OTIŠLI UZ PRASAK

Kriminalci snimali video pod nazivom ‘kako raznijeti bankomat‘. Nije dobro završilo...

Njih dvojica su naručivali različite modele bankomata i snimali vodiče o tome kako ih najučinkovitije dignuti u zrak
Razneseni bankomat
 Matthias Balk/AFP

Nizozemska i njemačka policija razbile su zločinačku bandu koja je izrađivala video vodiče o tome kako eksplozivom raznijeti bankomate i to nakon što se jedan od njezinih članova raznio tijekom snimanja, piše Guardian.

Jedan kriminalac je ubijen, a drugi teško ozlijeđen u nizozemskom gradu Utrechtu kada je u ilegalnom 'centru za obuku' za napade eksplozivom na bankomate, jedno testiranje pošlo po zlu, izvijestio je Europol.

Policija je na kraju 18-mjesečne operacije uhitila bandu od devet ljudi za koju je policijska agencija EU-a rekla da je povezana s najmanje 15 napada eksplozivom na bankomate u Njemačkoj koji su rezultirali gubicima od 2,15 milijuna eura.

'Kriminalci su snimali video vodiče koje su osobno davali drugim kriminalcima', rekao je glasnogovornik Europola. 'Glavni osumnjičenik, 29-godišnjak, raznio se kad je snimao jedan takav video. Njegov suučesnik, 24-godišnjak, teško je ozlijeđen i priveden.' Eksplozija se dogodila u rujnu 2020.

Lov na kriminalnu bandu počeo je nakon što su policajci u njemačkom Osnabrucku identificirali 'sumnjive narudžbe' bankomata jedne njemačke tvrtke. Nadzor je odveo policiju preko granice do Utrechta, gdje su 29-godišnji i 24-godišnji osumnjičenici navodno vodili centar za obuku.

'Njih dvojica su naručivali različite modele bankomata i snimali vodiče o tome kako ih najučinkovitije dignuti u zrak', rekli su u zajedničkom priopćenju Europol i njegova sestrinska pravosudna agencija Eurojust. 'Bankomati su razneseni pomoću eksplozivnih naprava domaće izrade, što predstavlja ozbiljan rizik za stanovnike i prolaznike.'

Nizozemska policija uz pomoć Europola uhitila je u utorak tri osobe tijekom racija na području Utrechta, Amsterdama i Haaga, a pretraženo je i sedam stanova. Trojica osumnjičenih bit će izručeni Njemačkoj. Ostalih šest osoba uhićeno je u Nizozemskoj tijekom prošle godine.

Europol je rekao da su bombaški napadi na bankomate sve veći problem u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:33