SAT SUDNJEG DANA

Krenulo odbrojavanje: Sutra ćemo doznati koliko smo bliže Armagedonu

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, sat je postavljen na 100 sekundi do ponoći zbog prijetnji da će upotrijebiti nuklearno oružje

Siječanj 2022.

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Znanstvenici će u utorak otkriti koliko je čovječanstvo blizu Armagedonu svojim najnovijim izdanjem "Sata sudnjeg dana". Posljednjih 75 godina neprofitna medijska organizacija sastavljena od svjetskih čelnika i dobitnika Nobelovih nagrada, Bulletin of the Atomic Scientists, objavljuje koliko je svijet blizu propasti zbog ratova, klimatskih promjena i pandemija, prenosi ABC News.

- Sat je metafora, podsjetnik na opasnosti kojima se moramo pozabaviti ako želimo preživjeti na planetu, navodi Bulletin na svojoj internetskoj stranici.

Objava u utorak bit će prva od ruske invazije na Ukrajinu koja bi mogla pomaknuti sat bliže sudnjem danu. Projekt je pokrenut 1947. godine kad su znanstvenici htjeli upozoriti javnost na mogućnost katastrofe zbog tadašnje utrke u naoružanju između SAD-a i Sovjetskog Saveza.

image

Siječanj 2022.

Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

- Svake godine, Odbor za znanost i sigurnost Bulletina razmatra koliko je svijet ranjiv na katastrofe uzrokovane ljudskim prijetnjama. Rat u Ukrajini i njegovo djelovanje na ostatak svijeta glavni su čimbenici za donošenje odluke ove godine, rekla je predsjednica i izvršna direktorica Rachel Bronson za ABC News.

Sat pokazuje koliko je vremena ostalo do ponoći, odnosno sudnjeg dana. 1947. godine sat je postavljen na sedam minuta do ponoći jer je umjetnica Martyl Langsdorf, koja je skicirala sat, rekla da je u njenim očima to dobro izgledalo. Danas je čovječanstvo najbliže katastrofi do sad. Prije 2020. najbliže što se kazaljka našla sudnjem danu, bilo je dvije minute.

Ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu, sat je postavljen na 100 sekundi do ponoći zbog prijetnji ruskog predsjednika da će upotrijebiti nuklearno oružje ako NATO priskoči u pomoć Ukrajini. U rujnu je Putin izdao prikrivenu prijetnju da će Rusija pribjeći korištenju nuklearnog oružja u borbi protiv Ukrajine nakon nekoliko neuspjeha.

Nuklearna elektrana Zaporižje u Ukrajini bila je izložena čestoj vatri otkako ju je preuzela Rusija u ožujku 2022. godine što je samo povećavalo rizik od nuklearne katastrofe. Rafael Grossi, glavni direktor UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju, prošli je tjedan izrazio zabrinutost što su se ljudi pomirili s potencijalnim rizicima za elektranu.

Kazaljka je od ponoći najdalje bila 17 minuta i to 1991. nakon što su Bush i Gorbačov najavili smanjenje nuklearnog arsenala svojih zemalja. - To je bio trenutak kad se svijet ozbiljno bavio rizicima i zajednički radio da se oni ublaže, rekla je Bronson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:17