PATNJA U IME VJERE

Krvave ulice, urlici, bičevanje... Pogledajte uznemirujuće prizore na Veliki petak koji obilaze svijet

Ova tradicija vuče korijene iz predstave o Isusu Kristu koju je 1950-ih napisao lokalni autor. To je dovelo do prvog raspeća 1962.
 Ted Aljibe/Afp

Deseci muškaraca s krunama od trnja na glavama i tkaninom koja im prekriva lice, bosi prolaze ulicama maloga grada i usput se bičuju po leđima štapovima od bambusa.

Krv im curi niz leđa, natapa hlače i prska po promatračima koji stoje uz rub ceste.

Neki od muškaraca hotimice padaju na tlo kako bi ih se moglo dodatno tući natikačama i komadima drveta.

Kad im krv prestane liptati iz otvorenih rana, kožu im probijaju žiletima ili komadima stakla pričvršćenim na drvene štapove, piše Daily Mail.

image

Bičevanje na Filipinima

Ted Aljibe/Afp

‘Radim ovo za svoju obitelj da bi bila zdrava‘, kaže Daren Pascual (31) nakon bičevanja koje je samo uvod u glavni događaj.

‘Samo morate moliti i onda nećete osjećati bol.‘

image

Bičevanje na Filipinima

Ted Aljibe/Afp

U posljednjem činu ove predstave, trojicu muškaraca glumci odjeveni kao rimski vojnici odvode na uzvisinu na kojoj dvojicu od njih vezuju za veliki drveni križ.

Ove godine je čast da glumi Isusa Krista pripala Wilfredu Salvadoru, onižem, žilavom ribaru. Njega čavlima doista prikucavaju za križ kojega, potom, uspravljaju. Oko glave mu zuji dron koji snima čitavu scenu, a uokolo su turisti koji također slikaju i snimaju čitav događaj.

image

Wilfredo Salvador

Jam Sta Rosa/Afp

Nakon nekoliko minuta, izvlače čavle iz Salvadorovih dlanova i stopala i spuštaju ga na zemlju. Zatim ga na nosilima odnose u medicinski šator na pregled, prije nego što će ga pustiti da ode kući.

‘Bog mi daje fizičku snagu za razliku od drugih koji to ne mogu podnijeti‘, kaže Salvador (66) koji je prvi put počeo sudjelovati u ovim raspećima prije 15 godina nakon što je doživio psihički slom.

‘Ovo što radim, moj je izbor. Zahvaljujem Bogu što mi je podario drugi život.‘

image

Raspeće na Filipinima

Jam Sta Rosa/Afp

Tradicija stara desetljećima

Ovaj spektakl se po selima oko San Fernanda na Filipinima izvodi već desetljećima, iako je tradicija bila nakratko stopirana tijekom pandemije.

Zdravstveni djelatnici upozoravaju sudionike da riskiraju oboljeti od tetanusa i drugih infekcija.

‘Više je nego jasno da je raspeće Krista i više nego dovoljno da se čovječanstvo spasi od grijeha‘, kaže velečasni Jerome Secillano, tajnik ureda za odnose s javnošću Katoličke biskupske konferencije Filipina.

‘Ako želiš da ti grijesi budu oprošteni, idi na ispovijed.‘

image

Bičevanje na Filipinima

Jam Sta Rosa/Afp

Ova tradicija vuče korijene iz predstave o Isusu Kristu koju je 1950-ih napisao lokalni autor. To je dovelo do prvog raspeća 1962.

Otada se običaj pretvorio u vizualno jako dojmljiv religijski festival koji u tu izrazito katoličku zemlju svake godine privlači tisuće turista.

Raspeća se uglavnom odvijaju u pokrajini Pampanga.

Ruben Enaje (62), koji je tijekom godina raspet na križ više od 30 puta, kaže kako će se vratiti i iduće godine ako ga posluži zdravlje.

‘Osjećam se dobro, moje su brige otišle, baš kao i moji strahovi‘, kaže Enaje čije su ruke i noge prekrivene zavojima nakon što je glumio Isusa Krista u selu San Pedro.

image

Ruben Enaje

Jam Sta Rosa/Afp

Događaj svake godine dolazi vidjeti mnogo stranih turista.

Jedan od njih je i Milan Dostal (43) iz Češke.

‘Za mene je ovo izuzetno iskustvo i prilika da vidim doista jedinstvenu tradiciju. Poštujem to, vrlo sam otvorena uma‘, kaže Dostal.

image

Raspeće na Filipinima

Jam Sta Rosa/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:51