ŠOK U KRALJEVINI

Kraljica preminula od misteriozne bolesti mjesec dana nakon ustoličenja: ‘Slijedi rat za tron‘

Kraljica Mantfombi zasjela je na tron najveće etničke skupine koja broji 11 milijuna stanovnika u ožujku, nakon smrti njezinog supruga
 Rajesh Jantilala/AFP

Južnoafrička kraljevina Zulu objavila je vijest o smrti svoje kraljice Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu, koja je preminula samo mjesec dana nakon što je postala vladarica, javlja BBC.

Proteklog tjedna primjena je u bolnicu bolujući od neodređene bolesti, javili su južnoafrički mediji. No njezina nagla smrt potpuno je iznenađenje u kraljevini, a zasad nije poznato tko će biti nasljednik.

- Kraljevska obitelj s najdubljom tugom i u šoku objavljuje vijest o neočekivanoj smrti njezinog visočanstva, vladarice Zulu naroda - piše u izjavi koju potpisuje princ Mangosuthu Buthelezi te naglašava kako je bitno da ljudi znaju kako neće biti 'praznog hoda' što se tiče vodstva.

BBC-jeva dopisnica iz Johannesburga, Nomsa Maseko, tvrdi kako podjele u obitelji ukazuju na moguću nemirnu i turbulentnu bitku za vlast.

Iako vladar nema formalnu političku moć i njegova je uloga uglavnom ceremonijalna, vrlo je utjecajan, a narod godišnje kroz porez u kraljevski budžet uplaćuje 4,9 milijuna dolara.

image
Rajesh Jantilal/AFP

Kraljica Mantfombi (65) zasjela je na tron najveće etničke skupine koja broji 11 milijuna stanovnika 24. ožujka, nakon smrti njezinog 72-godišnjeg supruga, kralja Goodwilla Zwelithinija.

Kralj Zwelithini umro je od posljedica dijabetesa, a bio je vladar punih 50 godina što ga čini najdugovječnijim afričkim kraljem.

Kraljica Mantfombi imala je najviši status među tri kraljeve žene, s obzirom na to da je i sama potekla iz kraljevske obitelji. Bila je sestra Mswatija III., kralja Svazija.

S pokojnim kraljem imala je osmero djece, uključujući pet sinova, a njihov najstariji sin, 47-godišnji princ Misuzulu, najvjerojatniji je nasljednik trona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:50