UZAVRELA SITUACIJA

Kremlj stao uz Beograd u situaciji s Kosovom, ruski zastupnik poručio: ‘Poslat ćemo i oružje ako treba‘

Napetosti su potaknute odlukom Prištine da od danas uvede zabranu ulaska građanima sa srbijanskim identifikacijskim dokumentima
 Screenshot/Objektiv.rs/Hannah Mckay/Afp

>>> NOVO, 14:30 >>> Nakon što je odluka Kosova da građanima sa srbijanskim identifikacijskim dokumentima od 1. kolovoza zabrani ulaz u zemlju te registarske pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu zamjeni pločicama s kosovskim oznakama dovela do, kako je kosovska policija rekla, pucnjave i pucanja u smjeru kosovskih policajaca, Kremlj je u ponedjeljak dao podršku Beogradu, javlja Sky News.

- Stojimo uz kosovske Srbe, vjerujemo da su ovo nerazumni zahtjevi - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Reagirajući na spomenute odluke Prištine, srpski predsjednik Aleksandar Vučić u subotu se sastao s predstavnicima kosovskih Srba koji su iskazali zabrinutost i upozorili na moguće incidente u slučaju da Kosovo silom provede te odluke.

- Moja molba svima je da sačuvamo mir po svaku cijenu, da zamolim Albance da se urazume, molim Srbe da ne nasjedaju na provokacije, molim predstavnike velikih zemalja koje su priznale Kosovo da ne dozvole da njihovi štićenici izazovu sukob, to je moja velika molba, mi ćemo da molimo za mir i da tražimo mir - kazao je on i dodao: "Predaje neće biti, drznu li se krenuti u maltretiranje, progon i ubijanje Srba, Srbija će pobijediti. Molim ih, kumim ih da sačuvamo mir. Ne budu li htjeli, ja vam priopćavam, Srbija će pobijediti."

Premijer Kosova Albin Kurti na Twitteru je iza ponoći izvijestio da se njegova vlada obvezuje, u suradnji s međunarodnim saveznicima, odgoditi primjenu odluke koja je izazvala nerede.

- Naravno, vjerujemo da bi zemlje koje su prepoznale Kosovo trebale iskoristiti svoj utjecaj i upozoriti vlasti u Prištini da ne donose odluke koje bi mogle dovesti do daljnje eskalacije napetosti - rekao je Peskov.

Zastupnik u Vijeću Ruske Federacije Vladimir Džhabarov rekao je ruskoj državnoj novinskoj agencija RIA Novosti da će Rusija Beogradu pomoći u slučaju da dođe do produbljivanja konflikta, ali da u njemu neće direktno sudjelovati.

Nije isključio mogućnost da će Rusija Beogradu poslati oružje ako ga srpske vlasti zatraže.


10:22 - Dužnosnici EU-a pozdravili su u ponedjeljak odluku Prištine da privremeno odgodi primjenu odluke o novom režimu ulaska na Kosovo s osobnim identifikacijskim dokumentima i registarskim tablicama izdanim u Srbiji, a poslije napetosti u nedjelju situacija je mirna, ali blokade dva prijelaza na sjeveru još nisu uklonjene.

Šef eurodiplomacije Josep Borrell pozdravio je odluku kosovske vlade o odgodi primjene novog režima do 1. rujna i poručio kako očekuje da će blokade koje su Srbi na sjeveru postavili odmah biti uklonjene.

"Pozdravljamo odluku Kosova da odgodi mjere do 1. rujna. Očekujem da sve blokade na cestama budu odmah uklonjene", napisao je Borell na Twitteru.

Odluku je pozdravio i posebni izaslanik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, također uz poruku kako "EU očekuje da se sve blokade na cestama odmah uklone", te zahvalu Sjedinjenim Državama što su posredovale da kosovska vlada odgodi odluku.

"Borrell je pozvao Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan sam veleposlanstvu SAD-a na snažnoj podršci", napisao je Lajčak na Twitteru.

Američki veleposlanik u Prištini Jeffrey Hovenier zatražio je u nedjelju navečer od kosovskih vlasti da na 30 dana odgode primjenu odluka koje su digle na noge državni vrh Srbije, a kosovske Srbe potaknule da blokiraju ceste i dva granična prijelaza na sjeveru Kosova.

Hovenier se, prema izvješćima medija, hitno sastao s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem i, ne dovodeći u pitanje same mjere, zatražio odgodu kako bi se srpska strana bolje upoznala "s njihovim karakterom i svrhom".

Američki diplomat je obećao da će s Europskom unijom pokrenuti zajedničku akciju i razgovore s Beogradom i kosovskim Srbima da se napetosti smire, a mjere bolje objasne.

Na sjeveru Kosova, na cestama koje vode prema prijelazima sa Srbijom, Jarinju i Brnjaku, u ponedjeljak ujutro i dalje stoje barikade koje su postavili Srbi, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) zamjenik šefa policije za sjevernu regiju Besim Hoti.

"Stanje je mirno, ništa se nije dogodilo. Barikade su tu i dalje prisutne, ali trebamo vidjeti danas tijekom dana što će biti nakon odluke koja je donesena", rekao je Hoti za RSE.

Radio televizija Srbije objavila je u ponedjeljak da je bivši posebni izaslanik predsjednika SAD-a za pregovore Beograda i Prištine u mandatu Donalda Trumpa, Richard Grenell, ocijenio da kosovski premijer Albin Kurti živi u prošlosti i da je "fašistički premijer", dok je srpske lidere savjetovao da ne smiju nasjedati.

"Umjesto toga, oni se trebaju koncentrirati na ekonomski razvoj, a ne zagristi mamac", poručio je Grenel.


09:53 - Vladimir Đukanović, visoki dužnosnik SNS-a i zastupnik u srbijanskom parlamentu, poručio je da se šalio te se ispričao predsjedniku Aleksandru Vučiću nakon što je njegova izjava na Twitteru o tome da će Srbija morati "denacifikovati Balkan" izazvala burne reakcije.

Đukanović nije doduše odmah rekao da se šali već je napisao nekoliko tvitova u kojima je branio svoju izjavu o potrebi "srbijanskog djelovanja u regiji" kako bi se suzbile nacističke tendencije susjednih naroda.

"Ja sam dužan ispričati se kompletnoj (srbijanskoj) javnosti. Ja sam danas bio strašno neodgovorna osoba, nažalost, eto prihvaćam to. Napisao sam jedan tvit više u šali koji je izazvao nevjerojatnu lavinu. Napravio sam veliki problem Aleksandru Vučiću i svojoj zemlji zbog tog tvita, ali eto prihvaćam svoju odgovornost", pravdao se Đukanović.


09:49 - U četiri općine na sjeveru Kosova jutros su osvanule poruke "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština" (ZSO).

Kosovo Online piše da su parole "Ovo je ZSO!" osvanule širom Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana. Vidljivi su i simboli te poruke na engleskom jeziku koje promoviraju ZSO.

Poruke su istaknute na glavnom šetalištu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice naseljene većinom Srbima, kao i na plakatima na ulazima i izlazima u četiri općine. Srbi na sjeveru Kosova su prethodno postavili barikade.

Formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu obveza je Prištine preuzeta Briselskim sporazumom iz travnja 2013. o normalizaciji odnosa s Beogradom, koji je postignut pod okriljem Europske unije u vrijeme šefice diplomacije Catherine Ashton.

Beograd dužnosnicima međunarodne zajednice, zemalja zapada i EU-a, ustrajno ukazuje da Priština nije ispunila tu svoju obvezu.

Kosovo je zbog uzavrele atmosfere odložilo primjenu mjera zbog kojih je došlo do tenzija sa Srbijom. Službena Priština je na mjesec dana odgodila odluku o preregistraciji vozila i osobnim identifikacijskim ispravama na sjeveru pokrajine, i to na zahtjev SAD-a. Kao uvjet za odgodu mjera je navedeno da se danas uklone barikade na administrativnim prelazima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da se nada deeskalaciji situacije na Kosovu.


09:28 - Nakon jučerašnjih nereda na Kosovu srbijanski mediji novinare Jutarnjeg lista prozvali su Ustašama, te ih optužili za hajku na predsjednika Aleksandra Vučića. Pod naslovom ‘Ustaše masno lažu i daju alibi Kurtijevom ludilu: Sraman napad na Vučića zbog situacije na Kosovu‘, Objektiv.rs piše kako ‘ustaško ludilo ne jenjava‘ i kako su ‘Ustaše ogrezle u sumanutoj mržnji‘ jer pišu da Kosovo kreće s primjenom iste mjere koju Srbija sprovodi godinama.

‘Osim što masno lažu, u starom, dobro oprobanom maniru zbog mržnje prema Srbiji i svemu što je srpsko, ustaše na ovaj način daju alibi ludilu premijeru privremenih prištinskih institucija Albinu Kurtiju, jer će njima srpski predsjednik očigledno biti kriv za sve dok god vodi dobru politiku kojom svom narodu i zemlji osigurava svjetlu i bolju budućnost‘, navodi tabloid.

image

Objektiv.rs

Podsjetimo, na sjeveru Kosova jučer su se kasno poslijepodne oglasile sirene za uzbunu, a kosovska policija priopćila je da se na nekoliko mjesta na sjeveru Kosova čula pucnjava te da je pucano i u smjeru policajaca. Na više lokacija postavljene su barikade, a tijekom prosvjeda nije bilo ozlijeđenih.

Napetosti su potaknute odlukom Prištine da od 1. kolovoza u ponoć uvede zabranu ulaska građanima sa srbijanskim identifikacijskim dokumentima i umjesto njih im izda tromjesečni ‘ulazno-izlazni dokument‘, te da registarske pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu zamjeni pločicama s kosovskim oznakama.

Reagirajući na te odluke, Vučić se u subotu sastao s predstavnicima kosovskih Srba koji su iskazali zabrinutost i upozorili na moguće incidente u slučaju da Kosovo silom provede te odluke.

- Moja molba svima je da sačuvamo mir po svaku cijenu, da zamolim Albance da se urazume, molim Srbe da ne nasjedaju na provokacije, molim predstavnike velikih zemalja koje su priznale Kosovo da ne dozvole da njihovi štićenici izazovu sukob, to je moja velika molba, mi ćemo da molimo za mir i da tražimo mir - kazao je on i dodao:

- Predaje neće biti, drznu li se krenuti u maltretiranje, progon i ubijanje Srba, Srbija će pobijediti. Molim ih, kumim ih da sačuvamo mir. Ne budu li htjeli, ja vam priopćavam, Srbija će pobijediti - poručio je Vučić.

Premijer Kosova Albin Kurti na Twitteru je iza ponoći izvijestio da se njegova vlada obvezuje, u suradnji s međunarodnim saveznicima, odgoditi primjenu odluke koja je izazvala nerede.

Kako je naveo, uvjet za odgodu je uklanjanje svih barikada i uspostava potpune slobode kretanja.

U priopćenju je naveo da je jučer poslijepodne i navečer došlo do nekoliko agresivnih incidenata za koje je okrivio beogradsku vlast.

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak kosovskim građanima s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Primjenu tih mjera Priština vidi kao dokaz suverenosti, dok Beograd inzistira da je po srbijanskom ustavu Kosovo i dalje dio suverenog teritorija Srbije, premda sudjelovanjem srpskih predstavnika priznaje vlast u Prištini, ali sva tijela službeno naziva ‘privremenim institucijama‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:09