MUKE PO DINASTIJI

Kreću igre prijestolja: Kim Jong Un ima 140 kg, dijabetes i visoki tlak. Priprema li ‘dragocjeno dijete‘ da ga zamijeni?

Službeni mediji su je, čim se u studenom 2022. pojavila s ocem u inspekciji naoružanja, prozvali ‘dragocjeno dijete‘ i ‘poštovana kći‘

Kim Jong-un i Kim Ju-ae

 Str/afp/

Muka je to, biti kralj, car, despot, kakogod se to zvalo. Teška je kruna, dinastiju je započeo djed, predao je ocu, koji je državu odveo u silaznu spiralu, a sada je na sinu, Kim Jong-unu, da spasi što se spasiti dade. Ne odnosi se to na poboljšanje života građanstva koje živi u vjerojatno najstrašnijem logoru na svijetu, iznimka su predstavnici vojne i elite sigurnosnih službi koji dobro žive.

Sadašnji je diktator Demokratske Narodne Republike Koreje vlast preuzeo, pretpostavlja se, u dobi od 28 godina, 2011. godine, kad mu je otac, Kim Jong-il, umro iscrpivši tijelo bjesomučnim opijanjem - najdraži mu je bio konjak Hennessy. Neposredno prije smrti izabrao je najmlađeg sina da ga naslijedi, najstariji je bio zainteresiraniji za kockanje u Makau (Kim ga je kasnije smaknuo) nego vladati, a srednji je bio previše mekoputan (termin koji se koristio na dvoru). Mladi Kim je očeve simpatije stekao jer je pokazivao sličnu sklonost proždrljivosti, opijanju i prekomjernom pušenju.

Jedini debeli čovjek u cijeloj državi

Debljina je bila i ostala njegova vidljiva karakteristika, u otvorenoj suprotnosti sa stanovništvom koje je, kako se može vidjeti na službenim slikama, vitke linije, što je posljedica loše prehrane. Republika Koreja, Južna, potvrdila je to analizom prehrambenih navika više prebjega koja je pokazala da je oskudna, bazira se na kukuruzu i jednolična. Prije nekoliko godina Kim je nestao iz javnosti te se zatim pojavio sa štapom, što je potvrdilo informacije južnokorejskih obavještajnih službi da ima zdravstvenih teškoća, ali je tada omršavio.

image

Kim Jong-un sjedi i, kako pišu lokalni mediji, izdaje zapovijedi kako djelovati da se pomogne ljudima pogođenim poplavama

Str/Afp

Nacionalna obavještajna služba, glavna južnokorejska špijunska agencija, u ponedjeljak je zastupnicima na brifingu iza zatvorenih vrata obznanila, prenosi AP, procjenu da Kim ponovo teži oko 140 kilograma. Služba procjenjuje da je težina posljedica nastavka nezdravog života i da su njegove zdravstvene teškoće posljedica lokanja, pušenja i - stresa. Ovo potonje potvrđuje vječnu istinu - svaki je diktator u neprestanom stanju stresa uplašen da mu svi rade o glavi. Južnokorejski su obavještajci došli do podataka da Kim pati od visokog tlaka i dijabetesa, što potvrđuju njihove informacije da vlasti pokušavaju nabaviti lijekove za te bolesti u inozemstvu.

Vlast se ne smije ostaviti bez nasljednika, pravilo je svih dinastija, jer u protivnom nastupa borba za prijestolje. Pojava Kim Ju-ae, kćeri sjevernokorejskog diktatora, uz njega na važnim političkim događajima već gotovo dvije godine bila je pokazatelj da je Kim svjestan svojih zdravstvenih ograničenja, pa je odlučio kćer, koja ima oko 11 godina, promovirati u nasljednicu. Službeni mediji su je, čim se u studenom 2022. godine pojavila s ocem u inspekciji naoružanja, prozvali "dragocjeno dijete" i "poštovana kći".

Južnokorejska je služba u ponedjeljak zastupnike izvijestila da je vrlo vjerojatno da Kim priprema Kim Ju-ae za svoju nasljednicu: u proteklih ga je nešto više od godinu dana pratila na 60 posto javnih događaja vezanih za vojsku. Kontrola nad vojskom jamstvo je preuzimanja vlasti; kad je Kim pripreman za vlast, imenovan je generalom. Agencija Yonhap prenosi da mediji u Sjevernoj Koreji uz nju koriste pojam "hyangdo" - osvijetliti put naprijed u revolucionarnoj borbi - koristi se za vođe ili njihove nasljednike.

Što bi moglo mamurno jutro donijeti

Špijuni iz Seula su oprezni te ostavljaju mogućnost da se Kim - u nekom od mamurnih jutara, što je moj dodatak - odluči za neko drugo od svoje djece. Prema južnokorejskim izvorima, Kim Ju-ae je srednja, stariji od nje je navodno sin o kojem nema informacija, dok je najmlađa druga kći. Nije isključeno da debeli diktator sa sobom kćer vodi da bi pokazao očinsku ljubav, ali postoji i mogućnost da je zabrinut da bi sin, ako ga počne promovirati, mogao s vremenom pokazati želju da ubrza očev odlazak s ovog svijeta. Kći se u korejskom svjetonazoru smatra bezopasnijom jer je odgojena na patrijarhalan način. Dvije su poteškoće vidljive iz sadašnjih, oskudnih informacija. Prvo je pitanje što bi u slučaju smjene vlasti bilo s moćnom diktatorovom sestrom Kim Yo-jong: bi li ona mirno prihvatila dolazak na vlast nećakinje?

image

Kim Yo-jong, sestra sjevernokorejskog diktatora zadužena za prijetnje svijetu

Str/Afp

Argument pred kojim bi mogla pokleknuti je dinastički, iako je i ona dio obiteljskog stabla, nasljedstvo ide po vertikali, a ne pobočno. Ideja da bi ona mogla, u slučaju da Kima svlada debljina, djelovati kao zastupnica mlade kćeri na vlasti ima temelja, ali praksa je ne podržava. Kad je mladi Kim preuzeo vlast, kao tutore je dobio tetku i tetka, njega je ubrzo dao ubiti, a tetku je, koja je iz obitelji, uklonio iz javnosti. Drugo je pitanje kako bi vojska, patrijarhalna, koja žene vidi kao izvor spolnog zadovoljstva i kućanice, prihvatila opciju žene na čelu države, pa bila i krvna sljednica loze Kim (nekako slično se katoličanstvo i pravoslavlje opiru bilo kakvoj ideji žena s pravima istima kao što ih imaju muškarci). Kim ju je, smatra se, zato i počeo pripremati od najranije dobi, da bi se vojska s vremenom navikla na njezinu prisutnost.

Cijela bi priča o Kimovim boljeticama i dinastijskim igricama bila samo zabavna da situacija na Korejskom poluotoku nije zapaljiva. Debeli - i opasni - diktator je objavio da nacionalni interes više nije ujedinjenje Koreja pa je Južna, posljedično, postala neprijatelj. Neprestano testira rakete i razne tipove oružja, silno zabrinut zbog jačanja veza SAD-a, Japana i Republike Koreje. Osokoljen je podrškom koju je dobio od Rusije, kojoj prodaje topničko streljivo zauzvrat dobivajući labavljenje sankcija i, primjerice, gorivo, pa se ekonomska kriza ublažila. Izvori iz Seula govore da bi Pjongjang mogao provesti nuklearno testiranje u doba američkih predsjedničkih izbora.

Bloomberg Economics je početkom tjedna objavio da bi rat na Korejskom poluotoku izazvao više milijuna mrtvih, a globalna bi ekonomija izgubila četiri bilijuna dolara - 3,9 posto BDP-a - u prvoj godini.

Sjeverna Koreja obećala je da će, kada vođa Kim Jong-un u slučaju rata izda zapovijed, "potpuno uništiti" svoje neprijatelje, izvijestio je državni medij KCNA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 08:32