skijalištima i hotelima i dalje je puno njemačkih registracija. Od nedjelje se svađaju savezna i pokrajinska vlada u Tirolu oko toga što učiniti. Djelomičnu izolaciju Tirola kancelar Sebastian Kurz objasnio je u utorak navečer time što je cjepivo AstraZenece pokazalo znatno nižu učinkovitost u odnosu na južnoafrički soj, prenosi Tiroler Tageszeitung.

"Treba učiniti sve da se spriječi ili barem uspori širenje ove varijante u Tirolu i drugim dijelovima Austrije", poručio je kancelar.

Kontrole na granicama

Istodobno je Austrija, kao i više drugih europskih zemalja, uvela dodatne kontrole na granicama kako bi se putovanja svela na minimum. U strahu od trećeg vala prouzročenog mutiranim sojevima virusa, koji se brže šire, Češka je zatvorila granicu za sve strance, Francuska za sve izvan EU pa čak i vlastite državljane u trećim zemljama, Njemačka, Španjolska i Velika Britanija otkazale su letove za zemlje s velikom incidencijom novih sojeva, a Norveška preporučuje da se nigdje ne putuje.

Virolozi su nezadovoljni što su i u Tirolu od ponedjeljka 8. veljače ublažene epidemiološke mjere. Od ponedjeljka su u cijeloj Austriji otvorene trgovine i zanatske usluge poput frizera, masera i kozmetičara. No Tirol teško prihvaća nova ograničenja jer su im brojke novozaraženih niske, niže nego u drugim dijelovima Austrije. Teško je predočiti opasnost građanima jer se novi sojevi šire brzo i podmuklo, a teško otkrivaju.

image
-/various sources/AFP

Koliko je opasno u Tirolu? Novi sojevi otkrivaju se sekvenciranjem virusa, a to je zahtjevna procedura: u Engleskoj, gdje se puno više izvode sekvenciranja nego u Austriji, utvrđeno je do početka tjedna 105 slučajeva zaraze južnoafričkim sojem B.1.351, a u Tirolu 293 te još više od 200 sumnjivih slučaja. Međutim, tirolske vlasti ne žele priznati te činjenice, u stilu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, piše Der Standard. No i austrijska agencija za javno zdravstvo AGES u međuvremenu je korigirala brojke: ukupno je 400 sumnjivih slučaja u Tirolu, ali broj potvrđenih jučer su s 293 smanjili na 163 - od toga najviše u okrugu Schwaz te susjednom okrugu Kufstein.

Koliko je zapravo slučajeva?

Pojedinačni slučajevi pojavili su se u Innsbrucku i oko njega. Od petka je testirano 4800 stanovnika Schwaza i 14 ih je pozitivno. Osim toga, potvrđeni su izolirani slučajevi zaraze izvan Tirola: dva u Štajerskoj i tri u Beču. Pokrajinske vlasti Tirola objavile su u ponedjeljak da imaju ukupno 180 potvrđenih slučajeva zaraze južnoafričkim sojem virusa: njih 165 potvrđeno je potpunim sekvenciranjem, a daljnjih 15 djelomično je sekvencirano. U još 220 slučajeva PCR pozitivnih testova utvrđeno je odudaranje od klasičnog virusa, što je ukazivalo na južnoafričku varijantu, prenijela je agencija APA.

Zbog odluke kancelara Sebastiana Kurza da Tirol stavi praktično u karantenu bune se lokalni političari u Innsbrucku. U Beču i Insbrucku na vlasti je ista koalicija ÖVP i Zelenih. Mnogi tirolski političari iz Kurzove Pučke stranke (ÖVP) ujedno su vlasnici tirolskih hotela i skijališta. Slično je bilo i u ožujku kad su odbijali uvesti strože mjere, usprkos tome što su ih iz više zemalja upozorili da su im koronu donijeli turisti nakon povratka s tirolskih skijališta.

"Kao da se radi samo o novcu", piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Još se ne zna pouzdano kako je južnoafrički soj stigao u Austriju. Pisalo se da su Austrijanci vlasnici hotela i restorana donijeli mutirani virus s novogodišnjeg odmora na golf-terenima u Južnoj Africi, no prozvani to negiraju. Jedan je priznao da je bio u Južnoj Africi više tjedana, ali tvrdi da se nije zarazio, jedan vinogradar je potvrdio da je dobio koronu i kaže da se izliječio u Južnoj Africi. Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober (Zeleni) inzistira da se otkriju odgovorni za uvoz opasnog soja.

"Neću odustati", poručuje.

Kao ilustraciju koliki otpor i ljutnja vladaju u Tirolu, Spiegel citira menadžericu Sonju Ultsch iz moćne hotelijerske obitelji.

"Već smo pružili lijevi obraz za Ischgl, a sad, naravno, pružamo i desni. Nikako nam se to ne sviđa. Tko želi doći do nas u Noinu arku Tirol, neka dođe. Ako nas zaključaju, sve ćemo otvoriti", prkosi Ultsch.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 14:46