ZELENSKI MOŽE ODAHNUTI

Kriva oklada Kremlja: Amerikanci neće okrenuti leđa Ukrajini, imaju i dodatni poticaj da stanu uz Kijev

Zabrinutost da bi Iran ubrzao nuklearni program poticaj je da se onemogući savez s Rusijom

Ukrajinska vojska, ilustracija

 Sergey Bobok/Afp

Rusija je čekala prve rezultate američkih izbora na sredini mandata da bi objavila kako se povlači iz Hersona. "Bilo mi je zanimljivo što su čekali da nakon izbora objave tu odluku iako smo već neko vrijeme znali da će to učiniti", rekao je američki predsjednik Joe Biden nakon objave.

Američki su obavještajni izvori objavili da su u ruskom vrhu smatrali kako bi objava povlačenja mogla dati zamah demokratima. U Kremlju su se nadali da bi pobjeda republikanaca u oba doma Kongresa mogla otvoriti prostor smanjenju vojne i ine pomoći Ukrajini. Gledali su u Moskvi i korak dalje, republikanska pobjeda ojačala bi izglede za povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću i, nadali su se, jačanje izolacionističke politike. I predsjednika SAD-a koji je fasciniran diktatorima, pa tako i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

image

Donald Trump

Giorgio Viera/Afp

Polarizacija ne smeta

Republikanci nisu osvojili Senat, a u Zastupničkom domu imat će prednost od oko sedam glasova. Trumpu leđa okreće stranka i, što je važnije, veliki financijeri.

Nije sporno da će republikanska kontrola Zastupničkog doma zrcaliti snažnu polarizaciju koja definira američku politiku već dulje vrijeme. Ali ta će se polarizacija primarno realizirati u unutarnjopolitičkim temama, što će imati utjecaja i na vanjsku i sigurnosnu politiku. Ali, te su dvije dimenzije ovisnije o Senatu nego o Zastupničkom domu.

Ne treba dvojiti da će republikanci nastojati na svaki način zaustaviti što više politika koje se odnose na problematiku globalnog zagrijavanja, da će snažno igrati na kartu imigracije pokazujući da su na tom planu vjerodostojniji od demokrata. Sve, razumljivo, s pogledom prema izborima za dvije godine kad će se birati i predsjednik. Predsjednica teško, ali pojava Nikki Haley u republikanskim planovima otvara nove scenarije.

Bit će više kritike

Kad je riječ o temeljnim temama nacionalne sigurnosti, i dalje će postojati mogućnost stvaranja jedinstva, ne potpunog, ali dostatnog - na izborima su u Kongresu ostale osobe koje nisu u stanju shvatiti ideju zajedništva na supstancijalnim temama, poput Marjorie Taylor Greene, zagovornice teorija zavjere.

image

Marjorie Taylor Greene

Drew Angerer/Getty Images Via Afp

Kad je riječ o Ukrajini, može se ocijeniti da će paketi pomoći nailaziti na pomniju analizu, da će biti kritika, ali SAD će nastaviti pomagati pa Europa može odahnuti jer sama na bi bila u stanju osigurati Ukrajini potrebnu vojnu opremu. Republikanci su skloniji prihvatiti vojne procjene, pomoć Kijevu jača kapacitete vojne industrije koja je sklona stranci i republikanci su povijesno ratoborniji prema Moskvi od demokrata.

Vijest koju je u subotu objavio Washington Post jedna je u nizu onih koje će poticati crvenu stranku (crvena je boja republikanaca) da ne okreću leđa Ukrajini. "Moskva je u tajnosti postigla dogovor s Teheranom o početku proizvodnje stotina naoružanih besposadnih letjelica na ruskom tlu, prema novim obavještajnim podacima u koje su uvid imale američke i druge zapadne sigurnosne agencije", piše ovaj list. Iranske su besposadne letjelice odigrale važnu, destruktivnu ulogu u napadima na ukrajinske gradove i civilne ciljeve u proteklih više od mjesec dana. "Osiguravanjem vlastite proizvodnje [besposadnih letjelica] Rusija bi mogla dramatično povećati svoje zalihe relativno jeftinih, vrlo razornih sustava oružja koji su posljednjih tjedana promijenili karakter ukrajinskog rata", dobro zaključuje Washington Post.

Prevlast u zraku

"Pojačani ruski raketni napadi u Ukrajini djelomično su osmišljeni i zato da bi se iscrpila protuzračna obrana Kijeva i da bi Rusija konačno ostvarila dominaciju nad ukrajinskim zračnim prostorom", rekao je u subotu Colin Kahl, glavni politički savjetnik Pentagona, piše Reuters, a prenosi Hina. Kahl je kazao kako "vjeruje da je Ruse najviše iznenadilo u kolikoj je mjeri ukrajinska protuzračna obrana bila snažna od samog početka sukoba. Velikim dijelom to je rezultat domišljatosti i mudrosti Ukrajinaca pri upravljanju sustavom protuzračne obrane, ali i činjenice da su im Sjedinjene Države i ostale zemlje saveznice pružile golemu potporu", istaknuo je.

Drugi je cilj masovnih napada bio uništiti civilnu infrastrukturu prije zime i ostaviti Ukrajinu bez struje, u mraku.

Ruski raketni napadi onesposobili su gotovo polovicu ukrajinskog energetskog sustava, a vlasti u Kijevu u petak su priopćile da je moguće potpuno gašenje električne mreže glavnog grada. "Demantiramo panične izjave koje se šire društvenim mrežama i internetom te vas uvjeravamo da je situacija s opskrbom energijom teška, ali pod kontrolom", stoji u priopćenju Ministarstva energetike objavljenom u subotu.

Izbjegavanje sankcija

Iran i Rusija našli su zajednički jezik nakon što su se na Moskvu sručile zapadne sankcije pa je ubrzo rusko izaslanstvo posjetilo Teheran, gdje su dobili upute kako izbjegavati sankcije. Iran je ponudio i svoje usluge u dobavljanju određenih proizvoda jer, za razliku od Kine, ne mora strahovati od zapadnih sankcija - već je pod njima.

image

Ali Hamenei

-/Afp

Jačanje vojne suradnje Irana i Rusije za republikance je alarm za uzbunu jer dvije strane šire suradnju i na području nuklearnog programa. Moskva je aktivno radila protiv američko-iranskog sporazuma o nuklearnom programu, svjesna da će dobiti važnog saveznika. Važna će na tom planu biti uloga Kine, koja ne želi da se nuklearno oružje pretjerano širi, dovoljan joj je problem Sjeverna Koreja koju ne može kontrolirati. A želi i dobre veze s Izraelom, koji dobiva radikalno desnu vladu, što podrazumijeva dodatno jačanje tenzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:33