UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Kremlj želi anektirati Donjeck i Lugansk: ‘Planiraju održati ‘referendume‘ o tom pitanju‘

Ključne događaje 63. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Razoreni Mariupolj; prizor iz Harkiva; uništeni tenk u Mariupolju

 Afp/Profimedia

Ključni događaji:

- Uživo pratimo 63. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Kremlj planira održati referendume u Donjecku i Lugansku o pridruživanju tih oblasti Rusiji

- Putin je zaprijetio "zemljama koje žele intervenirati u Ukrajini" da će Rusija na to odgovoriti "munjevito brzo"

- Gazprom je zaustavio isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj

- Zelenski tvrdi da su ruski ciljevi veći od Ukrajine

- Eksplozije u skladištu oružja u okolici Belgoroda u Rusiji

- Savjetnik ukrajinskog predsjednika kaže da bi rat mogao trajati do kraja godine

- Von der Leyen je osudila Rusiju zbog pokušaja 'ucjenjivanja' Europe

image

Ukrajinske izbjeglice u Moldaviji

Christophe Archambault
image

Ukrajinske izbjeglice u Moldaviji

Christophe Archambault
image

Ukrajinske izbjeglice u Poljskoj

Christophe Archambault

NOVO 23:30 - Večeras je predvorje zagrebačkog hotela Westin bilo mjesto suosjećanja i solidarnosti s najranjivijom skupinom pogođenom ratom u Ukrajini, a to su ukrajinska djeca koja su mir pronašla u našoj domovini. Naime, u predvorju hotela održala se izložba slika pod nazivom „Čežnja za domovinom - moja Ukrajina“ koje su naslikala djeca od jedne do 12 godina starosti. Više pročitajte OVDJE.


23:00 - Predsjednik Volodimir Zelenski je lice moderne Ukrajine sa zapadnim aspiracijama, onaj koji će dobiti ovacije nakon obraćanja američkom Kongresu, Europskom parlamentu, Ujedinjenim narodima ili publici na dodjeli nagrade Grammy. No, ako se baš mora uprijeti prstom u jednu osobu najviše zaslužnu za razbijanje Putinovog "Blitzkriega" onda je to – već po samoj funkciji – vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni. Više o njemu pročitajte OVDJE.


22:38 - Velik broj finskih građana, pokazuju ankete provedene nakon ruske invazije na Ukrajinu, podržava ulazak te zemlje u Nato nakon dugogodišnje politike neuznemiravanja moćnog susjeda s kojim dijele dugu istočnu granicu. Ne samo to, finski građani čini se dovoljno strahuju od Rusije da se neki od njih aktivno spremaju za slučaj invazije. Više pročitajte OVDJE.


22:15 - Brojni ukrajinski gradovi planiraju preimenovati ulice i trgove povezane s Rusijom u procesu "derusifikacije" nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

Dan nakon rušenja golemog spomenika iz sovjetskog doba u Kijevu koji je simbolizirao prijateljstvo između Rusije i Ukrajine, gradsko vijeće je u srijedu priopćilo da je sastavilo popis od 467 lokacija koje bi se mogle razmotriti za preimenovanje. Više pročitajte OVDJE.


21:00 - Unatoč tome što je obustavljena isporuka ruskog plina Bugarskoj, zasad se neometano odvija tranzit Srbiji i Mađarskoj preko Bugarske, tvrde u srijedu vlade u Beogradu i Budimpešti.

- Uredno primamo plin u dogovorenim količinama preko plinovoda Balkanski tok, rekla je u srijedu srbijanska ministrica energetike Zorana Mihajlović.

Sličnu izjavu dao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

"Isporuka ruskog prirodnog plina odvija se nesmetano i prema dogovoru na ruti koja prolazi kroz Tursku, Bugarsku i Srbiju", rekao je Szijjarto za državnu novinsku agenciju MTI.

Rusija je u srijedu obustavila isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj.

Srbija i Mađarska većinu svojih zaliha ruskog plina primaju putem plinovoda Balkanski tok. Obje zemlje, poput Bugarske, uvelike ovise o uvozu ruskog plina.


20:30 - Iako Gazpromova plinska blokada predstavlja opasnost za Srbiju i Mađarsku, Hrvatska za sada ne mora brinuti. Više pročitajte OVDJE.


20:22 - Kremlj planira provesti "referendume" u odcijepljenim ukrajinskim oblastima Donjeck i Lugansk koje se nalaze na istoku zemlje i u kojima su proruski separatisti proglasili takozvanu Donjecku Narodnu Republiku, odnosno Lugansku Narodnu Republiku, prenosi Meduza.

Referendumima bi se odlučivalo o pridruženju Luganska i Donjecka Rusiji, javlja Meduza.


20:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je Europskoj komisiji što je predložila ukidanje uvoznih tarifa na proizvode iz Ukrajine, a Ursuli von der Leyen poručio je i da u idućem krugu EU sankcija protiv Rusije mora biti i "embargo na uvoz ruske nafte".


19:40 - Promatrači obično opisuju invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu kao nesmotreno kockanje, navodi u svom komentaru Andrew Goodman, diplomat koji se nakon više od 30 godina povukao iz američke službe vanjskih poslova, gdje je sve to vrijeme uglavnom bio posvećen radu sa SSSR-om i Rusijom.

Tako je imao priliku upoznati današnjeg ruskog predsjednika i Putin kojega je on upoznao u Sankt Peterburgu početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, ističe, nije bio kockar u klasičnom smislu, a još je manje bio nepromišljen. Više pročitajte OVDJE.


19:10 - Bugarski premijer Kiril Petkov uvjerava bugarske građane da neće biti nestašica plina nakon što je Rusija danas odlučila stopirati isporuku plina toj zemlji. Petkov je dodao i da je razgovarao s Grčkom oko osiguravanja alternativnih zaliha plina.

Bugarska inače uvozi čak 90 posto svojeg plina iz Rusije.


19:00 - Vladimir Solovjov, poznati ruski novinar kojega smatraju Putinovim trbuhozborcem, zaprijetio je danas Britaniji dok je razgovarao sa šefom Ruske svemirske agencije o novoj, moćnoj interkontinentalnoj balističkoj raketi RS-28 Sarmat, koju Rusija planira rasporediti u svoje oružane snage do jeseni. Više pročitajte OVDJE.


18:15 - Generalni tajnik UN-a Antonio Guterres je stigao u Ukrajinu. Jučer je bio u posjetu Moskvi gdje je u razgovoru s Vladimirom Putinom poručio da "rat u Ukrajini treba završiti čim prije".


18:12 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je u srijedu na Twitteru da ga je indonezijski kolega po dužnosti pozvao na samit G20 (skupine najvažnijih gospodarstava svijeta) krajem godine u toj zemlji jugoistočne Azije.

"Razgovarao sam s @jokowi ... Zahvaljujem na pozivnici da sudjelujem na samitu G20", napisao je na Twitteru referirajući se na Joka Widoda, predsjednika Indonezije koja trenutačno predsjeda G20.

Indonezijska predsjednička palača i ured državnog tajnika nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentar.


17:40 - Prekid dopreme ruskog plina Bugarskoj i Poljskoj zbog toga što nisu platile u rubljima kao što se zahtijevalo, posljedica je nezapamćenih neprijateljskih čina protiv Rusije, istaknuo je u srijedu Kremlj.

"Postavljeni uvjeti dio su novog načina plaćanja razrađenog nakon nezapamćenih neprijateljskih čina na gospodarskom i na financijskom polju" nakon ruske ofenzive u Ukrajini, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmtirij Peskov. Više pročitajte OVDJE.


17:10 - Ukrajinska vojska je objavila da je bombardirala ruske položaje na Zmijskom otoku u Crnome moru, simbolu ukrajinskog otpora od početka invazije ruskih snaga 24. veljače.

- Naše snage su napale neprijateljske položaje na Zmijskom otoku, objavilo je Južno zapovjedništvo ukrajinske vojske na Facebooku u utorak navečer, ustvrdivši da su pogodili "kontrolnu točku" i uništili protuzračni sustav. - Ruski gubici se utvrđuju, dodao je.

Rusija nije potvrdila napad na otok koji je zauzela nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Taj otočić u Crnom moru postao je u Ukrajini simbol nakon radijske komunikacije koja se munjevitom brzinom proširila društvenim mrežama u kojoj su prvog dana sukoba ukrajinski graničari poručili ruskoj raketnoj krstarici Moskvi s koje su pozvani da se predaju, "Idi u k***c, ruski ratni brodu!".

Nedugo nakon tog razgovora, brod je raketirao otok, a ukrajinski vojnici su zarobljeni. Poslije su oslobođeni u razmjeni zarobljenika, navodi Kijev.

Snimka tog razgovora bila je lajtmotiv ukrajinskog otpora, a psovka graničara čak se pojavljivala na transparentima na prosvjedima potpore u inozemstvu i na ukrajinskim poštanskim markama.

Krstarica Moskva, perjanica ruske crnomorske flote, potopljena je sredinom travnja pošto je, tvrdi Kijev, pogođena ukrajinskim raketama. Moskva je pak rekla da je oštećena u eksploziji koja se dogodila na brodu.


16:55 - Europska komisija predložila je da se privremeno ukinu sve carine i druge tarife na uvoz proizvoda iz Ukrajine.

Ovaj prijedlog dolazi samo dan nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo objavila da ukida sve carine na uvoz proizvoda iz Ukrajine, Ipak, EU odluka bit će malo kompliciranija budući da ju treba potvrditi svih 27 država članica i Europski parlament.


16:40 - Serhij Voljna, zapovjednik 36. brigade ukrajinskih marinaca koji su blokirani u postrojenju Azovstal u Mariupolju, poručio je da je u skloništima Azovstala više od 600 ozlijeđenih civila i boraca.

Dodao je da nemaju medicinske opreme, lijekova, niti uvjeta kojima bi mogli liječiti ozlijeđene. Dodao je i da im svima ponestaje hrane i vode te zamolio za evakuaciju civila i ozlijeđenih.


16:20 - Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će se bilo koje države koje interveniraju u Ukrajinu suočiti s "promptnim odgovorom".

- Ako netko izvana pokuša intervenirati u Ukrajini, naš će dogovor biti munjevito brz, rekao je Putin u Sankt-Peterburgu.

- Mi možemo odgovoriti sredstvima koje nema nitko osim nas. I nećemo se njima hvaliti nego ćemo ih upotrijebiti ako bude potrebno, rekao je Putin i dodao da su odluke o tome kakav će točno odgovor biti "već donesene". No, nije iznosio dodatnih detalja o tome. Više pročitajte OVDJE.


16:15 - Finska i Švedska trebaju se pripremiti za povećan broj ruskih špijunskih operacija, kibernetičkih napada i pokušaja utjecaja na zastupnike u tjednima koji dolaze jer tada odlučuju hoće li pristupiti NATO-u, kazali su u srijedu čelni ljudi nordijskih obavještajnih agencija.

Dvije su zemlje neutralne, a upravo ih je ruska invazija primorala da preispitaju svoj status neutralnosti. Očekuje se da će u obje u svibnju obznaniti odluku o tome jesu li spremne ući u Sjevernoatlantski savez.

Šveđani i Finci, napose donositelji odluka, moraju biti oprezniji i pratiti ruske pokušaje utjecaja na politiku i percepciju, rekao je prvi čovjek finske sigurnosno-obavještajne zajednice na zajedničkoj konferenciji za novinare s kolegama iz Švedske i Norveške.

Ruski prostor djelovanja "trenutačno je ograničen jer je spremnost Finaca na suradnju s ruskim diplomatima sada vrlo niska", rekao je Antti Pelttari.


15:52 - U ruskom granatiranju bolnice u istočnom ukrajinskom gradu Sjeverodonecku ubijena je jedna žena, rekao je guverner Luhanska.

Ova bolnica je jedna od samo dvije koje još uvijek rade na tom području više od dva mjeseca otkako je Rusija napala Ukrajinu, rekao je Serhij Gaidai. Druga se nalazi je u obližnjem Lisičansku.

'Rusi su znali da bolnica nije prazna, bilo je pacijenata u različitim stanjima kao i liječnika - no to ih nije zaustavilo', napisao je na Telegramu.

Gaidai je objavio i video snimke na kojima se vide urušeni zidovi, polomljeni bolnički kreveti, medicinski aparati te staklo i ruševine unutar zgrade. Snimka prikazuje i jednu medicinsku sestru kako skida prostirke i deke u jednom uništenom odjelu.

'Oštećenje zgrade je značajno. Uništeno je nekoliko katova odjednom', napisao je Gaidai.

Gaidaijevi komentari i videosnimka nisu se mogli odmah neovisno provjeriti.


15:48 - Reuters izvještava da Kanada uvodi sankcije protiv 203 osobe za koje kaže da su umiješane u pokušaj aneksije određenih područja Donbasa u Ukrajini. Istovremeno Rusija najavljuje da će protjerati osam japanskih diplomata.


15:39 - Otvoreni bazeni u Berlinu ovog će ljeta biti za dva stupnja hladniji nego prethodnih godina, što će biti njihov doprinos smanjenju njemačkog oslanjanja na ruski plin.

Glasnogovornik Berliner Bäder-Betriebe kazao je kako manje temperature nisu mjera smanjenja troškova potaknuta povećanim cijenama plina, već 'politička izjava' koordinirana s berlinskim parlamentom.

Isto tako, javna kupališta u Berlinu vlasnici ukrajinskih putovnica mogu besplatno koristiti.


15:21 - Nakon što su aktivisti pokušali uništiti dijelove željezničke mreže kako bi Rusiji otežali slanje snaga u Ukrajinu, Bjelorusija je odlučila 'pokušaje terorizma' učiniti podložnim smrtnoj kazni.

Bjeloruski donji dom parlamenta odobrio je promjenu kaznenog zakona te je, prije nego što stupi na snagu, potrebna još potpora gornjeg doma i bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka.

'Destruktivne snage nastavljaju terorističku ekstremističku aktivnost pokušavajući poljuljati situaciju u Bjelorusiji, izazivajući domaću nestabilnost i sukobe. Poduzimaju se radnje na onesposobljavanju željezničke opreme i kolosijeka, objekata od strateške važnosti. Ne može biti opravdanja za postupke terorista', kazao je govornik Vladimir Andrejčenko.


15:15 - Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je da nije jasno tko stoji iza napada u odcijepljenoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlje.

U obraćanju njemačkom parlamentu, Baerbock je situaciju u Moldaviji opisala kao 'izuzetno kritičnu'.


15:03 - Bivši američki marinac koji je držan u ruskom zatvoru pušten je na slobodu, priopćila je njegova obitelj.

Trevor Reed (30) iz Teksasa služio je kaznu nakon što ga je moskovski sud osudio za ugrožavanje života dvojice policajaca dok je bio pijan u posjetu ruskoj prijestolnici. Njegova obitelj i američka vlada rekli su da su optužbe lažne i politički motivirane.

U izjavi, Reedova obitelj rekla je da se vraća u Sjedinjene Države, dodajući:

S poštovanjem bismo zamolili za malo privatnosti dok se bavimo bezbrojnim zdravstvenim problemima uzrokovanim lošim uvjetima kojima je bio podvrgnut u svom ruskom gulagu.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da je Reed pušten na slobodu prilikom zamjene zarobljenika za ruskog državljanina Konstantina Jarošenka, koji je služio 20-godišnju kaznu u SAD-u.

Zamjena zarobljenika dogodila se u srijedu 'kao rezultat dugotrajnog pregovaračkog procesa', rekla je Zakharova na svom Telegram kanalu.

Američki predsjednik Joe Biden također je potvrdio Reedovo puštanje na slobodu, dodajući da su pregovori o njegovom vraćanju kući 'zahtijeli teške odluke'.

image

Trevor Reed

Alexander Nemenov/AFP

14:45 - Zapadni dužnosnici rekli su da pokušavaju nanijeti trošak Rusiji isporukom oružja i streljiva Ukrajini kako bi smanjili ofenzivne sposobnosti i njezinu sposobnost da projicira prijetnju protiv svojih susjeda i Zapada.

'Postoji ruski narativ da je ovo u suštini rat između Rusije i NATO-a. Nije. Podržavamo Ukrajinu u njihovoj samoobrani', kazao je jedan dužnosnik.

'Imamo pravo pružiti vojnu potporu svakoj državi koja koristi svoje pravo na samoobranu, i to je zakonito', dodao je i kazao kako su ruske prijetnje da će uzvratiti udarom na NATO ciljeve 'nezakonite'.

Jedan službenik je dodao kako su ukrajinske snage pokazale određenu sposobnost izvođenja protunapada, iako još nisu bile u stanju značajno potisnuti ruske položaje.

'Čak i kada Rusi zauzmu selo ili grad, Ukrajinci često odmah idu u kontra napad. Dakle, Rusi nemaju vremena za spavanje', dodao je.


14:34 - Ruski vojnici navodno su upotrijebili su suzavac kako bi rastjerali ukrajinske prosvjednike u okupiranom gradu Hersonu.

Tri osobe su zadobile opekline, a jedna je slomila nogu, priopćeno je iz lokalne bolnice.

U utorak je rusko ministarstvo obrane priopćilo da su njegove snage 'oslobodile' cijelu Hersonsku oblast na jugu Ukrajine.

Novinska agencija Interfax citirala je jednog visokog dužnosnika koji je rekao da su ruske trupe zauzele i dijelove Zaporiške i Mikolajvske oblasti, kao i dio Harkivske oblasti istočno od Kijeva.


14:14 - Na diplomatskom planu, danas nije postignut dogovor o razgovoru ukrajinskog i ruskog predsjednika unatoč naporima Turske, kazao je pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

Podoljak je skrenuo pozornost na pojačana neprijateljstva u istočnoj Ukrajini i pokušaje Rusije da 'potpuno uništi' Mariupolj.


13:58 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da bi i drugi kupci iz Europske unije mogli ostati bez ruskog plina ako odbiju platiti u rubljama.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je Rusija obustavila isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj, što je potez koji su europski čelnici proglasili 'ucjenom'.

U dopisu, državni gigant Gazprom rekao je kako Poljskoj i Bugarskoj ukida prirodni plin jer su odbile platiti u ruskim rubljama, u skladu s dekretom kojeg je prošlog mjeseca izdao predsjednik Vladimir Putin.

'Rusija je bila i ostaje pouzdan dobavljač energetskih resursa svojim potrošačima i ostaje predana svojim ugovornim obvezama, kazao je Peskov pa dodao: 'Kada se približe rokovi plaćanja, ako neki potrošači odbiju platiti po novom sustavu, tada će se, naravno, primijeniti predsjednikov dekret.

Upitan je li Rusija spremna na proračunske gubitke koje bi mogla pretrpjeti ako europske zemlje odbiju plaćati plin u rubljama, Peskov je odgovorio:

'Sve je proračunato, svi rizici su prognozirani i poduzete su potrebne mjere'.


13:42 - Kineska tvrtka koja proizvodi dronove povukla se iz Rusije - rijedak potez iz zemlje koja se suzdržavala od javnog kritiziranja Moskve od početka invazije.

DJI Technology je privremeno obustavio poslovanje u Rusiji i Ukrajini kako bi spriječio korištenje svojih dronova u borbi.

Vjeruje se da obje strane koriste dronove u borbi - iako tvrtka tvrdi da su njezini proizvodi namijenjeni samo za civilnu upotrebu.

Potpredsjednik ukrajinske vlade Mihajlo Federov napisao je prošlog mjeseca otvoreno pismo pozivajući DJI da blokira prodaju svojih bespilotnih letjelica u Rusiji, tvrdeći da ruske trupe koriste 'DJI proizvode u Ukrajini kako bi upravljale svojim projektilima za ubijanje civila'.

Druga kineska tvrtka, tvrtka Didi Global, koja se bavi prijevozom, poništila je odluku o povlačenju iz Rusije nakon što su je pripadnici kineske javnosti kritizirali zbog popuštanja pritisku Zapada.


13:27 - Poljski premijer Mateusz Morawiecki nazvao je prekid isporuke plina iz Rusije 'izravnim napadom' na Poljsku.

Govoreći u Donjem domu poljskog parlamenta rekao je da je Rusija pomaknula granice svog 'plinskog imperijalizma i optužila Moskvu da napada europsko gospodarstvo inflatornim mjerama.

Pokušao je uvjeriti zakonodavce da Poljska ima dovoljno plina u skladištu, dodajući:

'Rusija ne samo da je izvela brutalni, ubilački napad na Ukrajinu... već je također napala svu europsku energetsku sigurnost i sigurnost hrane. To je izravan napad na Poljsku... Mi ćemo se nositi s ovom ucjenom, ovim pištoljem u glavu na način kao da to ne utječe na Poljake. Poljskoj neće trebati ruski plin - zaključio je.


13:05 - Kremlj je zanijekao da su ukidanje opskrbe plinom Poljskoj i Bugarskoj iskoristili kao instrument ucjene.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija pouzdan dobavljač energije i da se ne upušta u ucjene, prenosi Reuters.

Pritom je odbio reći koliko je zemalja pristalo prijeći na plaćanje plina u rubljama u skladu s dekretom koji je prošlog mjeseca izdao ruski predsjednik Vladimir Putin.

U međuvremenu češki premijer Petr Fiala rekao je da nema signala ili informacija o bilo kakvom prekidu opskrbe plinom njegove zemlje koja je gotovo 100% ovisna o Rusiji, no kazao je kako moraju biti spremni na sve scenarije.


12:37 - Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je sankcije protiv 287 članova britanskog Donjeg doma, javlja ruska novinska agencija Interfax te navodi kako je britanskim zastupnicima zabranjen ulazak u Rusiju.

Ministarstvo je u priopćenju navelo da je odluka o uvođenju ograničenja protiv članova britanskog parlamenta donesena kao odgovor na britansku odluku da sankcionira 386 članova Dume zbog njihove potpore odcijepljenim regijama Lugansku i Donjecku.


12:21 - Euro je pao na najnižu razinu u pet godina (na 1,0586 dolara) nakon što je ruski Gazprom rekao da će obustaviti isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj.

Do sada je u travnju pao za više od 4 posto i ide prema najgorem mjesečnom gubitku u više od sedam godina.

Neizvjesnost u Ukrajini navela je trgovce da odustanu od eura u korist sigurnog dolara.


12:06 - Europa sada treba pronaći nove izvore plina kako bi zadovoljila svoje energetske potrebe ove zime, kazao je BBC energetski stručnjak Samuel Ciszuk iz konzultantske kuće ELS Anaylsis.

Postoji pritisak na sve zemlje EU da počnu povećavati zalihe plina u pripremi za hladnije mjesece, kada je potražnja veća.

'Sve se svodi na opskrbu zalihama', kazao je i naveo kako su neke vlade naredile da se skladišta napune što je više moguće. 'Što čak uključuje i kupnju što više ruskog plina.'

Ciszuk je dodao da nije poznato što će se dogoditi s ruskim plinom koji je izvorno namijenjen Poljskoj i Bugarskoj.

'Ono što ostaje za vidjeti je hoće li Rusija neke od tih količina ponuditi drugim kupcima', kazao je.


11:40 - Grčka će ponuditi pomoć Bugarskoj nakon što je Rusija prekinula opskrbu plinom, rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis svom bugarskom kolegi.

Reuters javlja da su dvojica čelnika razgovarala o tom pitanju telefonom.

'Premijer je rekao da će Grčka pomoći Bugarskoj da se izbori s novonastalom situacijom uzrokovanom ruskim odlukama o energetici', navodi Mitsotakisov ured u priopćenju bez dodatnih pojašnjenja.


11:07 - Pomoćnik ukrajinskog predsjednika opisao je eksplozije koje su se u srijedu čule u tri ruske pokrajine koje graniče s Ukrajinom kao 'karmu' i osvetu za rat u Ukrajini.

Predsjednički savjetnik i pregovarač Mihajlo Podoljak u komentarima na Telegramu nije priznao da je Ukrajina odgovorna za incidente.

'Razlozi za uništenje vojne infrastrukture u pograničnim područjima mogu biti vrlo različiti', napisao je dodajući da će se, kada jedna zemlja odluči napasti drugu zemlju, 'prije ili kasnije morati vratiti dugovi.'


10:32 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove rakete Kalibr pogodile skladište oružja u ukrajinskoj regiji Zaporižja u kojem se nalazi velika serija stranog oružja koje su ukrajinskim trupama isporučile Sjedinjene Države i europske zemlje.

Ruska tvrdnja nije neovisno provjerena.


10:14 - Ministarstvo unutarnjih poslova moldavske odcijepljene regije Pridnjestrovlje objavilo je jutros priopćenje u kojem tvrdi da su napadnuti iz Ukrajine.

'Sinoć je na nebu iznad sela Kolbasna u regiji Ribnica viđeno nekoliko dronova, lansirani su iz Ukrajine. Jutros je pucano s ukrajinske strane u smjeru pridnjestrovskog naselja Kolbasna', navodi se u priopćenju ministarstva te dodaje da se u Kolbasni nalazi jedno od najvećih skladišta streljiva u Europi.

image

Vojne snage Transnistrije

Sergey Kuznecov

10:10 - Rusija je premjestila dva taktička bataljuna iz svoje regije Belgorod u grad Izjum u regiji Harkiv, na sjeveroistoku Ukrajine, priopćio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

Rusija je rasporedila i dva balistička raketna sustava kratkog dometa Iskander-M u regiji Belgorod.

U ukrajinskoj regiji Donjeck, ruske jedinice usredotočene su na ofenzivne akcije u Severodonjecku, Popasnjansku i Kurahivsku kako bi preuzele punu kontrolu nad Popasnojem i Rubižnim. U Mariupolju su pak ruske trupe nastavile blokirati ukrajinske vojnike u čeličani Azovstal gdje se sklonilo nekoliko stotina civila.

Ukrajina je priopćila da su njezini vojnici uspjeli odbiti devet napada u regijama Donjeck i Lugansk u posljednja 24 sata.


10:07 - Ruske snage ponovno su napale ogromnu čeličanu Azovstal u Mariupolju u kojoj se nalaze borci i civili, rekao je zamjenik gradonačelnika.

U srijedu nisu postignuti dogovori o pokušaju evakuacije civila iz tog lučkog grada.


10:01 - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen osudila je Rusiju zbog pokušaja 'ucjenjivanja' Europe.

'Najava Gazproma da jednostrano zaustavlja isporuku plina kupcima u Europi još je jedan pokušaj Rusije da koristi plin kao instrument ucjene. Ovo je neopravdano i neprihvatljivo. I to još jednom pokazuje nepouzdanost Rusije kao dobavljača plina.

'Spremni smo za ovaj scenarij. U bliskom smo kontaktu sa svim državama članicama. Radili smo na tome da osiguramo alternativne isporuke i najbolje moguće razine skladištenja u cijeloj EU.'

Von der Leyen je rekla da je EU napravila planove za izvanredne situacije i da se u Bruxellesu vode krizni razgovori i sastanak koordinacijske skupine za plin.

'Planiramo koordiniran odgovor EU-a. Također ćemo nastaviti raditi s međunarodnim partnerima kako bismo osigurali alternativne tokove. I nastavit ćemo raditi s europskim i svjetskim čelnicima kako bih osigurali opskrbu Europe energijom.

'Europljani mogu računati na našu punu podršku.'


9:53 - Bugarska kaže da je već u cijelosti platila isporuku plina u travnju te je također optužila Gazprom za kršenje ugovora.

'U ovom trenutku prirodni plin se koristi kao političko i gospodarsko oružje', rekao je bugarski ministar energetike Alexander Nikolov i kazao kako je zemlja omogućila alternativne količine za dovoljno predvidljivo razdoblje.

Dodao je i kako Bugarska nije prekršila svoje ugovore, a potom je kazao da zemlja neće predstavljati prijetnju Srbiji i Mađarskoj. Njihova opskrba plinom iz Rusije se nastavlja i prolazi kroz Bugarsku.

image

Spremnici goriva Lukoila na terminalu luke Rosenec u blizini grada Burgasa na obali Crnog mora

Nikolay Doychinov/AFP

'Što se tiče Srbije i Mađarske - Bugarska je lojalan partner svim susjednim zemljama. Bugarska nije Rusija.'

Nikolov je također izjavio da neće doći do promjene u stavu Bugarske.

'Sve dok sam ja ministar i odgovoran za to, Bugarska neće pregovarati pod pritiskom i pognute glave. Bugarska ne popušta i ne prodaje se ni pod koju cijenu', zaključio je Nikolov.


9:42 - Predsjednik donjeg doma Dume rekao je da je Gazprom donio ispravnu odluku u potpunoj obustavi isporuke plina Bugarskoj i Poljskoj.

Reuters prenosi da je Vjačeslav Volodin na svom Telegram kanalu napisao kako bi 'isto trebalo učiniti s drugim zemljama koje su nam neprijateljske'.

image
Olga Maltseva/AFP

9:15 - Poljski dobavljač energije PGNiG potvrdio je da su zaustavljene isporuke ruskog plina toj zemlji.

PGNiG je u prva tri mjeseca ove godine uvezao više od polovice svog plina preko Gazproma, ali Varšava kaže 'da će se osnaživati' bez ruskog plina i da će plin nabaviti negdje drugdje.

Izvijestili su da je podzemno skladište plina popunjeno gotovo 80 posto, a da je, kako se ljeto približava, potražnja manja.

Poljski dobavljač energije kazao je da je prekid opskrbe plinom kršenje ugovora i da će upotrijebiti 'sva dostupna ugovorna i pravna sredstva' za traženje naknade.


9:01 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ruske 'specijalne službe' stoje iza serije eksplozija u proruskoj odcijepljenoj regiji Moldavije Pridnjestrovlje.

Ruska vlada u regiji izdala je 'crvenu uzbunu' protiv terorizma, no Ukrajina tvrdi da je to inscenirani plan Rusije 'pod lažnom zastavom' i ​​pokušaj da destabilizira regiju i proširi sukob.

Prethodno je glavni savjetnik predsjednika Putina rekao da su govornici ruskog jezika u Moldaviji ugnjetavani - ista izlika kojom Rusija opravdava invaziju na Ukrajinu.

U odcijepljenoj regiji Moldavije stacionirano je 1500 ruskih vojnika, a strahuje se da mogli otvoriti novi front na zapadu Ukrajine ili dati Moskvi izgovor da se 'progura' sve do Moldavije.


8:53 - Kijev još uvijek kontrolira većinu ukrajinskog zračnog prostora nakon što Rusija nije uspjela u potpunosti uništiti njegovu protuzračnu obranu, objavilo je britansko Ministarstvo obrane u svom najnovijem ažuriranju.

Ruska zračna aktivnost prvenstveno je usmjerena na jug i istok Ukrajine. Moskva ima ograničen pristup nebu iznad sjeverne i zapadne Ukrajine, što znači da svoje napade može izvesti samo sa sigurne udaljenosti, dodaje se u objavi.

U Mariupolju, Ujedinjeno Kraljevstvo kaže da ruske snage koriste nenavođene bombe koje slobodno padaju i koje su manje precizne i vjerojatnije je da će rezultirati civilnim žrtvama.


8:39 - Moramo pokazati solidarnost, stajat ćemo rame uz rame s našim poljskim prijateljima i saveznicima, kazao je zamjenik britanskog premijera Dominic Raab komentirajući stopiranje isporuke plina od strane Gazproma.

'Rekli su da se s tim mogu nositi, ali naravno da će to imati vrlo štetan učinak i na Rusiju, jer ona postaje sve više ne samo politički, već i ekonomski parija. I to će u konačnici pritisnuti Vladimira Putina. Ali jedno je jasno. Ne možemo dopustiti da njegovo zlostavljačko ponašanje, bilo da se radi o ekonomskom ili vojnom ratu, uspije.'


8:34 - Poljska vlada priopćila je da je uhitila "državljana Ruske Federacije i državljanina Bjelorusije koji su bili uključeni u špijunske aktivnosti u Poljskoj" i da im je sud "odredio pritvor od tri mjeseca".

'Muškarci uhićeni 21. i 22. travnja osumnjičeni su za špijunske aktivnosti za ruske tajne službe. Materijal koji je prikupila vojna protuobavještajna služba pokazuje da su Rus i Bjelorus, djelujući u ime ruske obavještajne službe protiv Poljske, provodili aktivnosti usmjerene na utvrđivanje funkcioniranja poljskih oružanih snaga, uključujući prisutnost vojske u poljsko-bjeloruskom graničnom pojasu.


8:05 - Gazprom je zaustavio isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj, javlja Reuters.

Moskva je rekla Poljskoj i Bugarskoj da će obustaviti isporuku plina u 8 ujutro po srednjoevropskom vremenu nakon što su odbili platiti ruskom energetskom divu Gazpromu u rubljama. Opskrba Poljske već je prethodno nakratko bila prekinuta.

Podsjetimo, Poljska je u više navrata rekla da neće plaćati ruski plin u rubljama i da ne planira produžiti svoj plinski ugovor s Gazpromom nakon što istekne krajem ove godine.

Više o prekidu isporuke plina pročitajte OVDJE.


6:53 Kao što smo ranije izvijestili, tijekom noći je došlo do nekoliko eksplozija u skladištu streljiva u ruskom gradu Belgorodu. Prema prvim informacijama, nema civilnih žrtava.

Podsjetimo, početkom mjeseca je u Belgorodu gorjelo skladište goriva, a ruski dužnosnici su tvrdili kako je Ukrajina izvela zračni napad. Kijev je odbacio ruske optužbe.

Rusko ministarstvo obrane tada je objavilo da su dva ukrajinska helikoptera pogodila postrojenje u Belgorodu, oko 35 kilometara od granice s Ukrajinom, nakon što su ušli u ruski zračni prostor leteći vrlo nisko u 5 sati ujutro.


6:46 Radio postaja Eho Moskve opstala je desetljećima kao jedan od vodećih neovisnih glasova u Rusiji, ali kada je prošli mjesec ugašena njezin dugogodišnji urednik Aleksej Venediktov znao je da je to kraj jedne ere.

„Zemlja je unazađena u svakom smislu, po meni je vraćena 40 godina unazad”, rekao je Venediktov koji se postaji pridružio na samom njezinom početku 1990. i vodio je u 20 godina Putinove vladavine, sve dok ruski predsjednik nije poslao vojsku u Ukrajinu prije dva mjeseca.

„Sada smo negdje oko 1983.... rat je u Afganistanu, disidenti u zatvoru ili izbačeni iz zemlje, a Andropov je u Kremlju”, rekao je govoreći o sovjetskom vođi Juriju Andropovu, koji je kao i Putin služio u KGB-u.

Cijeli razgovor s urednikom Eha Moskve pročitajte OVDJE.

image

Aleksej Venediktov i Vladimir Putin

Yana Lapikova/RIA NOVOSTI/AFP

6:25 Litavski predsjednik Gitanas Nauseda pozvao je njemačkog kancelara Olafa Scholza da Ukrajini isporuči borbene tenkove Leopard i da Njemačka ubrza isporuke oružja Kijevu.

"Nisam na položaju kancelara Olafa Scholza. Mogu samo reći što bih učinio na njegovom mjestu, isporučio bih tenkove", rekao je Nauseda u srijedu, prenijela je Funke medijska grupa.

Nakon tjedana pritisaka u zemlji i inozemstvu i nejasnoća oko njezina stava, Njemačka je u utorak najavila svoju prvu isporuku teškog naoružanja Ukrajini kako bi joj pomogla u obrani od ruskih napada, .

Nauseda je rekao da Njemačka ide u pravom smjeru, ali da ne može stati na pola puta ako želi biti dosljedna.

image

Tenkovi Leopard 2

Philipp Schulze/dpa Picture-Alliance via AFP

"Izuzetno je važno da Ukrajina dobije vojnu opremu koja joj je sada potrebna. Ne sutra ili prekosutra, tada bi moglo biti prekasno", upozorio je.

Litva je članica NATO-a te je Nauseda pozvao savez da se s nadzora zračnog prostora preusmjeri na protuzračnu obranu, rekavši da je ukrajinski rat pokazao važnost takve obrane.

"Uz nadzor zračnog prostora, naši piloti trenutno mogu prikupljati samo informacije o kršenju zračnog prostora. No nema zapovijedi za rušenje neprijateljskih vojnih zrakoplova u hitnim slučajevima", rekao je.


6:23 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič ocijenio je da bi rat s Rusijom mogao trajati do kraja ove godine.

Oružje koje su ukrajinske snage nedavno dobile moglo bi se, međutim, "ozbiljno odraziti" na borbe krajem svibnja ili početkom lipnja, rekao je Arestovič u intervjuu objavljenom na YouTubeu u utorak navečer.

Rat će vjerojatno trajati još mnogo mjeseci, "moramo biti spremni na dugu priču", dodao je.

Čak i ako se zaustave trenutna borbena djelovanja u regiji Donbasa, to nikako ne bi značilo kraj rata s Rusijom, ocijenio je savjetnik Volodimira Zelenskog.


6:21 Zemlje koje se protive ruskoj invaziji na Ukrajinu moraju udvostručiti svoju potporu Kijevu, uključujući opskrbu teškim naoružanjem, tenkovima i zrakoplovima, poručit će u srijedu britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

U najvećem napadu na europsku državu od Drugog svjetskog rata do sada je ubijeno tisuće ljudi i izazvao je razaranja diljem Ukrajine, prisiljavajući Zapad da preispita svoj pristup zaštiti i globalnoj stabilnosti.

Truss će, po unaprijed objavljenim izvadcima iz govora koji će održati u srijedu navečer, upozoriti da treba spriječiti ruskog predsjednika Vladimira Putina da proglasi pobjedu i rat iskoristi kao poticaj za novi svjetski sigurnosni poredak.

"Ako Putin uspije, daljnja patnja diljem Europe bit će neopisiva i bit će strašnih posljedica diljem svijeta. Nikada se više nećemo osjećati sigurno. Stoga moramo biti spremni na težak i dug put i udvostručiti našu podršku Ukrajini", kazat će britanska ministrica.

"Teško oružje, tenkovi, avioni - kopati duboko po našim zalihama, povećavati proizvodnju. Sve to moramo učiniti".

Do sada su Britanija, države Europske unije, Sjedinjene Američke Države i drugi saveznici slali oružje ukrajinskim snagama u borbi protiv ruske vojske, ali se nisu upuštali u izravni sukob s Moskvom.

Truss će predložiti novi pristup po kojem bi zemlje trebale trošiti više na obranu, NATO bi trebao gledati globalnije, a ekonomska ovisnost o agresorskim zemljama trebala bi biti smanjena.

"Budimo iskreni. Arhitektura koja je stvorena da jamči mir i napredak je iznevjerila Ukrajinu", reći će.

"Potreban nam je novi pristup... onaj koji spaja čvrstu obrambeni i ekonomsku sigurnost..., onaj koji gradi jače globalne saveze i gdje su slobodne nacije odlučnije i samopouzdane", poručit će britanska ministrica


6:20 Nastojanja SAD-a da Ukrajinu opskrbi oružjem podupire sedamdeset i tri posto Amerikanaca, najviše otkako je Rusija napala svog susjeda u veljači, po anketi agencije Reuters zaključenoj u utorak.

Dvodnevnu anketu je agencija Ipsos provela za Reuters u trenutku kada Sjedinjene Države i njihovi saveznici pojačavaju planove za isporuku teškog naoružanja Ukrajini a visoki ruski dužnosnici upozoravaju Zapad da ne bi trebao podcjenjivati ​​povećani rizik od nuklearnog sukoba.

Prethodna anketa Reuters/Ipsosa, provedena krajem ožujka prije otkrića ubijenih civila sjeverno od Kijeva, pokazala je da 68 posto ispitanika podržava isporuku oružja Ukrajini.

Posljednja anketa pokazala je da uvjerljiva većina demokrata i republikanaca podupire američke sankcije Rusiji i kaže da bi na izborima za Kongres 8. studenog birali kandidate koji podržavaju vojnu pomoć Ukrajini.


6:18 Sjedinjene Američke Države ponudile su u utorak nagradu do 10 milijuna dolara za informacije o šest osoba koje su opisale kao ruske vojne obavještajne časnike koji su izvršili kibernetičke napade koji su pogodili kritičnu američku infrastrukturu.

Šestero obavještajaca radi u kibernetičkoj jedinici ruske Glavne obavještajne uprave (GRU) i bili su uključeni u globalni napad štetnog softvera 2017. koji je zarazio računala nekoliko privatnih američkih institucija, uključujući bolnički sustav, priopćio je američki State Department.

"NotPetya" kibernetički napad 2017. naštetio je dijelu ukrajinske infrastrukture i računalima u zemljama diljem svijeta, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju i Sjedinjene Države, prouzročivši štetu koja se procjenjuje u milijardama dolara.

Rusija poriče bilo kakvu umiješanost u incident.

Američka savezna velika porota 2020. godine optužila je šest službenika jedinice "Sandworm", među ostalim, za urotu radi računalne prijevare i zloporabe, rekao je State Department.

Nagrade u iznosu do 10 milijuna dolara bit će isplaćene za informacije koje vode do "identifikacije ili lokacije bilo koje osobe koja, radeći po uputama ili pod kontrolom strane vlade, sudjeluje u zlonamjernim kibernetičkim aktivnostima protiv kritične infrastrukture SAD-a", naveo je State Departament.

Rusija za sada nije komentirala taj potez SAD-a.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ciljevi Rusije uvelike nadilaze trenutni rat protiv Ukrajine.

"Krajnji cilj ruskog vodstva nije samo zauzeti teritorij Ukrajine, već raskomadati cijelu središnju i istočnu Europu i zadati globalni udarac demokraciji", ustvrdio je Zelenski u video poruci objavljenoj u utorak kasno navečer na servisu za razmjenu poruka Telegram.

Jedan od ciljeva Moskve je i "globalni udar protiv demokracije", rekao je Zelenski.

U "slobodnom svijetu" praktički su svi shvatili da je invazija na Ukrajinu tek početak, dodao je.

Nastavak napada na Ukrajinu,primjerice u regiji Odese na jugu zemlje ili u Donbasu na istoku, Rusiji bi donio samo "nove gubitke", predvidio je Zelenski.

To bi rezultiralo novim paketom sankcija EU-a ili s još trgovinskih ograničenja a većina Rusa bi morala platiti agresivnu politiku moskovske vlade siromaštvom, rekao je Zelenski.

- Eksplozije u okolici Belgoroda u Rusiji

Niz eksplozija čuo se u srijedu rano ujutro u ruskom gradu Belgorodu blizu granice s Ukrajinom, rekao je Vjačeslav Gladkov guverner oblasti i naveo da gori skladište streljiva.

Gladkov je rekao da nema ozlijeđenih civila u požaru koji je izbio u skladištu kod sela Staraja Nelidovka.

Rusija je ovoga mjeseca optužila Ukrajinu za napad helikopterima na spremište goriva u Belgorodu te da je gađala nekoliko sela u toj pokrajini.

Belgorodska pokrajina graniči s ukrajinskim oblastima Luhanska, Sumija i Harkiva gdje se vode borbe otkako je Rusija napala Ukrajinu prije dva mjeseca.


Ključne događaje 62. dana invazije na Ukrajinu možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:28