VELIKOM VEĆINOM

Kubanci na referendumu podržali istospolne brakove, oglasio se i predsjednik: ‘Pravda je zadovoljena‘

Miguel Diaz-Canel predvodio je kampanju za usvajanje kodeksa, a više od 3,9 milijuna birača glasalo je za njegovu ratifikaciju

Referendum na Kubi

 JOSE M. CORREA/GRANMA/AFP

Kubanci su velikom većinom glasali za legalizaciju istospolnih brakova i posvajanje na nedjeljnom referendumu koji je podržala vlada, objavilo je nacionalno izborno povjerenstvo u ponedjeljak.

Više od 3,9 milijuna birača glasalo je za ratifikaciju kodeksa (66,9 posto), dok ih se 1,95 milijuna usprotivilo ratifikaciji (33 posto), rekla je u ponedjeljak na državnoj televiziji Alina Balseiro Gutierrez, predsjednica izbornog povjerenstva.

"Pravda je zadovoljena", napisao je na Twitteru kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel.

"To je otplaćivanje duga nekoliko generacija Kubanaca i Kubanki čiji su obiteljski projekti godinama čekali na ovaj zakon", dodao je.

"Obiteljski kodeks" na 100 stranica legalizira istospolne brakove i građanske zajednice, dopušta istospolnim parovima posvajanje djece i promiče jednaku podjelu obiteljskih prava i obveza između muškaraca i žena.

Preliminarni rezultati izbornog povjerenstva pokazali su da je 74 posto od 8,4 milijuna Kubanaca s pravom glasa izašlo na nedjeljni referendum.

Ne postoje neovisni promatrači kubanskih izbora, iako građani mogu promatrati brojanje glasova na biralištima. Čini se da se raštrkana lokalna izvješća o prebrojavanju na društvenim mrežama poklapaju sa službenim rezultatima.

Objava rezultata uslijedila je dok je Diaz-Canel predsjedao izvanrednim sastankom zbog uragana Iana koji bi trebao proći zapadnim dijelom karipskog otoka rano u utorak.

Na službenom Twitter profilu objavljeno je kako prisutni u prostoriji plješću, a predsjednik se smiješi na objavljenu vijest.

Kubanski predsjednik predvodio je kampanju za usvajanje kodeksa.

Prema kubanskim standardima, odaziv na referendum je relativno skroman, dok je 33 posto glasova "protiv" relativno velik u zemlji kojom upravljaju komunisti pošto je na prethodnim referendumima stav vlade gotovo jednoglasno odobren.

Neslaganje je pokazatelj kako se Kuba mijenja, kao i aktualnih teških ekonomskih okolnosti koje su dovele do nestašica električne energije i redova za hranu, lijekove i gorivo.

Nedjeljno glasanje bilo je prvo takve vrste otkako je mobilni internet legaliziran 2018., što je omogućilo da se prošire suprotna stajališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:38