PAPA FRANJO UPOZORIO

‘Kultura otkazivanja? Pod krinkom obrane različitosti ukidaju vam identitet i diktiraju način razmišljanja!‘

Papa Franjo kaže da se svaka povijesna situacija mora tumačiti u kontekstu svog vremena, a ne prema današnjim standardima

Papa Franjo

 Filippo Monteforte/AFP

Papa Franjo upozorio je u ponedjeljak na pokušaje tzv.kulture otkazivanja (cancel culture), osuđujući "jednostrano razmišljanje", kako je rekao, pokušaje poricanja ili revizije povijesti nekim prema današnjim standardima.

Papa je svoje komentare iznio u obraćanju diplomatima, čiji je glavni cilj bila osuda "neutemeljenih" ideoloških dezinformacija o cjepivima protiv covida-19, pruživši potporu nacionalnim kampanjama imunizacije i nazvavši sustav zdravstvene skrbi moralnom obvezom, prenosi The Telegraph.

Govorio je o krizi povjerenja u multilateralnu diplomaciju, za koju je rekao da je dovela do "agenda koje sve više diktiraju način razmišljanja koji odbacuje prirodne temelje čovječanstva i kulturne korijene koji čine identitet mnogih naroda".

'Ideološka kolonizacija'

Prošloga mjeseca drugi čovjek Vatikana, državni tajnik kardinal Pietro Parolin, izrazio je zabrinutost zbog nacrta komunikacijskog priručnika Europske unije u kojem se sugerira da se izraz Božić ne koristi.

Priručnik, koji je Vatikan interpretirao kao pokušaj poništavanja europskih kršćanskih korijena, ubrzo je povučen na reviziju.

U svom govoru u ponedjeljak, Franjo je upozorio na "oblik ideološke kolonizacije, onaj koji ne ostavlja prostora za slobodu izražavanja i koji sada poprima oblik 'kulture otkazivanja' koja napada mnoge krugove i javne institucije".

Pritom je koristio dvije riječi na engleskom jeziku usred dugog govora na talijanskom. Kontroverza o "kulturi otkazivanja" posebno je oštra u zemljama engleskog govornog područja, poput Sjedinjenih Država i Britanije.

'Promišljanje na jednom kolosijeku'

To predstavlja rizik ukidanja identiteta "pod krinkom obrane različitosti", rekao je papa Franjo, dodajući da se oblikuje svojevrsno "promišljanje na jednom kolosijeku", koje je onda prinuđeno negirati povijest ili, što je još gore, revidirati je u skladu s kategorijama današnjeg vremena.

U Sjedinjenim Državama došlo je do sukoba oko uklanjanja ili dekapitacije kipova povijesnih osoba kao što su Kristofor Kolumbo i sv. Junipero Serra.

Serra, španjolski franjevac, osnovao je lanac misija u Kaliforniji u 18. stoljeću koje su bile preteča državne infrastrukture.

Osim uklanjanja kipova, neki su zahtijevali i promjenu naziva institucija poput škola i bolnica nazvanih po nekim povijesnim osobama, tvrdeći da su one imale ulogu u uništavanju domorodne američke kulture.

Iako Papa nije spomenuo nikakve konkretne primjere kulture otkazivanja, rekao je da se svaka povijesna situacija mora tumačiti u kontekstu svog vremena, a ne prema današnjim standardima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:04