ELIZABETA II.

Kraljica u New Yorku nakon 34 godine

Pred skupštinom UN-a Elizabeta II. prvi je put govorila kao 31-godišnjakinja, četiri godine nakon što je okrunjena za vladaricu Commonwealtha
 SIPA

U svoj prvi posjet New Yorku nakon 1976. godine, kada je proglašena “počasnom Njujorčankom”, britanska kraljica Elizabeta II. trebala je u utorak sletjeti. Nakon devetodnevnog posjeta Kanadi, kraljica i njezin muž, vojvoda od Edinburgha, princ Phillip, u New York su trebali svratiti na pet sati. Što čovjek može napraviti u tako ogromnom gradu u tako malo vremena? Čini se da vitalna, 84-godišnja kraljica može jako puno. Trebala je održati govor u Ujedinjenim narodima i posjetiti Ground Zero, mjesto gdje je u terorističkom napadu 11. rujna 2001. poginulo i 67 Britanaca.

U pratnji 50 brodova

U planu je bilo da položi vijenac na mjesto gdje je nekada stajao World Trade Center i susretne se s rodbinom žrtava, kao i predstavnicima policijskih i vatrogasnih snaga koje su bile prve na mjestu tragedije kad su se islamski fundamentalisti zabili u nebodere Twin Towers i pobili gotovo tri tisuće ljudi. Trebala je otvoriti i Britanski memorijalni vrt na trgu Hanover na Manhattanu, koji je posvećen britanskim žrtvama 11. rujna. Kraljičin sin, princ Charles i njegova supruga Camilla posjetili su mjesto napda 2005. Najnestašniji iz kuće Windsor, kraljičin unuk Harry u posjetu mjestu gdje su nekada stajali tornjevi “Blizanci” bio je prošle godine.

Kraljica je danas na zalasku svog vladanja koje traje već 58 godina i jedna je od najdugovječnijih britanskih monarha. Iako je stigla u žilu kucavicu istočne američke obale tijekom najžešćeg toplotnog vala, na njoj se nije primjećivao zamor, a korak joj je i dalje bio žustar, kao prije 34 godine kad je zadnji puta kročila avenijama New Yorka, kako su izvijestili američki mediji. Tada je njen posjet New Yorku trajao 14 sati. Kraljica je stigla na Staten Island vlakom iz Washingtona i nakon parade se povezla trajektom do Manhattana. U pratnji je tada bilo 50 brodova, uključujući i one specijalne vatrogasne. Elizabeti Drugoj tada su pokazali Kip slobode kojem se divila zajedno sa suprugom Phillipom.

Ovaj je put iz Kanade doletjela privatnim avionom i kroz gužvu Manhattana trebala je proći u automobilskoj povorci praćenoj policajcima pod budnim okom FBI-ja i pripadnika Scotland Yarda.

Govor koji ima težinu

Britanski mediji okrenuli su njezin posjet na šalu i rekli da je kraljičin posjet Sjedinjenim Državama zapravo tajna misija ne bi li otkrila kako su Amerikanci koji uopće ne mare za nogomet imali bolji nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoj Africi od Britanaca koji su nogomet izmislili.

No, smatra se da je najbitniji od svega trebao biti kraljičin govor pred Skupštinom UN-a. - Ljudi diljem svijeta očekuju da Ujedinjeni narodi ustraju u svojim naporima - rekla je uoči posjeta New Yorku. Njezin govor pripremila je britanska vlada.

- To bi trebala biti jaka poruka britanskog monarha koju će ona izgovoriti i u ime britanske vlade - rekao je bivši vladin predstavnik za tisak Dickie Arbiter.

Pred Skupštinom je kraljica trebala govoriti prvi put nakon 1957., kad je imala 31-godinu i četiri godine nakon što je okrunjena za vladaricu Commonwealtha. Nakon 53 godine trebala je održati govor koji nosi težinu, i to kao kraljica 16 nezavisnih suverenih država poznatih pod nazivom Commonwealth - Velike Britanije, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Jamajke, Barbadosa, Grenade, Papua Nove Gvineje, Solomonskih otoka, Tuvalua, Svete Lucije, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Antigue i Barbude, Svetog Kristofora i Nevisa.

Ona i 11 predsjednika SAD-a

Elizabeta II. najiskusnija je državnica svijeta, a tijekom njene 58 godina duge vladavine izmijenilo se na desetke predsjednika i premijera država. U Sjedinjenim Državama prvo se družila s predsjednikom Dwightom Eisenhowerom, a potom ih se za njene vladavine izmijenilo još deset. Kraljica gotovo nikada ne govori o politici, stoga je govor pred Ujedinjenim narodima još važniji, a Buckinghamska palača ga smatra jednim od najbitnijih u zadnjih nekoliko godina. Pred predstavnicima 192 zemlje UN-a trebala je govoriti o vodstvu i ulozi državnika u modernom svijetu i predložiti koja bi trebala biti uloga Ujedinjenih naroda u budućnosti. Očekivalo se da će to biti umjeren govor. U nekim dijelovima možda većina diplomata, od kojih se neki nisu ni rodili kad je ona već bila na svjetskoj sceni kao kraljica 1952., vjerojatno nije mogla razumjeti njezinu suptilnu poruku.





Kako se treba ponašati ako naletite na Njezino Veličanstvo

Novinari New York Daily Newsa sastavili su u suradnji sa stručnjakinjom za etiketu Jacqueline Whitmore zanimljiv popis pravila ponašanja u društvu kraljice - za svaki slučaj.

• Nemojte joj se klanjati jer niste njezini kraljevski podanici

• Nemojte joj pružiti ruku na rukovanje, nemojte posezati za njom niti je dodirivati. Pričekajte da ona ruku pruži vama

• Pazite što govorite. Prvo joj se obratite s ‘Njezino Veličanstvo’, a zatim s ‘Gospođo’. Ni u ludilu je nemojte zvati Liz ili Elizabeta

• Nemojte se prema njezinu mužu ponašati kao prema običnom građaninu. Iako je princ Phillip po rangu niže od svoje supruge, i dalje mu se mora obraćati s ‘Vaša Kraljevska Visosti’ ili ‘Gospodine’

• Izbjegavajte po svaku cijenu čavrljati o njenim bivšim snahama - pokojnoj princezi Diani i Sarah Ferguson. Držite se radije konja i pasa jer njih kraljica voli

• Nemojte se zamarati pitanjem da vas proglasi vitezom ili damom - to se sigurno neće dogoditi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 08:43