TEST NA 3000 RADNIKA

Kreće eksperiment koji bi mogao promijeniti svjetski radni obrazac: Radit će se manje, a za istu plaću

Tijekom probe zaposlenici će dobiti 100 posto iznosa plaće za 80 posto uobičajenih sati rada, s ciljem da budu produktivniji

Ilustracija

 Brandon Bell/Afp

Tisuće britanskih radnika u ponedjeljak započinje probni četverodnevni radni tjedan, piše BBC.

U sljedećih šest mjeseci će oko 70 tvrtki sudjelovati u, kako se smatra, najvećoj svjetskoj probnoj promjeni radnog obrasca.

Eksperiment je organizirala grupa koja se zalaže za kraći radni tjedan, ali bez smanjenja plaća.

Tijekom probe zaposlenici će dobiti 100 posto iznosa plaće za 80 posto uobičajenih sati rada, s ciljem da budu produktivniji.

Znanstvenici sa sveučilišta Oxford i Cambridge, kao i stručnjaci s Boston Collegea u SAD-u, vodit će eksperiment u partnerstvu s think tankom Autonomy.

U probi sudjeluju tvrtke u rasponu od uredskih programera softvera i tvrtki za zapošljavanje do humanitarnih organizacija i lokalnih restorana brze hrane.

Sam Smith, suosnivač pivovare Pressure Drop Brewery u Tottenhamu, u sjevernom Londonu, rekao je da osjeća da je 'dobar trenutak' da tvrtka isproba različite radne prakse.

'Pandemija nas je natjerala da mnogo razmišljamo o poslu i načinu na koji ljudi organiziraju svoje živote. To radimo kako bismo poboljšali živote naših radnika i bili dio progresivne promjene u svijetu koja će poboljšati mentalno zdravlje i dobrobit ljudi', rekao je.

Pred Smithom će tijekom pilot sheme biti prilično jednostavan izazov. Njegov deveteročlani tim mora proizvesti i zapakirati istu količinu piva kao i do sada, ali za četiri dana umjesto pet.

'Mislim da se radi o tome kako koristite svoje vrijeme', rekao je Smith. 'Dakle, kada govorim o tome da budete produktivniji, ne mislim na to da zadatak koji trenutno radite obavljate brže, već da koristite normalne stanke u radnom vremenu tijekom kojih se možete bolje pripremiti za sljedeći dan.'

'Bolje usredotočeni'

Clare Doherty, koja pomaže voditi ured za tu tvrtku, kaže da je ovakva proba 'fantastična' i dio 'prirodnog napretka u načinu na koji radimo'.

S obzirom na to da za tu tvrtku radi više od četiri godine i da jako dobro poznaje svoj posao, smatra da može učinkovito obaviti svoj posao s jednim danom manje.

'Svaki dan ćete uložiti tih nekoliko minuta skrolanja po internetu jer morate biti malo više usredotočeni kako biste u vremenu koje imate obavili ono što trebate', rekla je.

U međuvremenu, Craig Carmichael, koji radi u trgovini pivovare, misli da će ga dodatni dan odmora motivirati da radi više.

'Ako znam da moram obaviti sve što imam za četiri dana kako bih uživao u tom dodatnom danu, mislim da će to biti dobar poticaj', rekao je.

Eksperiment, koji uključuje oko 3000 radnika iz Velike Britanije, dio je svjetske inicijative i provodi se sa sličnim, manjim pokusima u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

'Proba četverodnevnog radnog tjedna u Ujedinjenom Kraljevstvu je povijesna', rekla je Juliet Schor, voditeljica projekta Global 4-day week te ekonomistica i sociologinja s Boston Collegea.

'U osnovi ovog pokreta je ideja da na mnogim radnim mjestima, posebno u uredima, postoje aktivnosti vrlo niske produktivnosti koje možete rezati bez štete za poslovanje.'

Rekla je da je problem s petodnevnim radnim tjednom taj što se posao jednostavno može rastegnuti kako bi odgovarao raspoloživom vremenu.

'Nema smisla držati se krutog, stoljećima starog sustava utemeljenog na vremenu. Na mnogim radnim mjestima možete biti 100 posto produktivni u 80 posto vremena, što su pokazale mnoge tvrtke diljem svijeta koje su primijenile takvu praksu', kazala je.

Dodaje i da ideja možda ne odgovara svima i svakoj profesiji, kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje, gdje bi radnici zbog takvog načina rada mogli biti preopterećeni i pod stresom.

No čak i ako su radnici samo 10 posto produktivniji, ekonomija i dalje može 'štimati' jer bi to moglo dovesti do manje bolovanja, manjeg broja radnika koji daju otkaz i lakšeg privlačenja novih radnika.

Međutim, iako se slaže s ovom probom, Julian Jessop, nezavisni ekonomist i suradnik na Institutu za ekonomska pitanja, kaže kako je 'skeptičan' da će pokus pokazati dobre rezultate u cijelom gospodarstvu. 'Morali biste biti 25 posto produktivniji svaki dan', rekao je.

'Postoje neke službe u kojima četverodnevni radni tjedan nije realna opcija. Liječnici se već sada muče kako bi osigurali dovoljno termina kod liječnika opće prakse. Pa kako onda mogu pregledati 25 posto više pacijenata u jednom danu? A teško je vidjeti i kako osoba u baru može natočiti 25 posto više piva u jednom danu.'

'Povećanje produktivnosti'

Girling Jones, mala tvrtka za zapošljavanje građevinaca iz Exetera, u siječnju je prešla na četverodnevni radni tjedan, ali se također prijavila za ovaj test.

Produktivnost raste, kao i profit, rekao je šef i osnivač tvrtke Simon Girling.

'Svi naši inputi - pozivi, sastanci, intervjui su gotovi... jednostavno svi rade više za manje vremena', dodao je.

I osoblje je sretnije. Ellen Andreassen kaže kako slobodan dan koristi za opuštanje.

'Definitivno sam motiviranija. Jedna stvar koju sam primijetila je san. Spavam puno bolje i puno mi je lakše ustajati.'

Njezin kolega Josh Cockerill kaže da mu to što više vremena provodi sa svojom kćeri pomaže uštedjeti novac na vrtiću.

'Znate da imate slobodan dan usred tjedna, što vas tjera da više radite kako se približavate tom slobodnom danu.'

Nakon što je promijenila svakodnevnu rutinu tijekom pandemije covida, tvrtka je bila spremna isprobati nove radne obrasce.

'Prije otprilike tri godine imao sam sreću započeti četverodnevni tjedan i to mi je promijenilo život', rekao je Girling.

'Kada smo izašli iz pandemije, puno smo istraživali o tome i nisam vidio nikakvu lošu stranu takvog rada. Mislim da ćemo nakon ovog probnog četverodnevnog radnog tjedna, imati neke stvarno detaljne statistike o tome. Nisam siguran da bi to funkcioniralo u svim industrijama ili poduzećima, ali to je stvarno dobra prilika za mnoge tvrtke da promijene način na koji rade i možda se poboljšaju.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:38