BITKA ZA PRIJESTOLJE

Kraljica Zulua je pokopana, bespoštedne borbe za tron se zahuktavaju, u igri je i nemali imetak

Uzrok kraljičine smrti kraljevska obitelj tek treba objaviti, no obitelj je odbacila postojeće navode da je ona otrovana
Ispraćaj kraljice Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu
 Luca Sola/AFP

Stotine ožalošćenih paradiralo je ulicama Johannesburga u tradicionalnim haljinama u čast južnoafričke kraljice Zulu uoči njezina sprovoda.

Kraljica Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu (65) postala je privremeni vođa najveće etničke skupine u zemlji prošloga mjeseca nakon smrti njezina 72-godišnjeg supruga, kralja Goodwilla Zwelithinija. Kraljica je pokopana na privatnoj ceremoniji u kraljevskoj palači KwaKhangelamankengane u gradu oko 480 km (300 milja) od Johannesburga u četvrtak. U blizini palače bila je prisutna policija. Zulu muškarci i mlade žene obučeni u tradicionalnu odjeću okupili su se u Johannesburgu.

Uzrok kraljičine smrti kraljevska obitelj tek treba objaviti, no obitelj je odbacila postojeće navode da je ona otrovana. Smrt kraljice Mantfombi u međuvremenu je izazvala obiteljsku svađu i borbu za prevlast za tron Zulua.

Odluka o tome tko će sad voditi naciju Zulu s oko 11 milijuna ljudi očekuje se nakon njezina sprovoda. Zului su najveća etnička skupina u Južnoj Africi, koja čini više od jedne petine od 60 milijuna stanovnika te zemlje, a većina živi u obalnoj provinciji KwaZulu-Natal.

image
Ispraćaj kraljice Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu
Luca Sola/AFP

Kralj Zwelithini, najdugovječniji Zulu monarh koji je umro od posljedica dijabetesa, imao je šest supruga i najmanje 26 djece. Za nasljednicu je odabrao kraljicu Mantfombi jer je ona bila jedina supruga s kraljevskom krvlju. Neki članovi kraljevske obitelji doveli su u pitanje autentičnost kraljevske oporuke i nasljeđa nakon kraljičine smrti. Različite frakcije unutar kraljevske obitelji pokušavale su se boriti za prijestolje tvrdeći da je kraljica otrovana i da je potpis njezina supruga na prijevaru dodan u oporuci.

Mangosuthu Buthelezi, tradicionalni premijer kraljevske obitelji, obećao je da neće biti "vakuuma u vodstvu u naciji Zulu" i pozvao na suzdržanost među članovima obitelji.

Najstariji preživjeli sin, princ Misuzulu Zulu (47), čije se ime može prevesti kao ''jačanje Zulua'', trenutačno je omiljen među nasljednicima. Međutim, on ima i protivnice, kćeri prve supruge kralja Zweilthinija, koje tvrde da su potpisi na oporuci kralja krivotvoreni. Njihova majka traži sudsku presudu kako bi njezin brak iz 1969. prema građanskom zakonu s pokojnim kraljem trebao imati prednost nad bilo kojim tradicionalnim savezima.

Kraljevska obitelj nema formalnu političku moć, a uloga kralja ili kraljice uglavnom je simbolična. No Zulu monarhija je i dalje utjecajna s godišnjim proračunom koji financiraju porezni obveznici vrijednim više od 4,9 milijuna američkih dolara te s milijunima hektara zemlje koju kontroliraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:53