MOSKVA KIPTI

Kremlj bijesan zbog odluke Amerikanaca, ojađeni Medvedev sipa gorčinu: ‘Iskreno im želim da potonu u građanski rat‘

‘Odobravanje vojne pomoći SAD-a Ukrajini, Izraelu i Tajvanu pogoršat će globalnu krizu‘, rekla je Maria Zaharova

Dmitrij Medvedev

 Mikhail Metzel/Tass/Profimedia/Mikhail Metzel/tass/profimedia

Očekivano, Kremlj je vrlo ljutito reagirao na vijest da je Kongres SAD-a ipak odobrio paket pomoći Ukrajini te upozorio da će to dovesti do ‘smrti još više Ukrajinaca‘, piše Newsweek.

Podsjetimo, u subotu je Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio više od 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini nakon višemjesečnog zastoja zbog međusobnog političkog prepucavanja demokrata i republikanaca. Osim Ukrajine, odobrene su dodatne milijarde pomoći drugim saveznicima SAD-a. Senat će sada glasovati o paketu, a onda će biti upućen predsjedniku Joeu Bidenu na potpisivanje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će ta odluka ‘dodatno obogatiti Sjedinjene Američke Države, dodatno uništiti Ukrajinu i rezultirati smrću još više Ukrajinaca, za što je kriv režim u Kijevu‘. Njegovu su izjavu prenijeli svi važniji ruski mediji.

‘Odobravanje vojne pomoći SAD-a Ukrajini, Izraelu i Tajvanu pogoršat će globalnu krizu‘, rekla je i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova u objavi ne Telegramu.

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i sadašnji zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da je odobrenje nove pomoći Ukrajini ‘rusofobno‘ i da će značajno povećati ‘broj žrtava u ovom ratu‘.

‘Posve iskreno želim da Sjedinjene Države što prije potonu u novi građanski rat‘, napisao je Medvedev na Telegramu.

U Ukrajini već više od dvije godine bjesni rat, a Kijev uvelike ovisi o potpori Zapada kako bi se obranio od daleko veće Rusije koja je aktivnosti svog cjelokupnog gospodarstva podredila potrebama vojske.

Ukrajinski dužnosnici i zapadni stručnjaci upozorili su da će Kijev nastaviti gubiti teritorij bez vojne pomoći SAD-a, te da će se zemlja vjerojatno suočiti s novom ruskom ofenzivom koja bi mogla početi već krajem sljedećeg mjeseca. Ukrajinskim snagama ponestaje streljiva i presretačkih projektila za sustave protuzračne obrane.

Ukrajina se ‘dugo borila‘ za dodatnu pomoć, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski te novi paket pomoći nazvao ‘vrlo značajnim‘.

‘Cijenimo svaki znak potpore našoj zemlji i njezinoj neovisnosti, ljudima i načinu života koje Rusija pokušava zakopati pod ruševinama‘, rekao je.

‘Narod Ukrajine iskreno je zahvalan Kongresu SAD-a na pozitivnom glasovanju o paketu vojne pomoći našoj zemlji. To je od vitalnog značaja za Ukrajinu‘, rekao je Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:02