ODBIJENICA?

Kremlj napada, Zelenskom curi vrijeme: Čak i najbliži saveznici ne daju mu ono što želi

Čini se da Francuzi, Poljaci i Britanci nemaju namjeru tako skoro slati Ukrajini borbene avione

Voldomir Zelenski

 Ludovic Marin/Afp

- Imamo slobodu, dajte nam krila da je zaštitimo - poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski britanskim zastupnicima.

Serija posjeta ukrajinskog predsjednika Zelenskog Zapadnim saveznicima jasno ilustrira koliko mu je važno da dobije borbene zrakoplove prije očekivane ofenzive ruskih snaga, rekao je Marcel Van Herpen, direktor nizozemskog think tanka Cicero Foundation i autor knjige Putinovi ratovi, za Newsweek.

- Dvadeset i četvrti veljače za Kremlj je simboličan datum, koji početak prošlogodišnjeg neuspjelog munjevitog rata. Zelenski pak ne želi da Kremlj ispravi greške, a da se tako sve odigra trebaju mu i avioni. Oni mogu biti odlučujući faktor za ishod bitaka na zemlji - objasnio je Van Herpen.

CNN je izvijestio kako će Ujedinjeno Kraljevstvo po prvi put započeti obuku ukrajinskih pilota na borbenim zrakoplovima s NATO-vim standardima.

- Kako bi ispravno podupirao kopnene manevarske operacije, potrebna mu je sposobnost stvaranja barem lokalne zračne nadmoći, zaštitni mjehurić zraka oko kopnenih snaga koje idu u napad. Zelenski zna da će proći mjeseci dok se ukrajinski piloti obuče da nauče upravljati zapadnim zrakoplovima. Jednom kad se piloti educiraju, tada će odluka o doniranju zrakoplova od strane zapadnih zemalja biti puno lakša - vjeruje bivši britanski obavještajac Philip Ingram.

image

Voldomir Zelenski s britanskim premijerom Rishijem Sunakom

Ukrainian Presidential Press Off/Upi/Profimedia

Međutim, izgleda da stvari neće ići baš tako glatko. Još se nigdje ne govori o tome da će Ujedinjeno Kraljevstvo uistinu Ukrajini i poslati zrakoplove koje je Zelenski tražio. U subotu je poljski predsjednik Andrzej Duda rekao za BBC da bi slanje zrakoplova F-16 Ukrajini "vrlo ozbiljna odluka" koju "nije lako donijeti".

Duda je kazao da Poljska ima samo 50 zrakoplova i kako bi takva bi isporuka mogla ostaviti njezino zrakoplovstvo u nedostatku. Rekao je da je F-16 također zahtijevaju značajno održavanje tako da "nije dovoljno samo poslati nekoliko aviona".

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron također izrazio sumnju o isporuci NATO zrakoplova Ukrajini. Macron je u petak rekao da čak i ako europski saveznici mogu poslati borbene zrakoplove, to se neće dogoditi "u nadolazećim tjednima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 16:54